2020.07.12., vasárnap , Izabella, Dalma

Szántóföld

2017. június 07. szerda • 11:23

A hét témája: Védjük meg a megtermelt értéket!

Tápanyag igénye és a növényvédelem szempontjából a repce a legkitettebb kultúrák közé tartozik, termesztése sok odafigyelést és precízen végrehajtott agrotechnikát követel. A virágzás elmúlásával egyre közelebb kerülünk a repce termesztési ciklusának záró akkordjához, a termelők egy része a növényvédelem szempontjából is „pontot tesz” a repcére.

Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy a vegetáció végén dől el nagyon sok dolog, ami a termés mennyiségét és minőségét (és ezáltal a növény profitabilitását) jelentősen befolyásolja:

  • Ilyenkor alakul ki a becők és a benne lévő magok végső száma,
  • Virágzás után van a szemtelítődés időszaka. A magok ezerszemtömege és az olajtartalom is ekkor alakul ki.

A repce növények természetes biológiai adottsága, hogy az elhúzódó virágzás miatt a fő- és az oldalhajtások, valamint a növény alsó és felső része között a becők nem egyszerre érnek. Az időjárási viszonyok, a talaj heterogenitása, a domborzat változatossága miatt további különbségek lehetnek a táblán belül is. Mire a növények zöme a betakarításhoz megfelelő szintre szárad, addigra a termés egy része már túlérik, a legalsó becők felnyílnak, a magok pedig kipereghetnek.

Korai betakarítás esetén - ha már akkor megkezdődik, amikor még sok növény túlságosan zöld és magas a nedvességtartalma - a sérült, tört szemek aránya nő, a termény avasodásának veszélye fokozódik. Ebben az esetben több nedvességet kell elvonni a betárolás előtt, ami többlet energia-ráfordítás mellett növeli a költségeket. Ezzel ellentétben a későre halasztott betakarításkor az először beérett magvak jelentős része a már említett természetes elszóródás, a madár-, rágcsáló- és szélkárosítás miatt veszendőbe mehet. Esős idő esetén minőségromlás is felléphet, helyenként még a jégverés is kockázatot jelent. További veszteséget jelenthet, hogy az elsőként beérett becőkből a szemek még a legkíméletesebb gépi betakarítás ellenére is kipereghetnek.

A fentiekben vázolt problémák kiküszöbölésére a Bayer egy olyan technológiai megoldást javasol a repcetermesztőknek, amellyel minimalizálható a betakarításkor elveszített termés mennyisége.

A LAMFIX a pergési veszteség csökkentésére alkalmas készítmény, amely megakadályozza a becők betakarítás előtti felnyílását. Ezen hatásért a készítmény összetevői felelnek, amelyek ún. rövid – ezáltal kis molekulasúlyú - cellulóz láncokból kialakított (karboxi-metil-cellulózból) molekulák. A cellulózzal ellentétben - amely anyag nem oldódik a vízben -, a karboxi-metil-cellulóz vízoldékonysága nagyságrendekkel jobb: vízzel vegyítve gélt – kocsonyás anyagot képez. A növények, becők felületére permetezve ún. diszkontinuitásos film keletkezik, amely egy rugalmas hártya. Ez a filmréteg – amely összetétele miatt (cellulóz-származék) biológiailag képes teljesen lebomlani - nem gátolja a növény érése során keletkező gázok és a vízgőz távozását, ugyanakkor gátolja az érés folyamán a túlzott nedvesség bejutását a becőkbe.

A kipermetezett LAMFIX által létrehozott filmrétegnek köszönhetően az érés hatására bekövetkező repce becő felnyílás nem következik be, és az érett magok nem hullnak ki idő előtt a becőből. A készítmény segítségével a repce érési folyamatának végén érő becők termése is betakaríthatóvá válik. Ez a kezelés az érésgyorsítóktól eltérően a betakarítás időpontjának rugalmasabb megválasztását teszi lehetővé, valamint védi a vágásérett repceállományt a szeszélyes időjárási viszonyok (szél és vihar) következtében bekövetkező termésveszteségektől is.

Javaslatunk, hogy ha csak önmagában a „ragasztós” technológiát alkalmazza, a LAMFIX kijuttatását az őszi káposztarepce várható betakarítása előtt 2-2,5 héttel időzítse, amikor a becők legalább 35-40%-a már érett. Állományszárító készítményekkel kombinálva azok kijuttatási javaslata alapján tanácsos eljárni: a LAMFIX jól keverhető a manapság alkalmazott készítményekkel. E két technológián kívül lehetséges a LAMFIX és az állományszárító készítmény külön menetben való kijuttatása is.

A LAMFIX dózisa: 1,0 – 1,5 liter/ha. Kijuttatáskor javasolt permetlémennyiség: 250-400 liter/ha. Állományszárító készítményekkel kombinálva a LAMFIX elsodródásgátlóként is alkalmazható.

Csorba Csaba

Bayer Hungária Kft.

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.