2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Szántóföld

2019. június 20. csütörtök • 10:16

A magyar mezőgazdaság egyik kulcságazata a szántóföldi növénytermesztés

A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a vidékfejlesztésre fordítható források ne csökkenjenek

Hazánk kiváló adottságait - természeti erőforrásainkat és technológiai fejlődésünket - csak úgy tudjuk hatékonyan kiaknázni, ha a magyar gazdálkodókra alapozunk- hangsúlyozta Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a Vasszilvágyon tartott búza fajtabemutatón.


fotó: pixabay

A szántóföldi növénytermesztésről az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az a magyar mezőgazdaság egyik kulcságazata, mely a teljes mezőgazdasági termelés közel 40%-át adja. Viski József hozzátette:

az ágazat versenyképességének további növelése többek között a növények stressztűrő képességének javításával, a vízgazdálkodás fejlesztésével, a hatékonyabb és olcsóbb logisztikával, valamint a precíziós gazdálkodással és a digitális mezőgazdaság kialakításával érhető el.

A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében több az ágazatot étintő pályázat esetében is vannak már eredmények.

  • Agrár-környezetgazdálkodási támogatásnál eddig 270 Mrd Ft értékben 13 700 nyertes pályázatot,
  • míg az öko pályázatok keretében 97 Mrd Ft összegben 4200 nyertest hirdettek.
  • A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére pedig összesen 49,57 Mrd Ft áll rendelkezésre – fejtette ki az államtitkár 

A Közös Agrárpolitikával kapcsolatban a helyettes államtitkár kiemelte, hogy hazánk egy olyan új Közös Agrárpolitika elfogadásában érdekelt, amelyen keresztül a magyar gazdák a lehető legegyszerűbben igényelhetik, és kaphatják meg az őket megillető támogatásokat. Mint mondta a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a vidékfejlesztésre fordítható források ne csökkenjenek és a vissza nem térítendő támogatások túlsúlya továbbra is megmaradjon a Vidékfejlesztési Programon belül.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.