2020.07.05., vasárnap , Emese, Sarolta

Szántóföld

2018. március 07. szerda • 12:28

A hét témája: A szója az átlagosnál jobban meghálálja a törődést

Védje ki az elmúlt évben tapasztalható egyenetlen csapadékelosztás okozta problémákat! Ehhez nyújt hasznos tanácsokat a FitoHorm, a Huminisz és a Karintia Kft. ajánlata.

Fitohorm Kft.

MEGOLDÁSOK A LOMBTRÁGYÁZÁS SZAKÉRTŐJÉTŐL

Szója lombtrágyázási javaslat

A szója esetében különös figyelmet kell fordítanunk a P, K, Mg, S és mikroelem-ellátásra. Ügyelnünk kell a nitrogén megfelelő pótlásáról, hiszen a túlzott bevitel csökkentheti a szimbióta baktériumok gyökérgümőinek képződését, amely a későbbi fejlődés gátja is lehet. Szintén nagy jelentősége van a Molibdén bevitelének, amely hozzájárul a gyökérnövekedéshez és a gümők fejlődéséhez. Az ajánlott lombtrágyázási technológia a növényvédelmi kezelésekkel egy időben elvégezhetőek.

Az 1. fejlődési szakaszban (vegetatív időszak: 10-12 cm-es állapotban) a kezelés célja a fejlődésnek indult gyenge növények gyökérnövekedésének, anyagcseréjének, immunrendszerének hatékony beindítása.

FitoHorm Turbo Makro + FitoHorm Szója

4 liter / ha 2 liter / ha

A 2. fejlődési szakaszban (vegetatív időszak: 25-30 cm-es állapotban) a kezelés célja a megfelelő, erős hajtásrendszer kifejlesztéséhez elegendő tápanyagtőke biztosítása. Ezen fejlődési ciklus tápelemekkel való megfelelő ellátása elengedhetetlen a nagy termőfelülettel rendelkező növények kifejlődéséhez.

FitoHorm Turbo Nitrogén + FitoHorm Szója

5-8 liter / ha 1 liter / ha

A 3. fejlődési szakaszban (virágzás előtt) a kezelés célja az állomány felkészítése a virágzásra. Ehhez a szakaszhoz nagy mennyiségű energia mellett megfelelő arányú és mennyiségű tápanyagra is szükség van. A bór virágzás előtti pótlása hozzásegít az egészséges virágrészek kifejlesztéséhez.

FitoHorm Turbo Kalcium + FitoHorm Szója

3 liter / ha 2 liter / ha

A 4. fejlődési szakasz (virágzás): a bór, mint mikroelem, elengedhetetlen a kötődés folyamatához. A Polybór Plusz termékünk fontos mikroelemeket tartalmaz, amelyek a bór jó hasznosulásához elengedhetetlenek.

FitoHorm Polybór Plusz

3 liter / ha

Az 5. fejlődési szakasz (hüvely és szemnövekedés időszaka.): a hüvelynövekedés időszakában kijuttatott nitrogén, kén és mikroelemek segítenek a jó beltartalom kialakításában, és a jó takarmányértékű alapanyag előállításában. A kén egyaránt javítja a szemek fehérje-összetételét és az esetenként kinyert olaj biológiai minőségét, értékét. A kezelés különös hatással van a ProFet értékre.

FitoHorm Turbo Kálium + FitoHorm Turbo Nitrogén

3 liter / ha 5 liter / ha

Azonosított tápanyaghiány kezelésére és azok megszüntetésére Mono-elemes oldatainkat javasoljuk (B, N, Mg, P, S, K, Ca, Mn, Fe, Cu, Zn) a termelőknek.

*

Huminisz Kft.

Biztos siker a szójatermesztésben Huminisz technológiával

A Huminisz Kft. jelmondata: Növénykondicionálás és növénytáplálás. Véleményünk szerint a növénytermesztésben a két terület nem különíthető el egymástól. A növénytáplálás részeként alkalmazott lombtrágyák hatékonyabban, jobb hatásfokkal működnek, amennyiben a növények élettani folyamatait katalizáló, egyben harmonizáló növénykondicionáló készítményekkel együttesen alkalmazzuk. A „Huminisz technológia” elemei a humin- és fulvosav alapú Kondisol növénykondicionálók és a Solvitis lombtrágyák, amelyek többségében a jelenleg ismert leghatékonyabb kelátképzővel, az EDDHSA-val készülnek. A Kondisol termékek speciális összetételüknek köszönhetően támogatják és növelik a növények stressztűrő, stresszkezelő képességét, másrészről fokozzák a velük egy menetben kijuttatott egyéb készítmények levélen keresztüli felszívódását és hatékonyságát.

A szójatermesztés sikerességét nagy mértékben meghatározza a növény számára kedvező klimatikus, illetve talajviszonyok kiválasztása és a magas szintű termesztéstechnológia (talaj-előkészítés, jó minőségű vetés, növényápolás, tápanyagellátás, fajtaválasztás) alkalmazása. A szójatermesztésben kiemelkedő szerepe van a megfelelő mennyiségű és eloszlású csapadéknak és a légnedvességnek. Hazánkban az elmúlt években viszont a csapadék kedvezőtlen eloszlása és a levegő alacsony páratartalma problémaként jelentkezett.

Magyarország szójatermesztési potenciálja lényegesen meghaladja az elmúlt évek hozamszintjeit. A terméseredmény azonban növelhető lenne a kutatási és üzemi kísérletek eredményeire alapozott, újragondolt termesztéstechnológiák alkalmazásával.

A Huminisz Kft. termékei hatékonyan kezelik a szóját ért abiotikus és biotikus, valamint az ember okozta (pl. gyomirtó-utóhatás) stresszhatásokat. A Kondisol növénykondicionálók a növények élettani folyamatait serkentik, harmonizálják, vagyis pozitív irányba befolyásolják.

A Huminisz technológia hatására a kezelt szója tápanyaghasznosítása javul, ami többek között a zöldtömeg képen is jól látható növekedését okozza (Sárszentlőrinc, 2017)

A szója a fehérjenövények közül tápanyagellátásra a legigényesebb. Lényeges a könnyen felvehető tápanyagok jelenléte a vegetatív és a generatív időszakban egyaránt, a megfelelő mennyiségű hozam és minőség elérésének érdekében. A szója az átlagosnál jobban meghálálja a lombtrágyázást, mikroelemek közül pl. kiemelkedik a molibdén és a cink növényre gyakorolt kedvező hatása.

1. Kezelés 6-8 leveles állapotban: Kondisol N 4-5 l/ha + Solvitis Zn 1 l/ha + Solvitis Mg 1 l/ha

Gyenge kezdeti fejlődés esetén vagy herbicid és/vagy környezeti stressz okozta lassabb fejlődést követően látványosan elindul, lényegesebben zöldebb, vitálisabb lesz az állomány.

2. Kezelés virágzásban: Kondisol B+S 4-5 l/ha + Solvitis Bor- Mo 1 l/ha + Solvitis NPK (4-4-11) 1 l/ha

A kezelés hatására homogénebb lesz az állomány. Ebben az időszakban a bórnak kiemelkedő szerepe van a termékenyülés fokozásában. A molibdénnel segíthetjük a nitrogén-mobilizációt, és a gümőbaktériumok megnövekedett igényét is ki tudjuk elégíteni.

3. Kezelés hüvelyképződéskor: Kondisol B+S 4-5 l/ha + Solvitis Mg 1 l/ha

A hüvelyképződés időszakában végzett kezelés serkenti a fotoszintézist, javítja az együttérést, és növeli az aszálytűrést. A technológiában magnézium mellett hektáronként 40-50 g azonnal felvehető szerves ként (metionin) és 7 különféle mikroelemet juttatunk ki, összesen 19 m/m% mennyiségben.

Vetőmag-előállításban, aszályos évjáratban egy 3. kezelés is indokolt lehet.

Kondisol növénykondicionálók és a Solvitis lombtrágyák hatása a termésre üzemi kísérletekben

 

Huminisz technológia hatása a terméstöbbletre évenkénti átlagban (Huminisz Kft. 2017)

A táblázatban szereplő üzemi kísérletekben alkalmazott Kondisol növénykondicionálók és a Solvitis lombtrágyák két kezelés után +3-13%-os, akár kiemelkedő +34%-os termésnövekedést eredményeztek a lombtrágyával nem kezelt vagy kezelt kontrollhoz képest. A kiszombori üzemi vetőmag bioszója kísérletben a hektáronkénti többletráfordítás elérte a kiemelkedő 14-szeres megtérülést.

A Lajtamag Kft.-nél 2016-ban és 2017-ben beállított kísérletsorozat eredményei is igazolják, hogy a Huminisz technológia szójában a kezeletlen kontrollhoz képest jelentős minőségjavulás mellett 8-15%-os terméshozam-növekedést eredményez. A minőségi mutatókban, ~13% víztartalom mellett a kezelés hozzásegített a magasabb fehérjetartalom (+0,5-1,7%) és a magasabb Pro-Fat-érték (+0,7-1,2%) eléréséhez.

Huminisz technológiai kísérlet hatása szójában (Lajtamag Kft. 2017)

 

A Huminisz technológia hatása a szója különböző paramétereire

(Üzemi tesztek, 2016-2017) – a kontroll terület eredményéhez (100%) viszonyítva

Több év összesített eredményei alapján az üzemi szinten alkalmazott 2 kezeléses Huminisz technológiával kiemelkedő, átlagosan 14,3%-os termésnövekedés értek el a termelők.

Az üzemi technológiánkban 2 kezelést javaslunk, azonban erőteljes gyomirtó-utóhatás esetén ne késlekedjünk, hiszen már a 2 leveles szóját is néhány nap alatt „kihozza” a stresszes állapotból az előrehozott, az alaptechnológia szerint 6-8 leveles állapotban javasolt kezelés.

„Évek óta szójában is üzemi szinten használjuk a Huminisz technológiát. Tapasztalataink visszaigazolják a Huminisz Kft. ismertetőiben leírt hatásokat, eredményeket” Pál György – Zalagrár Kft.

A Huminisz növénykondicionáló és növénytápláló technológia alapja egy sikeres, jövedelmező szójatermesztésnek.

Bővebb információért látogassa meg a Huminisz Kft. weboldalát vagy hívja a területi szaktanácsadókat! Bízunk a szakmai együttműködés lehetőségében!

*

Karintia Kft.

Fogytán a BŐTERMŐ szójavetőmagok

Tekintettel a kiemelkedő érdeklődésre, a Karintia Kft. 2 szójafajtájára (Sigalia-00 és Energy-0) sajnos nem tudunk további megrendelést felvenni.

Érdemes sietni a szója fajtaválasztással, mert az előző éveknek megfelelően a stabilan teljesítő, bőtermő, további szójafajtáinkból is idejekorán HIÁNY VÁRHATÓ! 


A bőtermő és prémium kategória 6 faj, 33 fajtáját kínálja Önnek a Karintia a 2018-as szezonban. Közép-Európa meghatározó agrárvállalatának, a Mauthner csoportnak tagjaként kivételes helyzetben vagyunk a fajtakínálatunk összeállításánál. Cégcsoportunk 3 nemesítő házának köszönhetően újabb 5 ÍGÉRETES FAJTÁVAL bővítettük portfóliónkat.

Az INNOVÁCIÓ továbbra is kiemelt szereppel bír a Karintia életében. Az országban elsőként alkalmazzuk a teljes KALÁSZOS szortiment esetében a 2 komponensű csávázási technológiát, melynek köszönhetően az intenzív kezdeti fejlődésű fajtáinkkal még hatékonyabb gyökérfejlődés érhető el.

A SZÓJA, a SÖRÁRPA és a DURUM programjainkban ugyancsak a Mauthner csoport évtizedes szakmai tudására támaszkodunk. Ezt alapul véve, kiváló genetikájú fajtákat kínálunk a termelők részére. Teljes körű szolgáltatást biztosítva a termést az ország bármely pontján vissza is vásároljuk.

Zöldítő keverékeink iránt évről évre egyre jelentősebb kereslet mutatkozik. 2018.-tól GYEP-LEGELŐ keverékekkel bővítjük a zöldítő palettánkat.

A kiválasztásnál elsődleges szempont a PANNON RÉGIÓRA történő nemesítés mellett az ALKALMAZKODÓ KÉPESSÉG, mely megítélésünk szerint a szélsőséges időjárási körülményeket tapasztalva egyre inkább felértékelődik.

Bízunk abban, hogy az ORSZÁGOS lefedettégű SZAKTANÁCSADÓI HÁLÓZATUNKKAL, a megújult és egyre bővülő fajtaválasztékunkkal, kedvező MŰTRÁGYA és NÖVÉNYVÉDŐSZER kínálatainkkal, továbbá a több mint 20 éves nemzetközi TERMÉNYKERESKEDELMI tapasztalatunkkal hozzá tudunk járulni az Ön sikereihez is.

Karintia Kft.

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.