2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Szántóföld

2022. január 12. szerda • 09:17

A hagyományos műtrágyázás alternatíváiról

A közös uniós agrárpolitika, azaz a Green Deal értelmében 2030-ra a jelenlegihez képest 50 százalékkal csökkenteni kellene a műtrágya használatát a mezőgazdaságban. Ez, valamint a nitrogénműtrágya körüli történések ismét ráirányították a figyelmet az alternatív tápanyag utánpótlás fontosságára.

A gazdálkodók által ismert hagyományos nitrogénműtrágya kijuttatás mellett alternatív utak is vannak, melyekről Daoda Zoltánt, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatóját kérdeztük. A szombathelyi központú cég 21 éve képviseli a természetes tápanyagutánpótlást de milyen eredményekkel?

  • Mennyire ismert hazánkban a nitrogénműtrágya mellett az alternatív tápanyagutánpótlás?

Az európai gazdatársadalom egyelőre kevésbé használja ki ezt a lehetőséget. Tudni kell, hogy minden hektár föld fölött tartalmaz a levegő 560.000 tonna N2-t. Ez „korlátlan s ingyen” mennyiség. Az általunk is képviselt őshonos talajbaktériumokon túli termékek 1980 óta léteznek, de ezek felhasználása itthon is egyelőre visszafogott, csupán max. 10%. A 70 ezer forint hektáronkénti NPK műtrágyával szemben ez a megoldás 10 ezer forintba kerül. Egy liter talajbaktériumunk 60 kg N, 35 P és 35 K hatóanyagot vált ki! Ezekkel a termékekkel – melyek erősebbek az őshonos talajbaktériumoknál - beoltjuk a talajt, s 2-6 hónapig tart a pozitív hatásuk. Ez az idő a talaj adottságaitól és annak mikrobiológiai tartalmától függően is változhat. Input oldalon ez egyrészt jelentős költségcsökkentés, másrészt pedig a terméshozamra is jó hatással lehet.

  • Miért nem használják akkor többen?

Sokan ezt nem is tudják a gazdálkodók között, s a nitrogénműtrágya használata egyszerűbbnek tűnik, pedig ezek a talajbaktériumok akár biogazdálkodásban is használhatóak. Az AKG-programban fizikai és kémiai talajvizsgálatok vannak, a mikrobiológiai sajnos valamiért kimaradt. A magyar kutatók a termékfejlesztésben és a talajbaktériumgyártó cégek az alternatív tápanyagutánpótlás terén a legjobbak között vannak Európában és a termelők is a legnagyobb mértékben itthon használják ezeket a termékeket.

  • Milyen terméshozamokat lehet elérni a talajbaktériumok használatával?

Az elmúlt 21 évünk tapasztalatai alapján, ha például a 60 kg N, 35 kg P és 35 kg K hatóanyagot talajbaktériumainkkal helyettesítjük az összes NPK-műtrágya használatból, akkor azonos terméseredményt kaphatunk.

A Master-Good cégcsoporthoz tartozó Baromfi-Coop Kft. éves szinten 70-75 millió baromfit vág le, ezek kizárólag saját megbízható forrásból, a saját takarmánykeverőjükből etetett állatok, mondta el Hajdú András kereskedelmi vezető. A magyar tulajdonú családi cég egy Európában is egyedülálló technológiát fejlesztett ki az állandó minőségű csirketrágya feldolgozásra, így született meg a Bio-Fer termékcsalád. Az eljárás egy szabályozott, ellenőrzött fermentációval kezdődik. Majd az így kapott érlelt, feltáródott csirke trágyát szárítás és sterilizálás után, mint alapanyagot használják fel a különböző beltartalmú és „felhasználóbarát” termékek gyártására. A baromfitrágya, mint alapanyag a legfontosabb makro elemeken kívül számtalan mezo- és nyomelemet is tartalmaz, amelyek pótlása létfontosságú, de egyben költséges folyamat a hagyományos műtrágya tápanyag pótlás mellett, mondta el Hajdú András. A fermentált baromfitrágya pellet használatával, a tápanyagutánpótlás mellett, tápanyaggazdálkodást is végzünk.

Ezen termékeknek nagyon magas a szervasanyag és a baktériumtartalma egyaránt, amivel a talaj termőképességét lehet javítani. A granulált baromfitrágyának számtalan előnye van, magas szervesanyag és baktériumtartalom, a talajszerkezetének javulás és vízmegtartó képességének növelése, tartós, több évre kiterjedő hatás. A granulált kiszerelés könnyű és költséghatékony kijuttatást tesz lehetővé, a meglévő műtrágyaszóró eszközökkel. A Bio-Fer termékek teljes mértékben megfelelnek a 2023 január elsejétől életbe lépő ECO Scheme EU-s rendeletnek, így alkalmazásával a felhasználók, gazdálkodók többlet támogatáshoz juthatnak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.