2020.09.29., kedd , Mihály

Szántóföld

2016. április 12. kedd • 16:05

A hét témája: silókukorica újdonságok

Amennyiben az időjárás is engedi, rövidesen földbe kerülhetnek a szemeskukorica mellett a silókukorica vetőmagok is. Összeállításunkban a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., a KWS Magyarország Kft. és a Limagrain Magyarország újdonságait mutatjuk be.

Minőségi silóhibridek a Gabonakutatótól

A Gabonakutató nem titkolt célja, hogy a minőségi silóhibridek nemesítését helyezi előtérbe, amelyre kiváló példa a GKT 414 hibridünk.

A gazdaságos állatitermék-előállítás csak jó minőségű, könnyen emészthető és jól hasznosuló takarmányok etetésével valósítható meg. A GKT 414 újonnan elismert, kettőshasznosítású hibridünk mind kedvező csapadékellátottságú körülmények között (2014.), mind szárazsággal járó hőhullámokkal terhelt körülmények között (2015.) is kiváló siló paraméterekkel rendelkezik.

A szilázs minőség stabilitását jelzi a következetesen magas csőarány és az egységnyi szárazanyagra vonatkoztatott összes energiatartalom magas szintje. A hektáronkénti összes energia kedvező körülmények közt jóval meghaladja a 400 GJ-t, még a 2015-ös szezonban is elérte a 350 GJ-t. A GKT 414-et kiemeli még a kiváló fuzárium ellenállósága, mely mindhárom, hazánkban jelentős toxintermelő fuzárium fajjal szemben látványos eredményeket mutat.

A siló felhasználás módjai átalakulnak, egyre többen gondolkoznak a FAO 400-500-as hibridek mellett korábbi silókban is, amelyek akár másodvetésben is használhatóak, a kalászosok utáni területet kihasználva és ezzel megteremtve a friss takarmánybázist. Erre ad kiváló választ a Szegedi kínálat két szuperkorai hibridje a GKT 211, valamint a legújabb elismerésű GKT 3213.

A szuperkorai hibridek a korán lekerülő borsó és árpa után június közepén vetve még szemesként betakaríthatók. A július első napjaiban vetett FAO 100-as hibridek elsősorban silóként hasznosíthatók. Júliusi vetés esetén biztonságosan silózhatók még az őszi fagyok előtt, és kiemelkedő terméssel segíthetik az állattartó gazdaságok takarmánybázisát. A magas csőaránynak köszönhetően kiváló silóminőség érhető el.

A másodvetésnél azonban fel kell hívnunk a figyelmet, hogy csak olyan területekre ajánlható biztonsággal, ahol a június végi és július eleji száraz körülmények között kelesztő, illetve a későbbiek során a fejlődést serkentő öntözéssel lehet segíteni az intenzív növekedést.

*

 

KWS: cél a folyamatos termékfejlesztés

A KWS célja a folyamatos termékfejlesztés, azaz olyan növény fajták nemesítése, melyeket a gazdálkodók biztonságosan jövedelmezően tudnak termeszteni. Az arid és szélsőségesen kontinentális éghajlati viszonyok között csak azok a fajták teljesítenek versenyképesen, amelyeket a helyi körülmények között fejlesztenek, szelektálnak és tesztelnek.

A KWS 2002 óta működteti kukoricanemesítő állomását a Békés megyei Muronyban, illetve teszteli az itt kiszelektált hibrideket Magyarország egész területén, valamint Szerbiában és Romániában, hogy a növények termésstabilitását és versenyképes terméshozamát a legmagasabb színvonalon biztosítsa a térség gazdái számára. Ennek a nemesítő munkának az eredményei az évente piacra bevezetett újdonságok, melyek közül 2015-ben a KWS 2370, a KAMPARIS, a KWS 2482, a KONFITES és a KONSENS mutatkozott be.

KONSENS (FAO 550-600) – Az univerzális választás

Hibrid jellemzők:

• a legerősebb silóhibrid a köztermesztésben

• a ‘Mikado rajongóinak’ továbblépést nyújt

• cső és szár aránya közel 55/45%

• CCM és siló termelőknek ajánljuk elsősorban

• a korai vetésű és későn betakarítható területeken nem ritka a 15,7 t/ha feletti szemtermés

• robusztus megjelenés

• kimagasló beltartalmi paraméterek

*

 

Az LG Animal Nutrition silókukoricák használatának előnyei

Napjainkban a hibridválasztást és a siló-kukorica hibridek értékét - egyre kevésbé a hektáronkénti nagy zöld termés és a magas keményítőtartalom – sokkal inkább a megtermelt tej mennyisége határozza meg!

A jó silókukorica egyik legfőbb értékmérője a szilázs jó rostemészthetősége, aminek következtében többlet energiát juttathatunk a szarvasmarhának. És ez eredményezi a nagyobb tejhozamot. A LIMAGRAIN cégcsoport 35 éve foglalkozik silókukorica-nemesítéssel, többek között azzal a céllal is, hogy folyamatosan fokozzuk hibridjeink rostemészthetőségét.

Mit jelent a jobb rostemészthetőség?

A bendőben a cellulózbaktériumok lebontják, és az állat számára hasznosítható tápanyagokká alakítják a kukoricában található rostokat. Minél jobban emészthető a kukorica, annál hatékonyabbak lehetnek a baktériumok a rostok hasznosításában. Lerövidül a bendőben illetve az emésztőrendszerben eltöltött idő, a könnyebben emészthető rostok többlet energiát szolgáltatnak, így növekszik a szilázs takarmány értéke.

Az LGAN silókukoricák esetében a sejtfal alkotó elemek - cellulóz, hemicellulóz és ligninek – kapcsolódásai megkönnyítik az emészthetőséget. Az LGAN silókukoricák DINAG értéke – vagyis az emészthető rostok aránya - magasabb, a rostjai sokkal jobban hozzá férhetők a baktériumok számára. A rostok könnyebb emészthetősége eredményezi azt is, hogy az ily módon biztosított többlet energiát nem abrakból (legtöbbször szemes kukorica) kell fedezni.

A DINAG magas értéke, annak a jele, hogy az állatok a szilázsban található rostokat több tej, illetve hús előállítására fordítják, tehát nem távoznak emésztetlenül, hasznosulás nélkül az állat szervezetéből.

Az LGAN silókukoricák használatával elérhető:

- a hektáronkénti többlet energia

- a magasabb napi rost és szárazanyag bevitel

- az egészségesebb állatállomány

- a többlet tejhozam

- az eredményesebb tejtermelés

- a hibridválasztás biztonsága

Termesztés technológiai szempontból az LGAN siló hibridek ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más kukorica. Ugyanazt a technológiai figyelmet és fegyelmet igénylik a szántóföldön és a szilázs készítés során is. A kiváló takarmány minőség elérése érdekében az egyik legfontosabb technológiai szempont a silózás időpontjának helyes megválasztása, ugyanis a beltartalmi értékek, az érési folyamat során drasztikusan változnak.

Szilázs szárazanyag tartalmának hatása a tejtermelésre

Az állatok számára kedvező értékeket 32- 35% szárazanyag tartalomnál érhetjük el, ezért ebben az „érési fázisban” kell elvégezni a silózást. A takarmány adagokat is ugyanolyan módon kell kiszámolni LGAN hibridekkel, mint más esetben, viszont a takarmányadag kialakítása – a kevesebb abrak kiegészítés miatt – egyszerűbb.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.