2021.05.06., csütörtök , Ivett, Frida

Szántóföld

2016. április 19. kedd • 14:20

A hét témája: kasza, rendterítő, rendsodró újdonságok

A csapadékos március, majd az enyhe idő beköszöntével idén a megszokottnál korábban kaszálhatnak először a gazdálkodók. Így ezen a héten a szálastakarmány-készítés gépei közül a kasza, rendterítő, rendsodró újdonságokról számolunk be az AXIÁL Kft., a Tempel Kft., és a Valkon Kft. kínálatából.

AXIÁL Kft.

A CLAAS a szálastakarmány betakarításra a különböző méretű üzemeknek a megfelelő betakarítási láncolatot kínálja. Az egymásra épülő munkafolyamatokat végző, egymással összhangban lévő gépek minden nap támogatják a munkavégzésben és ezáltal a legjobb eredmények elérését segítik elő.

DISCO tárcsás kaszák

A DISCO tárcsás kaszákat a kisebb talajegyenetlenséggel rendelkező telepített gyepekre ajánljuk.  Elérhető a könnyen vontatható, egyszerűen kezelhető kaszáktól, a hátsó függesztésű, nagy területteljesítményű, akár rendrakó szalaggal szerelt kaszákig. A termény betakarítás minőégét számos új és már rég óta jól bevált CLAAS fejlesztés biztosítja. Az idén kiadott új kaszaín a MAX-CUT, valamint a már bevált ACTIVE-FLOAT tehermentesítő valamint a SAFETY-LINK biztonsági modul garantál. A kaszák természetesen elérhetők szársértő nélkül, verőujjas szársértővel illetve gumihengeres szársértővel, ami segíti a termény gyorsabb száradását, hogy a lehető leghamarabb tudjuk betakarítani a kaszálóról.

VOLTO rendterítők

A VOLTO rendterítő családot kevésbé ismerik és használják az emberek hazánkban, pedig a használata során könnyen észrevehető a gyorsabb szálastakarmány száradást elősegítő kedvező hatása. A gyorsabb száradás mellett a nagyobb tápanyagtartalom megőrzést is biztosítja. A CLAAS rendterítők felépítése egyszerű, ám szerkezetük mégis robusztus. A kiforrott konstrukció által ezek az eszközök igen megbízhatóan üzemeltethetők, karbantartási igényük minimális, mindössze a meghajtó kardánokat, illetve néhány zsírzó pontot kell hosszított időközzel zsírozni a rendterítőkön. A 4,5m-től egészen a 13 m-es munkaszélességig terjedő termékskálán minden bizonnyal megtalálja az Ön kaszájához tartozó legjobb kombinációt.

LINER rendsodrók

A rendsodrók kínálata az egy rotoros géptől indul és egészen a négy rotorosig terjed, (3,7-15m-ig). Fajtáját tekintve a CLAAS rendelkezik oldal és közép rendképzőkkel. Közös jellemzőjük, hogy rendkívül robusztus és karbantartásmentes rotor hajtóművel vannak szerelve. A fogtartó karok rögzítése egy speciális bordás kötéssel történik (PROFIX), amely hosszabb élettartamot eredményez, valamint szállításkor rendkívül egyszerűen és gyorsan eltávolíthatók. A több rotoros gépek nagyságuknál fogva kormányzott kerékkel vannak ellátva, megkönnyítve így a gépkezelők munkáját. A különböző rotorok a gépváztól függetlenül követik a talajfelszínt, illetve munkamagasságuk egyesével állíthatók.

*

TEMPEL Kft.

A Tempel Kft. 1991-ben alakult. A több mint 20 éves tapasztalatunkat szeretnénk továbbra is a mezőgazdaság, a mezőgazdaságban dolgozók és a mezőgazdaságból élők javára kamatoztatni. Kezdettől fogva arra törekedtünk, hogy az országban felmerülő szükségleteket minél szélesebb körben tudjuk kiszolgálni Európa más országaiból (Németország, Hollandia, Ausztria, Lengyelország) származó gépekkel és eszközökkel. Ugyanakkor ezen országok igényeit is igyekszünk kielégíteni, így széles körű nemzetközi tapasztalatokra tettünk szert, melyet igyekszünk a legteljesebb mértékben ügyfeleink szolgálatába állítani. Kínálatunk a talajmegmunkáló és betakarítógépektől kezdve, a komplett feldolgozó és tárházi berendezéseken keresztül a mezőgazdaságban előforduló legapróbb alkatrészekre kiterjed.

Zöldtakarmány-termesztéshez kapcsoló gépkínálatunk:

Metal-Technik egy rotoros rendterítő

9 karos, 3500 mm munkaszélességű. A karok kihúzásával és függőleges helyzetbe állításával jelentősen lecsökken a szállítási szélesség, ami így 1400 mm.

A gép kiváló ár érték aránnyal rendelkezik, termék jellemzői a következők:

- erősített zártszelvényből készített vázszerkezet,

- mechanikus orsós magasságállítás,

- a vezérlőpálya olajban fut amely karbantartásmentes,

- tandem kerekes kivitel, kerék mérete 15x6.00-6, ami kiváló talajkövetést biztosít,

- kiválóan alkalmas hegyes-dombos területeken a munkavégzésre, a csillagkerekes rendsodróknál

precízebb munkavégzésre képes, tökéletes munkavégzés, rendkívül tiszta rendsodrás.

Kowalski dobos fűkasza

Lengyel gyártmányú 2 dobos fűkasza, beépített szabadonfutóval, 1,35-1,65-1,85 m munkaszélességben.

Minimális vonóerőigény: 25 LE

Kiválóan alkalmas kisebb területeken történő munkavégzésre, megbízható, strapabíró, kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik!

*

VALKON Kft.

A KRONE az elmúlt évekhez hasonlóan a 2016-os szezonra is számos újdonságot mutatott be a tavalyi Agritechnica kiállításon.

Kaszák:

A legfontosabb változás, hogy a régi, jól ismert EasyCut sorozat véglegesen kifutott, s átvette helyét az új SmartCut gerendellyel és erősített függesztőszerkezettel szerelt változat, valamint megjelent egy teljesen új, ActiveMow névre keresztelt típus is. A 2 és 3,6 méter közötti munkaszélességű, szársértő nélküli, hátsó függesztésű tárcsás kaszák a hazai piacon is kedvező fogadtatásra leltek. Ez valószínűleg a SafeCut kaszabiztosítással is ellátott, modern kaszagerendelynek, az ékszíj nélküli hajtásláncnak, az új tervezésű, masszív, de relatív könnyű függesztőszerkezetnek és természetesen a kedvező árnak köszönhető. Mindez lehetővé teszi, hogy pl. a 2,8 méter munkaszélességű, mindössze 600 kilogrammos géppel az MTZ is könnyedén boldogul. Az oldalsó felfüggesztésű gép mellett természetesen továbbra is elérhető a KRONE szabadalommal védett, súlyponti „DuoGrip” függesztésű sorozat is.

 A hazai gazdák között is egyre többen döntenek a szársértővel felszerelt kaszák mellett. E téren újdonság a korábbinál agresszívabb kialakítású CV acélverőujjas szársértő, mellyel lényegesen gyorsabb a fűfélék, egyszikűek száradása, mely a májusi esős időben akár döntő hatású lehet a takarmányminőség szempontjából. A pillangósok (lucerna) kaszálásához továbbra is a gumihengeres szársértővel szerelt kaszákat javasoljuk.

Rendképzők:

Az elmúlt években a rendképzők is folyamatosan megújultak. Az új TS (oldalrendképző) és TC (középrendképző) sorozatot a megerősített vázszerkezet, áttervezett hajtáslánc jellemzi. A rotor kialakítása alapvetően nem változott, vagyis a már sokezerszer bevált DuraMax (3 év garancia) vezérlőpálya megmaradt, módosult viszont a rugósfog. A „Lift” fogak –első ránézésre talán jelentéktelennek tűnő- módosításának köszönhetően tisztábban és kisebb veszteséggel veszik fel a takarmányt a talajról.

Rendterítők

Bár szerepük hazánkban talán még mindig kicsit elhanyagolt, azért egyre többen ismerik fel ezen –egyébként nem túl drága- gépek alkalmazásának lehetséges előnyeit. A legnépszerűbbek az 5 és 9 méter közötti függesztett változatok.

A Valkon Kft, mint a Krone gépek hazai importőre, május első hetében az ország négy pontján gyakorlatban is bemutatja a gyár legújabb fejlesztéseit. Önt is szeretettel várják!

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.