2020.05.26., kedd , Fülöp,Evelin

Szántóföld

2016. május 10. kedd • 14:45

A hét témája: a kukorica gyomirtás aktualitásai

A csapadék és az enyhe idő hatására rohamos fejlődésnek indult a kukorica az ország legtöbb termőterületén. Ahol a fagy nem tizedelte a vetést vagy a már kikelt állományt, fontos, hogy gyommentesen tartsuk a táblákat. Ehhez nyújt segítséget e heti összeállításunk.

BASF Hungária Kft.

A kukorica gyomirtását elsősorban az adott terület gyom- és csapadékviszonyai határozzák meg. Idén úgy tűnik, hogy megnő a posztemergens kezelések szerepe, mert ahol nem voltak esők, ott kiegészítő kezelésre lesz szükség.

Ha sok magról kelő gyom kelése várható a kukoricatáblán, akkor létfontosságú, hogy mindjárt a keléskor visszafogjuk őket, vagy ne is engedjük kikelni. Ahol vetés után, kelés előtt elvégezték egy megfelelő, talajon keresztül ható készítménnyel a gyomirtást és az a kezelés után megázott, ott ez kielégítő megoldást ad az összes magról kelő gyom ellen. A Dunántúlon már volt annyi eső az elmúlt időszakban, hogy egységesen keljenek a magról kelő gyomok, ez azt jelenti, hogy ott a talajhatással rendelkező szerek várhatóan jól működnek majd, ill. egy széles hatásspektrumú posztemergens szerrel vagy kombinációval meg lehet oldani a problémát.

2016 tavaszán azonban az ország jelentős részén nem volt elegendő bemosó csapadék, így a talajon keresztül ható szerek nem fejthették ki teljes hatásukat. A sikertelen alapkezelések még helyrehozhatók egy jól időzített állománykezeléssel.

Bizonytalan csapadékellátottságú területeken sokan eleve állománykezelést terveztek, de azért itt is fontos a csapadék, hiszen egységes gyomkelést biztosít és lehetővé teszi, hogy egy kezeléssel megoldjuk a gyomok irtását. Idén – különösen az ország keleti felében – sok helyen elhúzódik a gyomok kelése, ezeken a helyeken osztott kezeléssel érhetünk el jó eredményt.

Az elmúlt tél meglehetősen enyhe volt és ez kedvezett az évelő gyomok áttelelésének. Nem fagyott át a talaj felső rétege, és így a talajban rejtőzködő rizómák mind életben maradtak. A mélyebb, nedvesebb talajrétegekből a kukorica vetésétől folyamatosan kelnek az évelő egy- és kétszikű gyomok.

Évelő gyomokkal fertőzött területek gyomirtására kitűnő kombináció a JUMBO® EXTRA OD. Az állományban alkalmazott JUMBO® EXTRA OD – széles spektrumú kombináció, a kezelés idejére kikelt minden gyom ellen hatékony, sikertelen alapkezelések korrekciójára is alkalmas. Irtja az összes fontos magról kelő és évelő, egy- és kétszikű gyomot. Egy olyan komplex állománykezelés, amely a kukorica lombzáródásáig tisztán tartja a területet, biztos megoldás a kukoricatermesztők kezében.

A CALLAM® a JUMBO® EXTRA OD kétszikű gyomok elleni komponense, erőssége, hogy az összes kétszikű gyomot irtja. Az évelő kétszikűek, mint például a gyakran előforduló mezei acat, az apró szulák, valamint az egyre több helyen felfedezhető vidra keserűfű és mogyorós lednek ellen is hatékony. Az évelő kétszikű gyomok újrahajtását, felszaporodását és terjedését a kukorica hat leveles koráig kijuttatott CALLAM®-mal gátolhatjuk.

A gyomirtó szer hatóanyagok egyoldalú használata rezisztens gyom-biotípusok kialakulásához vezethet. A fenyércirok szulfonilkarbamid-rezisztens típusa már az ország több megyéjében előfordul. A fenyércirokkal – vagy akár magról kelő egyszikűekkel – erősen fertőzött területre DUO kukorica hibridet érdemes vetni, amelyet aztán FOCUS® ULTRA speciális egyszikűirtóval kezelhetünk, s ezzel leküzdhetjük az összes fűféle gyomot, a túlfejlett példányokat is kitűnően irtja.

Természetesen szem előtt kell tartani, hogy a kukorica átlagos gyomnyomás mellett legfeljebb 8 leveles koráig viseli el a gyomok jelenlétét termésveszteség nélkül, ezért erre az időre meg kell szabadítani a „konkurens” gyomok jelenlététől – bármilyen megoldást választunk.

Csorba Veronika

termékfelelős

BASF

*

DuPont Magyarország Kft.

Alapvetően az időjárási körülmények és csapadékviszonyok határozzák meg az idei évben is a kukorica gyomirtást, és ebből a szempontból kettéválik az ország.

A Dunántúlon sok helyen megérkezett a megfelelő mennyiségű csapadék, viszont az Alföldön ez nem történt meg. A kukorica gyomirtásának is ehhez kell igazodnia. Várható, hogy azokon a területeken ahol megjött a bemosó csapadék, egy hullámban fognak kelni a gyomok és egymenetes gyomirtásra lehet számítani. Ahol viszont nem volt megfelelő mennyiségű csapadék, ott elhúzódó gyomkelés lesz. Ott előtérbe kerülhetnek az osztott kezelések vagy akár két kezeléses technológia is.

Ezen kívül számos termelőnek nehézséget okozó aktualitás még az évelő gyomok, elsősorban a mezei acat előretörése. Ez annak köszönhető, hogy az őszi időjárás enyhe és csapadékos volt, ami kedvezett ennek a gyomnövénynek. Tapasztalható, hogy a kukoricában is nagyon korán jelentkezik és problémát okoz.

A Principal® Plus Gold egy olyan posztemergens gyomirtási technológia, melyet egy menetben javasolt kijuttatni. 5 hatóanyagot tartalmaz és éppen ezért széles a hatásspektruma. Gyomirtási spektruma kiterjed a magról kelő egy- és kétszikű, de ugyanígy az évelő egy és kétszikű gyomokra is. Ennek megfelelően a mezei acatra is hatékony, amely gyom előretörése országos szinten is tapasztalható az utóbbi időben.

  Fotó: Az idei szezonban növekvő probléma a mezei acat kukoricában

A mostani körülményeket figyelembe véve azokon a területeken, ahol egy hullámban várható a gyomok kelése, ott egy menetben a DuPont™ Principal® Plus Gold kukorica gyomirtó szer midenképpen megoldást ad. Ha elhúzódó a gyomkelés, kijuttatása osztott kezelésben is javasolt. Permetezés-technológiai szempontból a Trend® nedvesítőszer javasolt hozzá, ami mindenképpen segíti a hatékonyságot az évelő, illetve a szőrös levélborítottságú gyomokon.

A kukorica 3 és 7 leveles állapota között alkalmazható és ha a korai poszt vagy az alapgyomirtás nem megfelelően sikerül a bemosó csapadék hiánya miatt, akkor korrekciós kezelésre is alkalmas.

Fotó: Principal® Plus Golddal kezelt kukorica

Amellett hogy széles hatásspektruma miatt bármilyen gyomösszetétel mellett javasolt kukorica gyomirtó, a Principal® Plus Gold rendelkezik talajhatással is. A kukoricában azt a kritikus időszakot is lefedi, ameddig érzékeny a gyomok újrakelésére. Előnye, hogy csak annyi talajhatása van, ami az utóveteményre nincs korlátozó hatással. Biztos és kiszámítható hatást hoz évjárattól és csapadékviszonyoktól függetlenül.

Domokos Lajos

területi képviselő és termékfelelős

DuPont Növényvédelmi Üzletág

-----

*

NUFARM HUNGÁRIA KFT.

A gyomirtás és az atkafertőzés összefüggései kukoricában

A gyomirtás a 21. századi intenzív szántóföldi növénytermesztés egyik alappillére. A gyomnövények kártételük alapján a kultúrnövénnyel szemben két nagy csoportra oszthatók, közvetlen vagy közvetett módon károsíthatják a kultúrnövényt. 

Közvetlen kártétel esetén a kultúrnövényen élősködnek, és ezzel legyengítik, vagy olyan toxikus anyagokat termelnek, bocsátanak ki, amellyel akadályozzák a növény fejlődését.

A közvetett kártétel a kultúrnövény életfeltételeinek korlátozásában nyilvánul meg azáltal, hogy kevesebb víz, tápanyag, illetve fény jut el a haszonnövényekhez. Ennek következtében csökken a termés mennyisége, romlik a termés minősége és ezáltal kisebb lesz a termesztés jövedelmezősége, valamint gazdanövényként szolgálnak különböző vírusoknak, kórokozóknak és kártevőknek is.

A kukoricatermesztésnek növényvédelmi szempontból két fő eleme van: a gyomirtás és a károsítók elleni védekezés. Eredményes gyomirtást a területen előforduló gyomokat megfelelően ismerve végezhetünk. Különösen a nagy értékű kultúrákban (például vetőmag-előállítás) a gyomirtás megtervezésénél számolni kell az atkák köztes növényének számító gyomok (disznóparéj, herefélék, kakaslábfű, muharfélék, selyemkóró) megfelelő irtásával. Az apró szulák (Convolvulus arvensis) az atkák különösen kedvelt tápnövénye, ezért ha a területen megtalálható, akkor nagy valószínűséggel számíthatunk az atka megjelenésére.

A kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae) Magyarországon leginkább kertészeti kártevőként van jelen. Száraz időjárás esetében jelenik meg szántóföldi körülmények között. Az éghajlatváltozás és az elmúlt években jellemző száraz nyarak miatt egyre nagyobb gazdasági kárt okoz a szántóföldön is, például szójában és kukoricában.

A hibridkukorica-előállításban kötelező technológiai elemmé vált az atkák elleni védekezés. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy gazdasági kárt takarmánykukoricában is mérhetünk, de erre a gazdák még kevésbé érzékenyek. Sok esetben a termelők nem tudnak a problémáról, és a kezdeti szívogatásnyomokat bolhakártételnek tekintik. A későbbi, perzselésszerű tünetek megjelenésével a gazdasági kár már nem előzhető meg, ezért fontos az állomány folyamatos vizsgálata és a védekezés megfelelő időzítése.

A takácsatka (Tetranychus urticae) rendkívül apró és nehezen észrevehető, a levelek fonákján, finom szövedék védelme alatt szívogatja a leveleket. Ennek következményeként a levelek sárgulnak, száradnak. A fertőzés/migráció a kukorica címerhányása előtti időszakra tehető. Betelepedése az állományba széllel, „légi úton” történik, majd a tápnövényen felszaporodva migrál/vándorol a kukorica alsóbb leveleire.

Védekezési lehetőségek

1) Gyomirtással, a megfelelő gyomirtási technológia megválasztásával, amely hatékonyan irtja az atka kedvelt tápnövényeit is. Erre javaslatunk a Zeagran Top, amely öt jól bevált hatóanyagot tartalmaz. Hatása független a csapadékviszonyoktól és a kukoricában uralkodó gyomösszetételtől. A magról kelő és évelő, egy- és kétszikű gyomok ellen látványosan gyors, mégis tartós hatással rendelkezik, többek között az apró szulák ellen is.

2) Speciális akaricid készítménnyel, a Zoom 11 SC-vel. A védelem alapját képezi az állomány folyamatos megfigyelése, mintázása (kétheti rendszerességgel). A védekezést a felszaporodás kezdetén, megfigyelésre alapozva szükséges megkezdeni, amikor az egyedek száma eléri a kártételi küszöbértéket (3–5 egyed/levél). A védekezés optimális ideje az első nemzedék kifejlett egyedeinek megjelenése előtti időszak. Erre javasoljuk a Zoom 11 SC-t, amely egyedi hatóanyagot tartalmazó, atkaölő permetezőszer, engedélyezett kukoricavetőmag-előállításnál, szójavetőmag-termesztésnél, gyümölcs-, szőlő- és zöldségkultúrákban is.

A Zoom 11 SC kontakt és mély hatású (transzlamináris), növekedésszabályozó (juvenoid) készítmény, hosszan tartó hatással. A kifejlett egyedek kivételével az atkák minden fejlődési alakja (tojás, lárva és nimfa) ellen hatékony. Hatására a nőstény atkák terméketlen tojásokat raknak. A permetezést a reggeli vagy esti órákban végezzük el, nagy lémennyiséggel (minimum 600 l/ha), üreges kúpos szórófejekkel és belógó szórófejes kerettel. A jobb tapadás és hatékonyság elérése érdekében parafinolaj-tartalmú készítmény hozzáadása javasolt. A készítményt egy tenyészidőszakban csak egyszer használjuk, hogy elkerüljük a rezisztencia kialakulását!

Farkas Ádám

termékfejlesztési vezető

Nufarm Hungária Kft.

*

AGROVÁCIÓ KFT.

Hogyan tedd ellenállóvá a kukorica-állományod?

Jó tápanyagreakciójú fajtáknál használd ki a bennük rejlő nagy termőképességű genetikai potenciált!

A talajok termőképességének javításán és a növények optimális tápanyagellátásának biztosításán keresztül támogatja az Agrováció Kft. a szántóföldi termesztésében szükséges technológiaváltást. Saját fejlesztéseink eredményeként új, innovatív és környezetkímélő mezőgazdasági készítményeket alkottunk, amely klíma- és környezetbarát, ugyanakkor profitorientált, a jelenleginél lényegesen nagyobb mértékben veszi figyelembe a megváltozott termesztés technológiát és a fajták genetikai potenciálját, tápanyagreakcióját.

Mi kell a nagy hozamok eléréséhez?

NutriSpeed + SulStar Cink Bór!

A növényvédelemmel egy menetben!

NutriSpeed

 • Azonnali és hosszantartó nitrogénellátás

 • Tökéletes adjuváns

 • Tömegnövelő hatás

 • Biztos megtérülés

A nitrogén a növények számára nélkülözhetetlen makroelem, melynek szerepe nagyon sokrétű, hiszen a sejtek építőköveinek, az aminosavaknak a fő alkotóeleme. Mivel az aminosavak képződésének legintenzívebb helye a fiatal növekedő szervekben található, így a nitrogén a sejtek és szövetek képződési folyamataiban játszik szerepet. Hiányában a fehérjeszintézis lassul, a szervképződésekben zavarok lépnek fel, ami a termés mennyiségére és minőségére is kihatással van. A NutriSpeedben megtalálható különböző nitrogénformák egy része (karbamid) nagyon gyorsan, 1–2 nap alatt felszívódik és hasznosítódik a növényben, látványos hatást érve el, viszont a nitrogénformák másik fele (nitrát-nitrogén, ammónium-nitrogén) csak lassan, fokozatosan táródik fel a levélen, így biztosítva a tartamhatást. A NutriSpeed speciális adalékanyagokat is tartalmaz, melyek szerkezetükből adódóan képesek megkötni a különböző nitrogénformákat. Ezekből csak lassan, később szabadulnak fel a tápelemek, szintén a tartósabb hatás biztosítása érdekében. A gyors és a lassú nitrogénfeltáródás eredményeként a növény táplálása tartósabb, fejlődése gyorsabb, biztonságosabb lesz még extrém időjárási körülmények között is.

A termékben kiegészítésként egyéb mezo- és mikroelem is található: a fehérjék bioszintézisben szerepet játszó kén, mely egyes életfontosságú aminosavak építőeleme, melynek hiányában a növények fejlődése lelassul, valamint kötődési problémák léphetnek fel. Megfelelő kénellátással ezek a hiánytünetek megelőzhetőek, valamint a kalászos gabonák esetében a megelőzésén túl a sütőipari értékeket is javíthatjuk. A termékben lévő cink az intenzívebb gyökérképződéssel és a fotoszintézis gyorsításával segíti a növényt.

Adagolás

 • Adjuvánsként 3-5 liter/ha

 • Minőségjavításra 5-10 liter/ha

 • Termésnövelésre 10-20 liter/ha

 

SulStar Cink Bór

 • Gyökér-erősítőhatás

 • Stimulálja a nitrogén és foszforfelvételét és beépülését

 • Minőségjavítás

 • Ellenálló képesség növelése

A SulStar Cink Bór egy olyan folyékony, szuszpenziós műtrágya, mely a magas kén és bór igényű kultúrák (gabonafélék, olajos növények, cukorrépa, kukorica) számára fejlesztettük ki, cink mikroelem hozzáadásával, mely szakirodalmi adatok és a gyakorlati tapasztalatok alapján a növények korai életfolyamatait nagyon kedvezően befolyásolja (pl. gyökérképződés). A bór mint esszenciális mikroelem részt vesz a növényi hajtáscsúcs fejlődésében, a szénhidrátok anyagcseréjében, továbbá meghatározza a nitrogén- és foszforanyagcserét, az aminosavak és a fehérjék szintézisét. A növényi szövetekben ez az elem nagyon lassan mozog, ezért hiánya elsősorban a hajtás- és a gyökércsúcsok pusztulásában jelentkezik. A megtermékenyülés időszakában megemelkedik a növények bórigénye, ugyanis szerepe a csíratömlő kialakulásában meghatározó, ezért fontos hogy a növények még időben, a hajtásképződés és a megtermékenyülés előtti időszakban kapják meg a megfelelő bór mennyiséget lombon keresztüli pótlással, melyet így hatékonyan, közvetlenül az intenzív felhasználás helyére juttatjuk. A bór és a cink együttes kijuttatása kiemelkedően jó hatással van a fehérjeszintézisre, a növény energetikai folyamataira, a szénhidrátok, a vitaminok és a növényi hormonok szintézisre. A két mikroelem együttesen növeli a növények hidegtűrését, a betegségekkel szembeni ellenálló képességet és kedvezően befolyásolja a vízforgalmat. Alkalmazásával jobb lesz a virágok megtermékenyülése, a gyümölcskötődés és a magképződés. A kén nélkülözhetetlen szerepe a fehérjék bioszintézisben van, hiszen egyes életfontosságú aminosavak építőeleme. Hiányában a növények fejlődése lelassul, és terméskötődési problémák lépnek fel. Megfelelő kénellátással ezek a hiánytünetek megelőzhetőek, valamint a kalászos gabonák esetében a sütőipari értékeket is javíthatjuk.

A SulStar Cink Bór készítmény adalékanyagai révén hatékonyan felszívódik a levélen keresztül, hatóanyagainak köszönhetően pedig gyorsan szállítódik a növény szöveteiben.

Adagolás

NutriSpeeddel alkalmazva 2-3 liter/ha

Önmagában alkalmazva 3-5 liter/ha

Keresd a termékeinket a kereskedődnél! Ha ott nem találod a termékünket készleten, mi 24 órán belül leszállítjuk neki a rendelésed szerinti mennyiségben.

Ne hagyd magad rábeszélni más termékre, mert azzal lehet, hogy nem ugyanezt a hatást éred el, amit kívántál! Ráadásul vásárlásod után 3-5%-os kedvezményben részesülsz. Részletekért látogass el honlapunkra!

Termékeinkkel és azok elérhetőségével kapcsolatosa fordulj hozzánk bizalommal! Gondolkodóknak. Neked.

Agrováció Kft.

AGROTREND.HU

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.