2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Szántóföld

2016. március 16. szerda • 10:00

A glifozát gyártók az engedélyezés meghosszabbítására számítanak

A glifozát tartalmú növényvédőszerek gyártói arra számítanak, hogy az EU-tagállamok a hatóanyag engedélyezésének további 15 évre történő meghosszabbítása mellett döntenek. Németországban még lehetnek kikötések. Az is lehetséges, hogy a glifozátot a magánkézben lévő területeken megtiltják

„A jövő évi meghosszabbítás mellett álló képzett többségből indulunk ki”, nyilatkozta Thoralf Küchler a Glifozát Munkaközösség (AGG) képviselője az újságíróknak Berlinben. Az egyes tagországok szavazási terveiről eddig keveset tudunk. Egyelőre csak az ismert, hogy Svédország ellene fog szavazni. Németországban a kormány még tárgyal arról, hogy mellette szavazzon-e, amit a Német Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) támogat, vagy tartózkodjon, ami felé a Német Környezetvédelmi Minisztérium (BMUR) hajlik.

Amennyiben a tagállamok minősített többséggel az engedély meghosszabbítására szavaznak, akkor még formálisan az Európai Bizottság következik soron, akinek 2016. június 30-ig kell a döntést elfogadnia. Ha az Európai Bizottság a glifozát újbóli engedélyezése mellett dönt, akkor az Európai Unió tagállamainak 12 hónap áll rendelkezésére, hogy a területükön értékesített glifozát tartalmú növényvédőszereket újból engedélyeztessék.

Ennek keretében lehetséges, hogy Németország új előírásokat szabjon a glifozát alkalmazásával kapcsolatban. Barbara Hendricks német környezetvédelmi miniszter a Német Környezetvédelmi Hivatal (UBA) támogatását élvezve a glifozát tartalmú növényvédőszerek kijuttatásának mennyiségi korlátozását, valamint a mezőgazdasági területeken a biológiai sokféleség megőrzése érdekében kiegyenlítő területek létesítését követeli. A Német Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) elsősorban a kiegyenlítő területekkel kapcsolatos követelést vitatja. A minisztérium ebben az engedélyezési és a környezeti politika összemosását látja, ami jogilag nehéz helyzetet teremt. Robert Kloos mezőgazdasági államtitkár szerint ehhez sem a német, sem az európai növényvédelmi jog nem ad jogi alapot.

Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter kompromisszumos megoldásként a glifozát használatának betiltását vizsgálja a magánkézben lévő területeken. Egy ilyen szabályozás azt jelentené, hogy a glifozát kizárólag a szakmai engedéllyel rendelkező tulajdonosoknak értékesíthető.

A glifozát gyártói szerint ez jogilag lehetséges. A házkörüli és a kertekben történő használat a glifozát tartalmú herbicidek gyártóinál a forgalomnak csak közel 1 százalékát teszi ki, ezért a gyártók azt jelzik, hogy egy ilyen szabályozás ellen nem fognak tiltakozni, hanem azt elfogadható kompromisszumként lenyelik.

agrotrend.hu / M.Á. / topagrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.