2020.07.11., szombat , Nóra, Lili

Szántóföld

2018. április 26. csütörtök • 12:06

A földben van már a kukorica és a napraforgó is Tolnában

Javában virágzik a repce, és folyik a vetés előkészítése. De sok helyen már be is fejezték a napraforgó és a kukorica vetését, sőt már arra is van példa, hogy a napraforgó ki is bújt a földből.

Elképesztő ütemben dolgoznak a földeken a gazdák. Meleg az idő, elég nedves a föld, így pár nap is elég ahhoz, hogy a földbe vetett mag életre keljen - írta a Tolna megyei hírportál.

Az agrárkamara adatai szerint Tolna megyében őszi búzából 43 727 hektárt vetettek el, ebből 1356 hektáron kipusztult a vetés, leginkább a belvíz és az átnedvesedett föld miatt. A maradék területen 60 százalékban mondható jónak a vetés, 27 százalékban közepesnek, a maradék 13 százalékon gyengének a falugazdászok adatai szerint.

Rozst 345 hektáron vetettek a megyében még ősszel, ennek 80 százaléka jó képet mutat, őszi árpából 9699 hektárt vetettek el és 270 hektáron pusztult ki a vetés.

A repce javában virágzik, bár kevésbé bokrosodott a növény, mint az várható lett volna. A megyében ebből 13060 hektáron vetettek még az ősszel a gazdák, melynek 75 százaléka mondható jónak.

A növény közel egy hónapon keresztül virágzik, ami egyben öröm és bosszúságot is jelent a méhészeknek. Öröm, mert általában a repcevirágporok gyűjtésén szoktak megerősödni a méhcsaládok és mire az akácvirágzás beindul, már javában szorgoskodik a teljes kaptár.

fotó:123rf

Ugyanakkor sok bosszúságot okoz a gazdák növényvédelmi permetezése, ami a repcét és más szántóföldi növények gyomirtását érinti. A méhekre mérsékelten veszélyes készítményeket lehet csak alkalmazni, azt is csak az esti órákban.

A szabályos felhasználás biztonságos, és nem okozhat méhmérgezést. Ha a növényvédő szer kijuttatása mégis méhelhullást okoz, azt a méhész haladéktalanul jelentse be a kormányhivatalnál.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.