FÓKUSZBAN

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Szerdától lesz érzékelhető a változás. ...

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint ...

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Az okoskaptár biztosítja a maximális higiéniát, fokozottan ...

Szántóföld

2016. március 22., kedd • 17:31

A hét témája: ezek a repce a legfontosabb szezonális kezelései

Az első kezelések remélhetőleg már megtörténtek, azonban még távolról sincs vége a teendőknek: ahogy melegszik az idő, úgy bukkannak fel a kártevők és a gombás betegségek az állományban. Három szakembert kérdeztünk arról, hogy látják az idei tavaszt és mit gondolnak, melyik károsító okozhatja a legnagyobb gondot a gazdáknak.


fotó: pixabay.com
 

"Az egyik legfontosabb dolog a rovarok elleni védelem" - Molnár Szabolcs, BASF Hungária Kft. termékfelelős (repce, szója, pillangósok)

A repce kora tavaszi növényvédelme során az egyik legfontosabb a rovarok elleni védelem, hiszen amint a repce fejlődése beindul, hamarosan észlelhető az első ormányosok megjelenése is. Emellett nem szabad megfeledkeznünk a repce növekedésszabályozásáról sem, viszont ezeken a kezeléseken a fenológiai fázist tekintve jelenleg már túl vagyunk.

A következő növényvédelmi teendőket még mindig a virágzás előtt kell elvégezi, mivel a zöldbimbós állapot környékén megkezdődik a repcefénybogarak betelepedése az állományba. Ez a kártevő a bimbók, illetve a bibe megrágásával okoz igen komoly károkat. A BASF ajánlata a kártevő ellen a Fendona® 10 EC, amely egy taglózó hatású rovarölő szer. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon hatékonyan lehet vele kontrollálni a betelepült egyedek számát.

Ha hosszabb hatástartamot szeretnénk, akkor érdemes szerves foszforsav-észter típusú készítményt is használnunk. Viszont tartsuk be azt a szabályt, hogy ezek a szerek csak a zöldbimbós időszak végéig használhatók a méhek védelme érdekében. 

A virágzás időszakában a rovarokra továbbra is figyelnünk kell, hiszen folytatódik a fénybogarak betelepedése, emellett számolnunk kell a repcebecő-ormányos és a repcebecő gubacsszúnyog megjelenésével is. A Fendona® 10 EC ekkor is használható méhkímélő technológiában.

Szintén virágzáskor kell védekeznünk a repcét károsító gombabetegségek ellen. Erre kiváló készítmény a Pictor® 0,5 l/ha-os dózisban. Ha virágzáskor az időjárás szárazabb vagy átlagos, akkor a fővirágzást érdemes megcélozni a kezeléssel. Ha a virágzás első fázisában hűvösebb, csapadékosabb az idő, akkor jobb előrébb hozni a védekezést, mert a gombabetegségek ellen így léphetünk fel a leghatékonyabban. Ha a virágzás idején végig esős, hűvös az idő, akkor szükség lehet akár két kezelésre is. A Pictor® azért jó választás, mert kétszer is használható virágzáskor. Érdemes ilyenkor megosztani a kezelést: 0,4 l/ha a virágzás elején és 0,4 l/ha a fővirágzás után. Így az összes fontos gombabetegség ellen hosszan tartó védelmet biztosíthatunk az állományunkban.

"A zöldbimbós állapotban is indokolt a védelem" - Hőgye Szabolcs területi képviselő, DuPont Magyarország Kft.

Ahogy beköszöntött a jó idő, elindult a repce növekedése. A növény jelenlegi helyzete némi aggodalomra adhat okot, mivel ez enyhe és csapadékos tél miatt a fómafertőzés erős - ez ellen mindenképpen érdemes gombaölő szerrel védekezni. Ha az előrejelzések beigazolódnak és valóban beköszönt a 20 fokos meleg jövő héten, akkor a repce elágazás nélkül magszárba szökhet. A termésveszteség elkerülése érdekében, tehát mindenképpen elágazásra kell serkenteni az állományt. Könnyen észrevehető az is, hogy a tél után nem ártana egy kis állományerősítés sem a repcetáblákon.
A helyzet megoldására az Acanto Plus® gombaölő szer lehet a megfelelő választás, amely azon kívül, hogy elágazásserkentő hatással bír, jól működik fóma és szklerotínia ellen is, emellett zöldítő hatása is van. Az Acanto® Plus tehát kitűnően teljesíti a tavaszi kezelések három legfontosabb kihívását. 

A rovarok, főleg a szárormányosok elleni védelem már megtörtént a naprakészebb gazdáknál. A déli régiókban erős, máshol inkább gyengébb fertőzésre lehet számítani. Ahol a védekezés nem történt meg, ott az első bogarak már berágták magukat a levél nyelébe. Ilyenkor egy felszívódó anyaggal érdemes kordában tartani a kártevőket.

Fontos azonban figyelembe venni azt is, hogy a repce legkésőbb két hét múlva már zöldbimbós állapotba kerülhet és ekkorra a szárormányosok elleni első védekezések elvesztik hatásukat, ráadásul erre az időszakra tehető a repcefénybogár megjelenése is. Amikor már nincs védettsége az állománynak, de érzékeny stádiumba kerül, indokolttá válhat az Avaunt® rovarölő szer használata, ami akár két hetes tartamhatást nyújthat. Pajzsként véd a betelepülő fénybogarak ellen, a már meglévőket pedig gyomorméregként pusztítja ebben a termés szempontjából igencsak meghatározó fenológiai időszakban.

"Az első kezeléseknek már meg kellett történniük" - Hadászi László fejlesztési és szaktanácsadási igazgató, KITE Zrt.

A korai növényvédelemre nagy hangsúlyt kell fektetni, főleg a repce-szárormányos és a nagyormányos ellen indokolt felkészülni. Az elmúlt években inkább az utóbbi kezd dominálni, kártétele is jelentősebb, veszélyességi küszöbértéke is alacsonyabb. Érdemes tehát időben megfigyelni a terjedésüket sárga csapdák kihelyezésével.

Érdekesség, hogy idén a repce-szárormányos nagyon korán megjelent: már február első napjaiban fogtunk egyedeket, de ezt követően eltűntek és csak február végén jelentek meg újra. Minden bizonnyal ez annak volt köszönhető, hogy bár a hőmérséklet adott volt, a hónap végig esős és borult volt az idő, nem sütött a Nap. Mi azt gondoljuk, hogy a kártevő ugyan jelen volt a táblán, de a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem volt aktív. Február végén azonban gyorsan elérte a veszélyességi küszöbértéket, emiatt ki is adtuk a védekezésre való felhívást március elején.

A jelenlegi időszakban már a gomás betegségekre érdemes fókuszálnunk: nagymértékben terjed ugyanis a fómás betegség, ami ellen kiválóan használhatók a regulátor típusú készítmények, mivel ezeknek gombaölő hatásuk is van. Munkatársainkkal jelenleg a repcefénybogár megjelenését monitorozzuk. Az fertőzés mértékét nehéz előre megmondani, de úgy gondolom, erős jelenléttel kell majd számolnunk.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.