FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Szántóföld

2018. május 16., szerda • 11:31

A hét témája: A zöldítés miatt gondban a hazai szójatermesztők

A zöldítés miatt megtörhet az elmúlt években felfelé ívelő szójatermesztés íve hazánkban.

Nagy bizonytalanság alakult ki a korábbi években – elsősorban az európai uniós többlettámogatás miatt – slágerré vált szójababbal kapcsolatban a termelők körében. A világpiacon áresés fenyeget, a helyzetet pedig itthon tovább bonyolítja az európai uniós támogatások jogszabályi változása is.

Igencsak megbolygatta a terménypiacokat az a kínai bejelentés, miszerint

a jövőben extra vámot vetnek ki a beérkező szójaszállítmányokra. A távol-keleti ország ezzel a lépéssel válaszolt az Amerikai Egyesült Államok azon döntésére, amely a közösségbe érkező acélárut importvám alá sorolta.

A kínai szójaigény igencsak jelentősnek mondható, becslések szerint mintegy 35 millió tonnát érinthet a döntés, amelynek értelmében minden tonnát hozzávetőlegesen 110 dolláros többletköltség terhelne, vagyis az amerikai farmereknek ennyivel alacsonyabb áron kellene értékesíteniük a terményt.

Magyarországon az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a feldolgozók átlagosan nettó 140 ezer forintos tonnánkénti áron értékesítették a full-fat szóját március harmadik hetében.

Az elmúlt években igencsak megugrott a magyar gazdák vetési kedve is, ami egyértelműen az európai uniós termeléshez kötött többlettámogatásnak és az időközben útjára indított nemzeti programnak köszönhető - fotó: Pixabay

A vetésterület közel 70 százalékkal nőtt, mára megközelítette a 70 ezer hektárt. A bővülés ívét azonban megtörte az az európai uniós jogszabályváltozás, amely a környezeti és éghajlati szempontból előnyös gazdálkodási gyakorlatok, vagyis a zöldítési támogatások feltételeit módosította.

E szerint 2018-tól tilos a zöldítés alá vont területeken vegyszert használni.

A tilalom a parlagon hagyott területekre, az ökológiai másodvetésre, az erdőszélek menti hektársávokra és a nitrogén-megkötő növényekre is vonatkozik.

A változás egyértelműen negatív hatással van a hazai szójatermesztésre, hiszen a területek zöme után zöldítési támogatást vesznek fel a gazdák. A hektáronként mintegy 25 ezer forintos hozzájárulás nem elhanyagolható mértékben járul hozzá a termelés eredményességéhez.

A termelők tehát válaszút elé kerültek, vagy vállalják a vegyszermentes gazdálkodás okozta kockázatokat, vagy lemondanak a jelentős összegű támogatásról.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának vezetője szerint a lépés elbizonytalanította a termelőket, így kérdéses, hogy az idén mekkora területen kerülhet szója a földekbe.

A bizalmatlanságot növeli a világpiaci helyzet is, így a szakember szerint az idén biztosan nem nő tovább a szója termőterülete. Sőt, az is elképzelhető, hogy a 60 ezer hektárt sem éri majd el a bevont terület aránya. Az elnök jelezte: egyelőre semmi sem biztos, a vetési kedvről és a szándékról akkor lesznek pontosabb információink, ha befejeződnek a munkálatok a földeken.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.