2020.08.12., szerda , Klára

Szántóföld

2017. augusztus 09. szerda • 15:51

A hét témája: Indul a repceszezon!

A címet akár ki is cserélhetnénk „csak az olajosok”-ra is, hiszen már több éve, hogy az olajos növények a legstabilabb és legmegbízhatóbb kultúrák közé tartoznak a piacon. Ez vonatkozik a termés mennyiségére, minőségére, és az árára is. Visszatérve a repcéhez: elmondhatjuk, hogy ebben az évben igen jó eredmények születtek, egyáltalán nem ritka a 4-4,5/ha termés, amihez kedvező felvásárlási ár kapcsolódik.

Ilyen helyzetben fokozott figyelem fordul a repce műtrágyázása és tápanyag-utánpótlása felé. A termelőnek rengeteg információ, ráhatás között kell eligazodnia és megfelelő döntést hozni. Nézzük, melyek a legfontosabb kérdések!

1. Szükséges, kell-e alaptrágyázni?

Az alaptrágya kijuttatásával alapozzuk meg a következő kilenc hónapot, biztosítjuk a gyors kezdeti fejlődést, segítjük elő a télállóság kialakulását, teremtjük meg a későbbi kén és nitrogén kijuttatásának hatékonyságát, stb. Az alaptrágyázás egyre inkább bizonyítja létjogosultságát és kezd kihagyhatatlanná válni.

2. Milyen más lehetőségeink vannak?

Az alaptrágyázás elkerülése érdekében sok egyéb megoldás kering a köztudatban, amelyek a már meglévő, a talaj természetes szolgáltató képességére alapoznak. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy minél régebbi a kötés, annál nehezebben mozdítható, valamint minél jobban lemerítjük a talaj tápanyagtőkéjét, annál rosszabb helyzetbe hozzuk a növényt. Nem beszélve a nagy hőingadozásokról, ami a műtrágyán kívül az egyéb termésfokozó anyagok hatásmechanizmusát is nagy mértékben befolyásolják. (Azokról az anyagokról, amelyeket csak betűkkel, szavakkal jellemeznek, de számokkal, konkrétumokkal nem, most nem teszünk említést.)

3. Milyen alaptrágyát használjak?

Szakmailag az NPK termékek választása a legmegalapozottabb, csak a megfelelő összetételre kell figyelmet fordítanunk. A YaraMilaTM termékek P/K arányai között a repce számára legideálisabb variációk megtalálhatóak. Természetesen az induláshoz szükséges nitrogént is tartalmazzák. Ebből az induláshoz 20-30 kg/ha közötti mennyiség elegendő, azonban a későbbiek során, késő ősszel, vagy kora tavasszal, az állomány fejlettségétől függően mindenképp pótolnunk kell még.

A magyarországi talajok csökkenő foszforellátottsága miatt a legelterjedtebb YaraMilaTM 8-24-24 használata, mert bár a repcének magas a káliumigénye, de nagyobb gyakorisággal kerül foszforral gyengén ellátott területre. Abban az esetben, ha a növény által kivont NPK arányt nézzük, akkor a YaraMilaTM 9-12-25 összetétel lehet ideális választás. Általában a 250-300 kg/ha mennyiség kijuttatását javasoljuk, de érdemes talajvizsgálatot végezni és szaktanácsot kérni az optimális mennyiség meghatározásához..

4. Hogyan válasszunk műtrágyát?

A műtrágyapiac rengeteg márkát és terméket kínál, sok esetben mégis nehéz a választás. Érdemes pár szempontot figyelembe venni, és természetesen mindig tájékozódni! A kiváló fizikai tulajdonságok, mint a melegen granulált, azonos szemcseméretű, pormentes, és egyenletes minőségű termékek már a kijuttatást is megkönnyítik, valamint biztosítják a táblán való egyenletes tápanyageloszlást. A valódi komplex műtrágyák magas hatóanyag-tartalommal, több mint 80%-ban vízoldható foszforral rendelkeznek. Összetételében jó, ha a növény igényeinek és a talaj adottságainak megfelelően tudunk választani. A magas minőség nem mindig jár együtt magas árral! Mindig számoljon utána egy termék hatóanyagárának!

Gyuris Kálmán
+36-30-3839-341

Yara Hungária Kft.

További információért látogasson el a Yara Hungária Kft. weboldalára!

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.