2020.08.09., vasárnap , Em?d

Szántóföld

2020. január 14. kedd • 10:30

A kalászosok 2019-20-as évjárati sajátosságai az őszi fejlődés tükrében

Mint azt már az utóbbi években megszokhattuk az idei év ősze sem nevezhető időjárási szempontból átlagosnak.A kalászosok október-november során a kelést követően az átlagot jelentősen meghaladó hőmérséklettel találkoztak. Mit jelent ez a növényvédelem és a tápanyagellátás szempontjából?

Növényvédelem

A meleg ősz nem csak a növények fejlődésének kedvezett, hanem a rovarkártevők (levéltetvek és kabócák) intenzív betelepülésénekis. Ez az őszi vírusfertőződés kockázatát fokozza, mely többek között felértékeli a vírusmentes szaporítóanyag és akalászos árvakelések kezelését repcében és a tarlón. Hosszabb távon az sem kizárt, hogy meg kell barátkoznunk az őszi rovarölőszeres kezelésekkel, melyekkel a betelepülő vírusvektorok számát tudjuk mérsékelni.

Jól fejlett kalászos állomány 2019. november

Az ősz folyamán a rovarok mellett a levélbetegségek betelepülése is megkezdődött. Ilyen ősz után tavasszal korai gombaölőszeres kezelésekkel kell számolnunk, a későbbi lombegészség megalapozásáért.

Növénytáplálás

Februártól március végéig a termésmennyiséget befolyásoló 3 fő tényező közül 2, a kalászok maximális száma és a kalászon belüli virágkezdemények száma eldől, ezért ebben az időszakban a lehető legjobb kondícióban kell tartanunk az állományokat.Idén a kalászos állományok a tél beálltával a bokrosodás kezdetén a gyökérváltás állapotában vannak.Fejlettségük – ellentétben a tavalyi helyzettel - általában megfelelő.

Az ilyen jól fejlett állományok zavartalan tavaszi regenerációja és folytatódó bokrosodásafokozott tápanyagigénnyel jár, ami túlmutat a nitrogénen. A regeneráció és gyökérváltás energiaigénye nagy mennyiségű foszfor felvételét teszi szükségessé. Március folyamán nagy mennyiségű kén és magnézium is szükséges a dinamikus fejlődéshez.

A harmonikus tápanyagellátástazonban kora tavasszal több tényező (hideg, levegőtlen talaj, vízhiány, fejletlen gyökérzet) is korlátozhatja, kiemelten igaz ez a foszforra. Ilyenkor a kalászosok közvetlen lombon keresztülitáplálása felértékelődik, hisz a lombtrágyázás vitathatatlan előnye a gyors hatás, amit fokozhat a komplexitásnak köszönhető tápelemszinergia, valamint a tápelem antagonizmusok kiküszöbölése.A kalászosok kora tavaszi komplex lombkezeléséhez az ALBA MILAGRO ajánlata a TILLERIT lombtrágya.

Növényaktiválás

A bokrosodás a kalászok maximális számát határozzák meg. A kalászok kineveléséhez azonban tápanyagra és megfelelő tápanyagfelvevő apparátusra, azaz gyökérzetre van szükség.

A bokrosodással párhuzamosan zajló gyökérváltásnak így nagy szerepe van a bokrosodás során kialakuló terméspotenciál megtartásában. A gyökérváltást nem csak az optimális tápanyagellátással segíthetjük, hanem a gyökérfejlődést és a tápanyagfelvételt fokozó termékekkel.

A kalászosok gyökérváltásának és bokrosodásának fokozásához az ALBA MILAGRO ajánlata az ACTIVA speciális lombtrágya.

Az ACTIVA és a TILLERIT kombinációja biztos alapot ad a kalászosok termésmaximalizálásához.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.