2019.03.27., szerda , Hajnalka

Szántóföld

2018. június 06. szerda • 12:37

A hét témája: Repce deszikkáló szerek

A repcetermesztő gazda gyakran kerül olyan helyzetbe, amikor a deszikkálásra szükség lehet.

A repce érésgyorsítása Mission vagy Glyfos® Dakar készítményekkel

Az alábbi esetek valamelyikének fennállása esetén érdemes érésgyorsítást végezni:

  • Amikor nem sikerült tökéletesen megoldani a repce gyomirtását vagy a kezdetben gyommentes állomány az érés időszakára “felgazosodik”, a betakarítás megkönnyítése érdekében szükséges lehet az érésgyorsítás.


A gyomok jelentősen akadályozhatják a repce betakarítását.

  • Csapadékos időjárás estén “lopni” kell az alkalmat a betakarítás elvégzésére, ilyenkor a deszikkálás a gazda segítségére lehet.
  • Az őszi káposztarepce és az őszi búza érése sok esetben egybeesik. Ha a repcét nem takarítjuk be időben, kipereg és mennyiségi veszteség keletkezik. Ha a búzát hagyjuk a táblán, a beltartalmi mutatói romolhatnak (főleg többszöri eső hatására). Ilyenkor programozott betakarítás szükséges.
  • A repcét legkésőbb virágzás kezdetén-közepén kezelik gombaölő szerekkel, ami a teljes érés előtt akár 2 hónappal korábban történik. Ezzel szemben a legjobb fungicid készítmények is csak egy hónap védettséget adnak.
  • A közelmúlt csapadékos időszak nagyon kedvezett a száralapi szklerotínia fertőzésének. Az érés időszakában a becők alternáriás fertőzése azok idő előtti felnyílását eredményezi. A kártételek súlyosabb mértékű veszteségét megelőzhetjük a repce állományok hatékony deszikkálásával.
  • Amikor betakarításkor nagyok a napi hőingadozások, a hajnali hideg a becőkön páralecsapódással jár, majd a hirtelen meleg megszárítja őket. A radikális nedvességváltozás az érett becők esetén kinyílást és pergést okoz. A ragasztás mellett a gyors betakarítás segíthet.

Az FMC-Agro két készítménnyel segíti a sikeres repcebetakarítást, az egyik a Glyfos® Dakar, a másik a Mission.

A Glyfos® Dakar az FMC által kifejlesztett egyedülálló, szilárd, felszívódó, magas hatóanyagtartalmú gyomirtó szer, amely a hatóanyagot glifozát-ammóniumsó formában tartalmazza (680 g/kg). A készítményben lévő nitrogén kiválóan segíti és fokozza a hatóanyag felszívódását és gyorsítja a hatáskifejtését. A repce viaszos levelén történő tökéletes felszívódás a nitrogénnek köszönhető, így a tökéletes deszikkálás is.

A Mission (373,6 g/l diquat-dibromid) hatáskifejtése gyorsabb, így a kezelést követő 6-8 nap múlva már be lehet takarítani a termést.

Kontakt hatóanyaga a klorofill gyors elszíntelenítésén keresztül éri el a gyors leszárítást. Teljes deszikkáló-hatása következtében a jelen lévő gyomokat is elpusztítja, az évelő gyomok leveleit leperzseli, így könnyíti a betakarítást. A kultúrnövény szárát is leszárítja, így a betakarítás utáni talajművelést is segíti. Légi kijutattása őszi káposztarepcében, mustárban és olajretekben 50-60 l/ha permetlémennyiséggel engedélyezett.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

További információkért látogasson el az FMC-Agro Hungary Kft. weboldalára!

(x)

Árutőzsde
Nyersanyag-figyelő
Kőolaj-figyelő
Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség
Fókuszban
Jakab István: Minden törvényes eszközt be fogunk vetni a Penny ellen!

Jakab István: Minden törvényes eszközt be fogunk vetni a Penny ellen!

Március 26-án, kedden reggel 8 órától tüntetést rendeztek

Akciós hathengeres, 140 LE-s Massey Ferguson 7714 S!

Akciós hathengeres, 140 LE-s Massey Ferguson 7714 S!

6.6 literes erőforrás, egyszerű sebességváltó, hosszú tengelytáv ...

BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

Az AGRO.bio az elmúlt években a Demo Farm Projekt

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.