2022.12.06., kedd , Miklós

Szántóföld

2018. szeptember 19. szerda • 19:59

"A magyar mezőgazdaság jobbá tételéért dolgozunk"

Második alkalommal adtuk át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, az elismerést az Agrár-Béta Kft. vehette át szombaton Gárdonyban. A kft. ügyvezető igazgatója, Molnár István igyekszik úgy alakítani környezetét, hogy szívesen menjenek hozzájuk dolgozni és ha már a dombóvári telepeken élik életünk zömét, akkor az ott tartózkodásuk is kellemes körülmények között teljen. "Ha meg vendégünk, vagy delegációnk érkezik, akkor az érkezzen meg valahová."

Az Agrár-Béta Kft. 2001-ben alakult, akkor 978 ha szántóföldön gazdálkodtak, jelenleg 2252 ha-on folytatnak szántóföldi növénytermesztést. A vetésszerkezetük fő növénye a waxy kukorica, melyet 1300 ha-on állítanak elő bébitápszer és gyógyászati célú alapanyagnak. Őszi búzából 400 ha vetőmag-előállítás történik évente, de 200 ha napraforgó- és évente 100-150 ha hibridkukoricavetőmag-előállítással is foglalkoznak.


Jakab István, a Magyarország Legszebb Birtoka díj fővédnöke és Molnár István a díjátatón - fotó: agrotrend.hu

A kisebb felületen termesztett növények között silócirok szerepel, melyet a Bioenergia Farmjuk alapanyagként hasznosít, valamint tavaszi árpa és zab, amiket szintén vetőmagnak dolgoznak fel saját vetőmagüzemükben. Telepítettek 98 ha energiafüzet is, ezt a bioetanolgyáruk energiaszükségletének kielégítésére használják.

A külső területen kb. 300 m2-en ültettek különböző dísznövényeket, rózsát, díszfákat és egyéb növény ritkaságokat. A belső terekben kialakítottak egy üvegházat, ami az épületrészek összekötése mellett ragyogó lehetőséget biztosított egy trópusi hangulatú beépítés létrehozására. Ott 1200 db feletti trópusi növény, a fajok között a banánfától a papagájvirágon keresztül az orchideákig mintegy 500 faj található.


Több díszkertet is létrehoztak a külső és belső területeken - fotó: agrotrend.hu 

Molnár István csak az orchideából több mint 400 fajból álló gyűjteménnyel rendelkezik, a 2 cm-estől a több méteres nagyságúig és ezek a megfelelő környezet miatt folyamatosan virágoznak is.

Cégei elkötelezettek a fenntartható gazdálkodás elvei iránt, az elmúlt évek beruházásainak irányát ez határozta meg. Létrehoztak egy Bioenergia Farmot, ami a tavalyi évben kiegészült a biogáz és a bioetanol, valamint a biomassza alapú hőközpont mellett, egy hulladékhő hasznosítására telepített orchidea üvegház kertészettel.


Az ország egyetlen orchidea farmját is Molnár István hozta létre - fotó: agrotrend.hu

A teljes bioenergia farmon nem használnak fosszilis energiát. "A rendszerből kikerülő barnalevet a földjeink tápanyagpótlására használjuk, így a szántókon lényegében nincs foszfor és kálium műtrágya-felhasználásunk, a nitrogént mennyiségét pedig jelentősen csökkenteni tudtuk."

A cég minden hulladéka hasznosítva van, legyen szó szárítói rosta aljról, vagy akár a magtárak takarítása során keletkező söpredékről.


A waxykukorica-termelésen keresztül kiterjedt kapcsolattal rendelkeznek sok közeli és távolabb lévő más gazdasági társasággal és őstermelővel - fotó: Agrár-Béta Kft.

A jelentős K+F tevékenységeiken belül konzorciumi formában együttműködnek a Magyar Tudományos Akadémiával, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Debreceni és a Kaposvári Egyetemmel. 2003 óta a gödöllői Szent István Egyetem tangazdaságaként is működnek. Sok diák náluk írja diplomamunkáját, és doktorandusz iskolát is működtetnek.

Több nemesítőházzal folytatnak szoros kutatási együttműködést, közel 400 ha-on folyik ilyen tevékenység náluk. Több országos rendezvénynek, bemutatónak adnak helyszínt évek óta. Nemzetközi kapcsolataikban németországi, ausztriai, nigériai, ghánai és legújabban tajvani cégekkel, egyetemekkel működnek együtt kutatásban, valamint termékfejlesztésben.

“Azokon a területeinken, amik nem beépíthetők, naperőmű parkot hoztunk létre, mely 1 MW zöldáramot tud előállítani óránként. A folyamatos fejlesztés egy előre meghatározott koncepció szerint zajlott, aminek alapja a külföldi vevőink által támasztott magas minőségi elvárások voltak.”  


Napelem park Dombóváron - fotó: Agrár-Béta Kft

Az elmúlt években jelentős beruházásokat valósítottak meg. Felépítették Bioenergia Farmjukat, ennek és a waxy termeltetési igényeinek kiszolgálására 18500 tonnára bővítették tárolókapacitásukat. “Természetesen a jövőre is maradtak megvalósítandó elképzeléseink, amiken dolgozunk. A bioalkohol tovább-feldolgozását fertőtlenítőszer gyártással szándékozunk emelni, aminek az engedélyeztetési fázisa már lezajlott, talán jövőre meg is tudjuk kezdeni a gyártást.”

Nemzetközi kapcsolataik és érdekeltségeik révén a mangófeldolgozás és -exportálás lehetőségeinek kiépítése is folyik. A külföldi partnereikkel közösen dolgoznak az üvegház bővítésén és új, innovatív termesztés-technológiák hazánkban történő meghonosításán.

A Magyarország Legszebb Birtoka díj 2018-as nyertesének célja egy olyan fenntartható komplex rendszer kiépítése volt, amiben magas termelési színvonal mellett fenntartható módon tudnak termelni úgy, hogy közben minimalizálni tudják CO2-lábnyomukat. 

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.