2023.02.01., szerda , Ignác

Szántóföld

2016. május 17. kedd • 05:20

A hét témája: a búza aktuális növényvédelmi kérdései

Az őszi búza állományokban több helyen megjelentek már a szeptóriás tünetek, és támadásra készen áll a sárgarozsda is, amely a jelek szerint igen jól áttelelt. Még nem késő elkezdeni a védekezési munkálatokat, de az ország több termőterületén már a 24. órában vagyunk. Úgy tűnik, az időjárás is kedvezni fog a gombabetegségek terjedésének. A védekezéshez hasznos tanácsokat nyújt a BASF Hungária Kft, a Bayer Hungária Kft., a Cheminova Magyarország Kft. és az Agrováció Kft. ajánlata.

BASF Hungária Kft.

Ismét járvánnyal fenyeget a sárgarozsda

A 2014. évi emlékezetes járvány és a helyenként súlyos tavalyi megbetegedések után ismét járvánnyal fenyeget a sárgarozsda. Igaz, az idei járvány nem lesz olyan korai, mint a két évvel ezelőtti, de azért súlyos károkra lehet számítani azokon a búzaföldeken, ahol fogékony a fajta, és nincs hatékony védelem a betegség ellen. Tudtuk, hogy a sárgarozsda kórokozója jól telelt, és csak a megfelelő körülményekre vár. Ám a száraz és a tavaszi időszakhoz képest kifejezetten meleg időjárás sokáig nem kedvezett számára.

Április utolsó dekádjában azonban megérkezett a csapadék és vele együtt a jelentős lehűlés is, ami beindította a kórfolyamatot. A sárgarozsda jellegzetes tüneteit április utolsó napjai óta észleljük a búzaállományokban. A tünetek eleinte szórványosan jelentek meg, de ma már gócos megbetegedésekkel is találkozhatunk. A május 1-je óta tartó hűvös, csapadékos időjárás rendkívül kedvező a betegség terjedéséhez, és a meteorológiai előrejelzések a jövő hét közepéig továbbra is sok csapadékot valószínűsítenek. Ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy a sárgarozsda akár szűk 3 hét leforgása alatt leszáríthatja a fogékony fajták lombját, ha a védelem nem megfelelő.

Ahol eddig nem végezték el a lombvédelmet, ill. azt túl korán (még márciusban vagy április elején) végezték, ott a hatékony készítmény (Opera® New, Tango® Star) használatáról mielőbb gondoskodni kell. A sárgarozsda elleni védekezés optimális időpontja tavalyi és tavalyelőtti kísérleteinkben is a zászlóslevél megjelenése–kiterülése időszakában volt, kalászoláskori védekezésnél már jelentős termésveszteség keletkezett. Persze, a zászlóslevél megjelenése–kiterülése idején végzett védekezés önmagában nem elegendő, virágzáskor föltétlenül gondoskodni kell egy újabb kezelésről is. A sárgarozsda mellett a vörösrozsda gyors terjedésére is számítani lehet, az idén könnyen előfordulhat, hogy mindkét rozsdabetegség járványt idéz elő.

Bal oldali kép: Sárgarozsdás góc a búzaállományban; Jobb oldali kép: A sárgarozsda jellegzetes varrógépöltés-szerű tünetei (Szekszárd/BASF kísérleti telepe, 2016. május 4.)

Dr. Füzi István
fejlesztőmérnök
www.agro.basf.hu

*

Bayer Hungária Kft.

Kihívásokkal teli májusi védekezési szezon a kalászosokban

A kalászos gabonákban a május 1. óta tartó időjárás miatt egy különleges helyzet alakult ki: a sárgarozsda és a vörösrozsda helyenként egy időben fenyeget járvánnyal.

A jelenlegi hűvösebb, csapadékos időjárás, elsősorban a sárgarozsdának kedvez. A 2014. évi pusztító járvány valószínűleg nem fog megismétlődni, hiszen két éve egy bő hónappal korábban indult a fertőzéshullám a dél-alföldi megyékből. Az alsóbb leveleken a betegség eddig is sokfelé jelen volt, így megvan a lehetősége annak, hogy sok körzetben egyszerre jelenjen meg járványszerűen. A napokban például már Szolnok környékén is több őszi búza táblában megtalálták kollégáink a sárgarozsdát.

Fotó: Pljesovszki Tibor

A hónap második felétől, amikor a hűvös periódust meleg nyár eleji idő váltja fel, a vörösrozsda kerülhet előtérbe.

Abban az esetben, ha a búza még nem kalászol, és a terület április eleje óta nem kapott fungicidet, feltétlenül javasolt egy azonnali lombkezelés, mely elsősorban a rozsdajárvány megelőzését célozza. Ehhez a Bayer palettájáról a Falcon Pro, illetve a Zantara készítményeket javasoljuk. A sárgarozsda veszély miatt érdemes a maximális dózisokat kijuttatni, azaz 1 l/ha Falcon Pro, vagy 1,5 l/ha Zantara. Az említett két készítmény a gyakorlati visszajelzések és a kísérleti eredmények szerint igen jól vizsgázott a 2014. évi sárgarozsda járvány megelőzésében, leküzdésében is.

Az előrejelzések szerint május folyamán többször várható még kisebb-nagyobb esőzés, miközben a levegő hőmérséklete napról napra emelkedik. Ez a rozsdabetegségek mellett a búza kikalászolását követően a fuzáriózis veszélyét is magában hordozza. A kalászfuzáriózis megelőzése érdekében ezért a virágzás közepén, de legkésőbb a virágzás második felében el kell végezni a kalászkezelést még azokon a táblákon is, ahol e napokban rozsda elleni lombkezelés történik. Különösen fontos lesz ez azokban a táblákban, ahol kukorica elővetemény után nem szántottak, és a kukorica szármaradványok részben, vagy egészben a felszínen maradtak. Az ilyen területeken a fuzárium gombák látens (azaz tünetmentes) módon már általában a növények felső levelein vannak, és „alig várják”, hogy a megfelelő nedvességi állapot és hőmérséklet esetén megfertőzzék a virágzó kalászokat. Kalászkezelésben 1 l/ha Falcon Pro, intenzív táblákban és vetőmagtermesztésben pedig 1 l/ha Prosaro nyújt kiváló megoldást a fuzáriózis ellen.

Farády László
Bayer Hungária Kft.

*

Cheminova Magyarország Kft.

Többoldalú kórtani veszély az őszi búza állományokban – a védekezés feltétlenül szükséges!!

Jelen rövid cikkanyag célja, hogy felhívja az őszi búza termesztők figyelmét a gombaölő szeres kezelések fontosságára, amely gyakorlatilag már tényszerű adatok közlésén alapul.  

Az őszi búza idei évben eddig tapasztalt kórtani helyzetét a következőkben foglalhatjuk össze:

Az enyhe és mondhajuk, hogy csapadékos téli időszakot követően ismételten korán lehetett tapasztalni a szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) agresszív és erőteljes indulását. Ezt a fertőzési nyomást megtörte egyrészről a következő időszak szokatlanul száraz periódusa (áprilisi csapadék mennyiség helynként nem érte el az 5 mm-t) és az, hogy a termelők többsége korán és időben elvégezte az első gombaölő szeres védekezést. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a kórokozó optimális időjárási feltételek (vízborítottság és 15-21 °C) mellett a nekrotizált szövetrészekben kialakult piknídiumaiból ismételten fertőzőképes és a nem megfelelő védelem esetében újabb fertőzési hullám elindítására és levélemeleteken történő feljebb húzódásra képes (1.ábra).

1.ábra. A szeptóriás levélfoltosság következtében leszáradt leveleken képződő termőtestek (piknídiumok) fertőzőképesek (2016.04.04.)

Az áprilisi száraz időszak ellenére azonban több helyről érkeztek ’levélfoltosság’ tünettípusra jellemző riadalmak, de ezek a levélszáradások az esetek többségében és fajtától függően a szárazság és ezen keresztül a nem megfelelő tápanyagfelvétel indukálta stressz jeleit mutatták a növényeken.

Az ország egyes régióiban április végével megérkező csapadékhullámok és a lehülési periódus ismét kedvező helyzetet teremtett a kórokozóknak. Fajtától függően több esetben lehet tapasztalni a sárgarozsda (Puccinia striiformis) ismételten meglepő agresszív megjelenését (2. ábra).

2.ábra. Az őszi búza sárgarozsda gépöltésszerűen megjelenő uredotelepei a levélzeten (2016.05.10.)

A jelenlegi nedves körülmények és hőmérsékleti értékek (éjszaka 10-12 ºC; nappal 17-20 ºC) abszolút kedveznek a betegség terjedésének. Az uredospórák inkubációs ideje ilyen kedvező feltételek esetében 11 nap, tehát a uredogenerációk egymás utáni gyors kialakulásával lehet számolni. A betegség terjedésében a jósolt erősebb szeles időjárás szerepet fog játszani. Ezt a helyzetet erősíti az időjárási előrejelzés, amely szerint újabb csapadékhullámok mellett egy lehűlési időszak következik, majd azt követően a nappali hőmérséklet már tartósan 20 ºC fölé emelkedik, ez pedig már megfelelő körülmény a vörösrozsda (Puccinia recondita) és a fahéjbarna levélfoltosság (Pyrenophora tritici-repentis) fertőzésének (3. ábra). Ezen túl pedig a kalászolás időszakában a Fusarium fajok okozta fertőzésnek is jelenleg minden feltétele biztosított.

3.ábra. A fahéjbarna levélfoltosság kórokozója (Pyrenophora tritici-repentis) magasabb hőmérsékleten fertőz (2013.06.10.)

A védekezések kivitelezésében meghatározó momentum, hogy a búza állományok fajtától és vetésidőtől függően közel állnak a kalászoláshoz, így termelők megpróbálnak a védekezéssel eddig az időpontig kivárni, hogy már a kalászfuzáriózis elleni preventív védelem is megvalósuljon. Ennek és az ismertetett tényezők összességének függvényében olyan gombaölő szeres technológiát érdemes alkalmazni, amely magas hatóanyag tartalom mellett mind a levélzet, mind a kalász teljes védelmét biztosítani tudja. Erre a célra a hatóanyag tartalmat is figyelembe véve kiváló lehetőség a Rubric Kalász Pack virtuális csomag, amely 25 ha kezelésére elegendő Rubric (125 g/l epoxikonazol) és Riza 250 EW (250 g/l tebukonazol) készítményeket tartalmaz. Kombinációban történő kijuttatás esetén a Rubric és Riza 250 EW dózisa is 0,8 l/ha.

A Rubric Kalász Pack előnyei:

- egyedien magas hatóanyag tartalom biztosítása a területen, amely 100 g epoxikonazol+200 g tebukonazol aktív hatóanyag hektáronként;

- a két készítmény hatóanyagai szinergista módon erősítik egymást, így a levélzet és a kalász egyidejű védelme tökéletesen biztosítható a kórokozók ellen;

- két nagyon jó hatékonyságú termék nagyon kedvező hektárköltséggel!

Varga Zsolt
FMC/Cheminova Magyarország Kft.
(Fotók a szerző felvételei)

*

Agrováció Kft.

PlantaForce A csökkentett vegyszerhasználat záloga

A PlantaForce komplex megoldás tápanyag-utánpótlásra és növényvédelemre szántóföldi- és kertészeti kultúrákban. A lombon keresztül gyorsan felszívódó készítmény segíti a növények gyökeresedését, saját védekező mechanizmusának beindulását a gombás betegségekkel szemben, valamint serkenti a növényeken belül a szállítási folyamatokat, mindezekkel csökkentett vegyszer felhasználást tesz lehetővé.

A PlantaForce megoldást kínál a tápanyagutánpótlásban és a gombás megbetegedések elleni hatékony védelemben egyaránt. Olyan gyorsan ható műtrágyaoldat, amely kiemelkedően magas foszfortartalma mellett

nitrogént és káliumot is tartalmaz. A termék felhasználható szántóföldi és kertészeti növénykultúrákban, azok

bármelyik fejlődési szakaszában. Hatóanyag formája a növények belső védelmi rendszerét aktivizálja, ezzel a

növény saját maga küzdi le a gombás fertőzéseket. A PlantaForce használata során a növényekben beindul a belső, természetes ellenanyag-képződés, ami gátolja a fitoflóra, peronoszpóra, sclerospora és pithium növekedését.A növényélettan már régóta ismer olyan, a növények által termelt specifikus vegyületeket, melyek gombás fertőzések és környezeti stresszek esetén a növények védekezési reakciójaként termelődnek, és alapesetben az egészséges növényekben nincsenek jelen. A növények gombás betegségekkel szembeni rezisztenciájának egyik oka a fitoalexineknek nevezett vegyületek fokozott jelenléte és az általuk kifejtett hatás. Gombás fertőzések esetén a növényekben nagymértékű fitoalexin termelés indul meg, mivel azok meggátolják a gombák növekedését. A PlantaForce elősegíti ezeknek a vegyületeknek a termelődését, felgyorsítva ezzel a természetes növényi „immunrendszer” reagálását a gombás fertőzésekre.

A PlantaForce speciális hatóanyagformáinak köszönhetően a tápanyagok lombon vagy gyökéren keresztül gyorsan bejutnak a növénybe, és onnan eljutnak a növény minden részébe.

Ez segíti a többi tápelem levélen keresztüli bejutását is, lehetővé téve a tápanyagok azonnali hatását és a fitoalexinek gyors termelődését.

A PlantaForce minden fejlődési szakaszban segíti a növények fejlődését, fokozza a keményítők, zsírok és a cukor szállítását a termés felé, ezzel javítva azok beltartalmi értékét és a színeződést. Segíti a jobb minőségű, ízletesebb, zamatosabb, könnyebben szállítható és tovább pulton tartható, jól tárolható termések kialakulását.

Sok termelő célozza meg a csökkentett növényvédő szer felhasználást, vagy a vegyszermentes termék-előállítást, mellyel nemcsak biztonságosabb, a fogyasztóra nézve egészségesebb terméket tud piacra vinni, de magasabb ár kategóriában is tudja értékesíteni áruját. Több kertészeti növénykultúrában a fellépő gombabetegségek ellen felhasználható és engedélyezett növényvédő szerek száma kevés. Gyakran okoz gondot, amikor a felhasználható növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje hosszabb, mint a szedések gyakorisága.

A PlantaForce olyan műtrágya oldat, amely speciális hatásmechanizmusa révén ezekre a gyakorlati problémákra

is megoldást kínál. Kitűnő gombafejlődést gátló hatása, hatékony tápanyag összetétele, kedvező ára és hektárköltsége miatt minden termelőnek komplex, eredményes és gazdaságos megoldást jelent, és a készítmény felhasználható az integrált növénytermesztésben is.

A PlantaForce intenzív gyökeresítő hatása melletti egyéb különleges tulajdonságai és előnyei:

1. A foszfor olyan egyedülálló formáját tartalmazza, amely gyorsan felszívódik és szállítódik a növényben.

2. A legtöbb „szisztemikus” szerrel ellentétben tápelemei nemcsak a hajtáscsúcsok felé, de a gyökerekbe és a termésbe is áramlik, ott is segít kifejteni speciális védőhatását.

3. Tápelemei lombon és gyökéren keresztül is könnyen bejutnak a növénybe.

4. A növényekben beindítja a „fitoalexinek és PR fehérjék” termelődését, azaz a növények védekező mechanizmusát.

Gondolkodóknak. Neked.

Agrováció Kft.
06707713850
www.agrovacio.hu

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.