FÓKUSZBAN

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

MagyarBrands díjjal ismerték el a Bonafarm-Bábolna Takarmány ...

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Szántóföld

2018. szeptember 13., csütörtök • 12:31

A hagymatermesztés reformjának tervei

Szakmai programokkal erősítenék a hagymatermesztést.

Makón még mindig jelentős a hagymatermesztés, bár helyi gazdasági ereje egyre csökken. A makói és a többi termelő számára hasznos programok kidolgozása is szerepel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hagyma-munkacsoport tervei között - olvasható a kamara oldalán.


Makón is csökkent a termőterület - fotó: Pixabay

Az elmúlt hét több szempontból is a hagymatermesztésről szólt. Jó hírként szolgált a termelők és a fogyasztók számára, hogy piacra került a hazai termesztésű vörös- és fokhagyma.

Ennél rosszabb hír volt, hogy éppen a hagyma „őshazájában”, Makón, a helyi piacon a NAV pénzügyőrei egy tonna ismeretlen eredetű zöldség- és gyümölcsárut foglaltak le.

A szeptember 6. és 9. között lezajlott hagyományos makói hagymafesztivál, amelynek keretében a NAK Csongrád megyei szervezete agrárfórumot, tartott, ahol a hagymatermesztés aktuális szakmai ügyeiről is kitértek.

- A makói hagymának nincs párja, mert míg igen nagyra megnő, színe, íze, szaga és ereje a legkiválóbb - utalt a fórumon egy 19. századi elődjét idézve Farkas Éva Erzsébet polgármester arra, hogy a

helyi hagyma és a termesztés is hosszú évek alatt méltán lett elismert országszerte és a világon is.

A jelenlegi helyzet viszont kissé borús. Mint kiderült, az országos termőterület csökkent, úgy a helyi földterület Makón is - 100-150 hektáron végzik ezt a tevékenységet -, és ezzel együtt a hagymatermesztés városi, térségi gazdasági életben betöltött szerepe is mérséklődött.

Ám a városvezetés a lehetőségeihez mérten igyekszik a termelőket segíteni, hogy erősíteni tudják hagymapiaci pozíciójukat:

  • eltörölték a mezőőri járulékot és a termelői piaci árusításért szedett helypénzt,
  • pályázatot írtak ki számukra,
  • szakképzési ösztöndíjat vezettek be 
  • illetve a külterületi és a dűlőutakat rendszeresen karbantartja az önkormányzat.

Farkas Éva Erzsébet hozzátette, várhatóan 2019-ben megépül az új városi termelői piac, ahol modern környezetben árusíthatják portékákat.

- Nemcsak a makóiakéval, hanem valamennyi hazai termelő problémáival foglalkozik a NAK hagyma-munkacsoportja is

- jegyezte meg Mártonffy Béla, a NAK országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Úgy vélte, alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a fokhagyma is frisspiaci termék lett, hiszen itt azok az európai termelők vannak versenyelőnyben - azokkal kötnek a kereskedelmi láncok féléves helyett 1-2 hetes szerződéseket -, amelyeknek jobb a termőképességük, a hozamuk és a tárolókapacitásuk.

Mártonffy Béla hozzátette, a munkacsoport tervei között szerepel olyan, a vörös- és a fokhagymára egyaránt vonatkozó

szakmai és marketingprogram kidolgozása, amely a hozamnövelésre, a nemesítésre, a tárolókapacitás növelésére és a prémiumminőségű termékfogyasztókhoz való eljuttatására fókuszál.

- Emellett a további elképzelések között szerepelnek:

  • fajtakísérletek elvégzése,
  • fajta ajánlat bevezetése,
  • termesztéstechnológiai,
  • tárolási,
  • tárolástechnológiai javaslatok tétele.

Ezekkel együtt pedig részletes ajánlatot is tesz a termelők számára, hogy a hosszú évek óta tervezett integrációt miként lehet megvalósítani - jegyezte meg az osztályelnök.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.