2021.06.25., péntek , Vilmos

Szántóföld

2020. október 15. csütörtök • 14:34

A felmelegedéssel újabb agresszív gyomfajok is megjelennek a földeken

Több termesztési tényező együttes változása a szántóföldi technológiák változtatására kényszeríti a gabonatermesztőket.

Az őszi kalászosok növényvédelmét folyvást nehezíti egyebek közt a hatékony vegyszerek kivonása, a melegedéssel az újabb kártevők megjelenése - írja a Bács-Kiskun megyei hírportál. Az egyre szigorúbb egészség- és környezetvédelmi intézkedések miatt a gazdálkodók nem tudják megoldani a növényvédelmet kizárólag kémiai hatóanyagokkal. A jövőben a termesztési technológia szakaszainak összehangolásával, az összes lehetséges védekezési mód kihasználásával lehetséges a kártevőket kordában tartani. Szabó Balázs nagykőrösi növényvédelmi mérnök az ökotermesztésben szerzett tapasztalatai alapján állítja: agrotechnikai eljárásokkal lehetséges a vegyszerhasználatot minimálisra csökkenteni.

– A szántóföldi módszerek lényeges eleme a vetésváltás, továbbá az árvakelések felszámolásával megelőzhetjük a kártevők felszaporodását, csökkenthetjük a fuzáriumfertőzés veszélyét. Fontos továbbá az is, hogy ellenálló fajtákat válasszunk. A vetőmagvak minősége, a vetés idejének optimalizálása, a vetés mélysége, az alkalmazott vetőmagnorma meghatározza a kialakuló állomány minőségét és ezáltal a növények egészségét élettartamuk egészében. Úgy tűnik, a nitrogén használata sem egyértelmű a termesztők körében. Ezzel a tápanyaggal különösen óvatosan kell bánni, mert ha túladagolás történik, az állomány kevésbé tud ellenállni a betegségeknek – magyarázta a szakember.

A vetőmagvak rovarölő szeres csávázásának közelmúlti megszüntetésével komoly növényvédelmi nehézségekkel szembesültek a gazdák. – A növényvédő hatóanyagok korlátozásával sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a kikelt őszi gabonafélék állományvédelme a vírushordozó levéltetvek és kabócák ellen. A korán vetett és ezért a kártételnek jobban kitett táblákat érdemes hosszú hatástartamú készítménnyel kezelni. A kontakt és felszívódó hatóanyagok kombinációjával gyakran egyszeri kezelés is elegendő az őszi vegetációban, esetleg melegebb időjárásban szükséges ismételni a védekezést – mondta Szabó Balázs.

Fotó: Shutterstock

A felmelegedéssel újabb és agresszív gyomfajok is megjelennek a szántókon. Hazánkban a kalászosok őszi gyomirtása általánossá vált. – Erre kényszerítenek bennünket a jelentősen megváltozott gyomtársulások. Ezért nem előnyös alacsony vetőmagnormával dolgozni, főleg pedig a korán elvetett kalászosoknak alig van erejük elnyomni a gyomokat. Ilyen formán a tavaszi gyomirtás idejére lényegében tönkremennek a kalászos kultúrák.

Az őszi gyomirtás előnyösebb azért is, mert tavasszal egyszerűbb, kevesebb költséggel megoldható a védekezés – mondta el Szabó Balázs, aki hozzátette: a gyomirtás általában akkor hatékony, ha különböző eljárásokat kombinálunk.

– Tavasszal műtrágyázás után kíméletes boronálással gyéríthető a gyom, emellett a művelet elősegíti a műtrágya hasznosulását. A legfontosabb az, hogy egészséges, erős veteményünk legyen. A termesztő­helyhez alkalmas fajtát kell kiválasztani, kellő tápanyagellátással, a rovarkártevők elleni védelemmel olyan állomány fejlődik, amely képes jelentősen fékezni a gyomosodást – tanácsolta Szabó Balázs.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.