2020.09.25., péntek , Eufrozina, Kende

Szántóföld

2019. december 06. péntek • 11:54

A kukorica ajánlati fajtalista már elérhető

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanáccsal (VSZT) idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete után immár nyilvános az ajánlati fajtalista.

A kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet ebben az évben a Nemzeti  Agrárgazdasági  Kamarával  együttműködésben szervezte  meg a  Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

fotó: pxhere.com

A rendszer működtetésének célja továbbra is ugyanaz: az objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő  mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak. A kísérletek szakmai  felügyeletét   a  Fajtakísérleti  Innovációs  Tanács  (FIT)  biztosította.

A kilenctagú testületben a gazdálkodók, feldolgozók, kereskedők és fajtatulajdonosok egyaránt jelen vannak, így széleskörű szakmai megalapozottsággal garantálják a kísérletek pártatlan és magas színvonalú kivitelezését.

Idén már 39 – FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó – kukoricahibrid került be a vizsgálatba, ezek az ország kukorica-termőterületének mintegy 95 %-át lefedik.

A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. Ezzel a lépéssel a kísérlet kivitelezői  és  értékelői  teljes  mértékben  függetleníteni  tudták  magukat  minden  olyan körülménytől,  amely  akaratlanul  is  befolyásolhatta  volna  őket  munkájukban.

A visszakódolásra  csak  azután  kerülhetett  sor,  miután  a  fajtatulajdonosokkal  is  egyeztetve minden  vitás  kérdést  sikerült  lezárni.

   pdfFajtalista (197 KB)

   pdfFAO 200 (161 KB)  pdf300 (175 KB)  pdf400 (183 KB) és  pdf500 (166 KB)

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.