2020.08.12., szerda , Klára

Szántóföld

2017. augusztus 16. szerda • 12:50

A hét témája: válasszon hosszabb ideig betakarítható csemegekukorica hibridet!

Évről-évre emelkedik a kereslet az élelmiszernövény iránt, különösen a szuperédes fajták iránt nőtt meg az igény.

A Syngenta hajdúszoboszlói csemegekukorica bemutatója évek óta az egyik legfontosabb találkozója a szegmens főszereplőinek. Mint a szakmai rendezvényen elhangzott: idén a tavalyinál nagyobb területen, összesen 35 ezer hektáron vetettek csemegekukoricát feldolgozási célra. A legtöbb konzervgyár és hűtőház igyekszik a teljes kapacitását kihasználva a lehető legtöbb csemegekukoricát feldolgozni. A becslések szerint mintegy félmillió tonnányi terményt dolgoznak majd fel.  

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica termelője, világszinten az Egyesült Államok előzi meg, ahol hatalmas kultusza van az édes csemegekukorica fogyasztásának.  

Az utóbbi években a hazai termelés és a piaci kereslet egyensúlyba került, alig ingadozik. Az európai csemegekukorica-fogyasztás lassan, évről-évre növekszik - ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere.

Az idei szezonról Pereczes János elmondta: a hideg tél ellenére a kártevők korán megjelentek a csemegekukorica táblákon.

Egyes helyeken korán, és többszöri védekezésre volt szükség a földibolhák, a mocskospajor és a gyapottok-bagolylepke ellen.  

A hideg tavaszi időjárás miatt nagyon elhúzódott a csemegekukorica kelése. Általában hiányos és egyenetlen volt a korai fajták kezdeti fejődése. Utána hosszabb meleg és száraz időszak következett, amely újabb stresszt jelentett a növényeknek. A korai fajták nagyobb részét öntözetlen területeken vetik, szerencsére júniusban több csapadék hullott, különösen a korai termelés meghatározó részét adó Hajdúságban. A korai növények kisebbek, kevésbé fejlettek, nagyjából 15-20 százalékkal gyengébben teremnek.

A hamar beköszöntött nyár viszont segítette a későbbi fajták gyors fejlődését, amelyeket általában már öntözhető területekre vetettek. A középkorai és késői fajták jelenleg jó képet mutatnak, ígéretesek a terméskilátások. De a hőségnapok, a csapadékhiány, és az erős rovarfertőzések még erősen befolyásolhatják az eredményességet.

További információkért látogasson el a Syngenta weboldalára!

agrotrend.hu (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.