2021.01.20., szerda , Fábián, Sebestyén

Szántóföld

2020. március 23. hétfő • 15:11

A magágykészítés a sikeres szezon kulcsa?

Az emberek gyakran tévednek abban, hogy gazdálkodóként mi az első lépés a mezőgazdaságban. A legtöbben azt feltételezik, hogy a vetés az.Közvetlenül a vetés előtt meg kell győződni arról, hogy a talaj művelhető-e. A magok egyenletes csírázásához elengedhetetlen a megfelelő magágy kialakítása.

Gondolni kell az előző tenyészidőszakból áttelelt kórokózókra, a talaj termőképességének maximalizálására, figyelembe véve az előveteményeket és a felhasznált műtrágyát, a hatékony öntözéshez szükséges elrendezés kialakítására, és végül, de nem utolsósorban melyek azok a technológiák, melyekkel a hozamot maximalizálni, a költségeket pedig csökkenteni tudjuk a folyamat során.

Melyek a magágykészítés legfőbb követelményei?

A magágy feladata, hogy a vetőmagoknak olyan feltételeket biztosítson, amelyek gyors és egyenletes kelést eredményeznek. Ez a 4 feltétel befolyásolja:

 • víz
 • levegő
 • kórokozóktól mentes környezet

A magágy legfontosabb tulajdonságai a következők:

 • a heves esőzésekből származó vizet felszívja, megakadályozva ezzel az erózió és a kérgesedés kialakulását
 • gátolja az evapotranszspirációt (ET0)
 • biztosítja a vízellátást a csírázó magvaknak
 • tápanyag-, víz- és oxigéntartalékként szolgál a gyökérzet megfelelő fejlődéséhez

Talajnedvesség gazdálkodás

Kora tavasszal fontos időt szakítanunk a talajállapotok felmérésére, különös tekintettel a talajnedvességre. Ha a talaj elég száraz a műveléshez, a hüvelyk-és a mutatóujjunkból formázott földszalag megszakad, mielőtt elérné a 13cm-es hosszúságot (ribbon test).Hasonlóképp, ha egy gömböt formálunk a talajból, feldobás után szét kell esnie.Ha a talaj túl nedves, a tesztek sikertelenek lesznek.

Figyelembe kell venni, hogy a különböző textúrájú talajok eltérően reagálnak a nedvességre.Az agyagos vályog ésiszapos-agyagos vályogtextúrájú talajoknagyobb kihívást jelentenek a talajművelés terén a csapadékos években, mint a kisebb agyagtartalmú talajok (pl.:iszapos vályog, vályog, és homokos vályog)a víz gyorsabban beszivárog a durvább textúrájú talajokba,ha a talaj nem telített.

A tömörödött talajt nehéz művelni, egyenetlen, rögös talajt eredményez, amely megnehezíti a magágykészítést. Az ily módon kialakított magágy nem biztosítja az egyenletes vetésmélységet és a csíranövények egységes kelését.

Hőhatások

A hőmérséklet nagy hatással van a növények vegetatív fejlődési szakaszára. A fejlődés felgyorsul ha  a hőmérsékletet a minimum,- és optimális érték között mérjük, ellenkező esetben, alacsony hőmérséklet esetén a fejlődés lelassul. Jó farm menedzsmenttel többet tehet a magas hőmérséklet negatív hatásainak leküzdéséért, mint alacsony hőmérséklet esetén, különös tekintettel a fagyokra.

A talaj paramétereinek megfigyelésére ajánlott megoldások

Az iMETOS márkanév alatt található hardvermegoldások széles választékabiztosítja a talaj nedvességtartalmának és öntözésének költséghatékony megoldását. Az összes mért adat kombinálható helyspecifikus időjárás előrejelzéssel, valamint elérhető valós idejű adatokkal a FieldClimate platformon, ahol további tényezőkről, mint pl.: csapadék mennyisége és valószínűsége, hőmérséklet, relatív páratartalom stb. kaphatunk adatokat.

A talajnedvesség monitorozása és az öntözési stratégia kialakítása, valamint végrehajtása zökkenőmentes a szántóföldeken és ültetvényekben. Például lehetőség van a teljes vegetáció során kultúrnövényenként és talaj típusonként meghatározni az optimális talajnedvesség értéket a gyökérzónában, így a valós idejű adatok a szántóföldről, és az előrejelzett evapotranszspiráció betekintést nyújt számunkra a jövőbeni vízfelhasználásba.

Melyik iMETOS készüléket válasszam?

A következők egyikét javasoljuk:

Állítsa be iMETOS és µMETOS állomásait igényeinek megfelelően, talajnedvesség és hőmérséklet mérő szenzorok hozzáadásával.

Az iMETOS előnyei:

 • Spóroljon időt és pénzt online megfigyelő rendszerekkel
 • Munkát csak megfelelő körülmények között végezzen
 • Biztosítsa növényei számára a legjobb körülményeket
 • Megfigyeléssel technikai adatok adaptálása a klímavátozás vizsgálatához
 • Időjárás-előrejelzés a megfelelő döntéshozatalhoz, megfelelő időben
 • Munkatervezés a termelés optimalizálásához
 • Információk a vetésidőről
 • Információk a talaj művelhetőségéről

 

METOS MagyarországKft.
www.metos.at
Annabella SZABÓ,
Kereskedelmiképviselő,
Tel .: +36 30 724 2124,
e-mail: annabella pont szabo kukac metos pont at

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.