2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Szántóföld

2022. július 26. kedd • 13:46

A jó rajt fél siker!

A sikeres repce termesztéshez a termelőnek ismernie kell termőterületeinek tulajdonságait sajátos agrometeorológiai viszonyait. A vetéstől a betakarításig a termést befolyásolja a talaj, hőmérséklet, a csapadék és egyéb időjárási tényezők.

A vetés időpontját nem kizárólag a naptár alapján kell megtervezni, hanem az időjárási körülményeket kell figyelembe venni. A repce termés nagyrészt már ősszel eldől attól függően, hogy az állomány milyen állapotban megy a télbe. A mélyre hatoló, jól fejlett gyökérzet a nagy termés alapja.

Az apró repcemagnak a csírázáshoz nedvességre van szüksége, a talajnak kellően átnedvesednek kell lennie. A repce vetését augusztus 20. és 30. között optimális elvégezni. Kedvező körülmények között a későbbi vetésidőnek nincs terméshátránya. Azonban nagyon száraz körülmények között egy hét vagy 10 nappal korábban megkezdhető a vetés. Korai vetéssel a talajban lévő maradék nedvesség jobban hasznosítható, egységes gyorsabb kelés várható. Azonban szem előtt kell tartani az időjárási viszonyokat. A csírázás megkezdődését követően, ha a vízellátás megszűnik a még érzékeny csíranövény elpusztulhat.

Az őszi káposztarepce optimális csírázási hőmérséklete 20-24 °C. A repce növekedése már 4-6 °C körüli hőmérsékleten elkezdődik. Az őszi káposztarepce-állomány jelentős biomasszát képezhet, ha túl korán vetik, de az őszi vegetáció végére a növényeknek el kell érni a 8-10 leveles fejlettségi állapotot a 1-1,5 cm-es gyökérnyakátmérőt és a 25-31 cm mélyre lenyúló gyökérzetet ahhoz, hogy megfelelő télállósággal (-20 és -25°C) rendelkezzenek.

Az őszi káposztarepce egyik tulajdonsága, hogy +1 és +4°C közötti vernalizációs hatást igényel 20-60 napos időszakban. Azonban mind a nagyon gyengén fejlett, mind a túl fejlődött állományokat, amelyekben az érzékeny tenyészcsúcs a talajfelszín felett helyezkedik el, veszélyezteti a hideg időjárás. Ha erős ingadozások vannak a nappali és éjszakai hőmérséklet között, akkor gyengébb fagyok esetén is jelentős károk keletkezhetnek. 

A hagyományos és későbbi vetésidőhöz 35-50 csíra/m2 elegendő. A korábban általánosságban elfogadott szabály, hogy minél későbbi a vetés, annál nagyobb a vetési arányt kell alkalmazni, már nem érvényes a modern hibridekre. Nem szabad 50-55 csíra felett vetni hektáronként. A korai vetésnél viszont nem célszerű túlzottan csökkenteni a vetőmag normát. Túl alacsony tőszám esetén megnő a hiányos kelés és a kártevők okozta tőszám hiány esélye.

A repce talajelőkészítése az elővetemény betakarításával kezdődik. Finommorzsás, ülepedett magágyat kell kialakítani.

Kerülendő

 • túlzottan laza vetőágy
 • túl finommorzsás vetőágy (cserepesedés)
 • túl durva vetőágy (levegős, egyenetlen vetésmélység)
 • túlzottan nedves talaj művelése

Az őszi káposztarepce növényvédelmi technológiájában a rovarkártevők elleni védekezés napjainkban mindinkább nagyobb odafigyelést igényel. Augusztus végén a hőmérséklet hűvösebbé fordul. A nagy repcebolha imágók aktívvá válnak és megkezdődik betelepülésük az újonnan vetett állományokba és a nőstény egyedek megkezdik az állományban kárt okozó érési táplálkozást. Számuk szeptember elején ériheti el a csúcsot bár ez az időjárási viszonyoktól függően változik. A nagy repcebolha aktivitása magasabb hőmérsékleten alacsony. A korábbi vetéssel erőteljesebb növények fejlődnek a kartevők betelepülése előtt, amelyek jobban tudják kompenzálni a kártételt. Miután a növények túl vannak a négyleveles fejlettségi állapoton jobban tudják kompenzálni a levélterület elvesztését.

Megfigyelések eredményei szerint az imágó nagy repcebolha kártétele magasabb vetőmag norma esetén csökken. Ez valószínűleg az egységnyi területre jutó magasabb növényszámnak eredménye. Azonban az alacsony tőszámmal termesztett növények jobb kompenzáló képességgel rendelkeznek. Több levelet, nagyobb levélnyeleket fejlesztenek, amelyek elegendő táplálékot biztosítanak a lárváknak. Így csökken a lárvák a fő szárhoz és a hajtásrügyhöz történő vándorlásának esélye.

A nagy repcebolha elleni védekezés kihívásokban nem szűkölködik, azonban bizonyos elemeket figyelembe véve sokat tehetünk a siker érdekében.

 • Hibrid választás: Gyors kezdeti fejlődéssel rendelkező, erős állományt adó, Nagy repce bolha lárvának jobban ellenálló hibrid vetése (FELICIANO KWS és KWS GRANOS). A repce bolha imágó és későbbiekben a lárva is a gyorsan fejlődő, robosztus hibridekben kisebb mértékű kárt okoz.
 • INITIO & INITIO INSECT + vetőmag csávázás: Az INITIO egy egyedülálló, a KWS által kifejlesztett vetőmag csávázószer, amely biztosítja a növények kezdeti fejlődését, valamint a betegségekkel szembeni védelmét. A csávázás rovarölő összetevőt is tartalmaz, amely megvédi a kelőfélben lévő fiatal növényeket ebben a különösen sebezhető fejlődési szakaszban.
 • Vetőágy készítés: Finom morzsás, ülepedett magágy készítéssel egyenletes gyors kelést tudunk az állománynak biztosítani.
 • Korai vetés: Amennyiben az időjárási tényezők adottak a korábbi vetés javasolt. Korai vetés esetén több idő áll rendelkezésre erőteljesebb állomány fejlődéséhez. Gyenge állományban a kártétel fokozottan nagyobb.
 • Tőszám: Célszerű kerülni a nagyon sűrű állományt. Ilyen esetben gyengébb állomány fejlődik és a lárva kártétele nagyobb mértékben jelenik meg.
 • Rovarölőszeres védekezés: Gyakori állomány szemle, kezelés megfelelő időzítése.

Az előttünk álló repce termesztési év sem lesz kihívásoktól mentes. Átgondolt termesztéstechnológiával és a termőhelyi viszonyokhoz jól illeszkedő több év átlagában stabil eredményt hozó repce hibridekkel mérsékelni lehet a szélsőséges környezeti hatásokat.

(X)

Agrárállások
 • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.