2021.03.09., kedd , Franciska, Fanni

Szántóföld

2020. szeptember 15. kedd • 14:08

A napraforgó nagy részét már learatták Békés megyében

Az őszi búza és ára, valamint rozs még nem került a földbe, viszont a napraforgó felét már learatták a gazdák.

Megtartotta első őszi ülését hétfőn délután a Békés Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság Békéscsabán. Buka Szabolcs megyei főfalugazdász elmondta, a napraforgó aratása a felénél tart Békésben, egyelőre 2,8 tonna/hektár termésátlaggal. A főfalugazdász hozzátette, ez a kultúra, sajnos, nem hozza a gazdálkodók által elvárt eredményeket. A növények jól fejlettek, viszont a termékenyítés nem sikerült jól, ez látszik a magok fajsúlyából. A megye északi részén pedig a hozamok is alacsonyabbak. Barabás Béla, Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára elmondta, a minőségi paraméterek, az olajtartalom is szabvány alatt van - írja a beol.hu.

fotó: pikist.com

Az ülésen elhangzott, hogy a szója és a cukorrépa betakarítása még nem kezdődött el, a kukorica aratása is csak egy százaléknál tart, 10 tonna/hektár terméshozammal. Barabás Béla kitért arra, a tengerinél előfordul, hogy a cső hossza rövidebb a korábbi évekhez képest. A burgonya betakarítása tíz százalékon áll, 200 tonna/hektár hozammal. Az őszi káposztarepce 80 százalékát már elvetették megyénk gazdái, de csökkent a vetési szándék ennél a kultúránál.

Az utóbbi évek aszályos őszi időjárása következtében több gazdálkodó is kitárcsázta rossz kelés miatt, és másik növényt vetettek a helyére.

Az őszi árpa, őszi búza, rozs és tritikálé vetése még nem kezdődött el. A magágykészítés húsz, az őszi mélyszántás tíz százalékon áll. A főfalugazdász kiemelte, hogy a nitrátérzékeny talajokon szeptember 1-jétől, a nem nitrátérzékeny területeken október 1-től lehet szántani. Az őszi mélyszántást egyre sűrűbben váltja fel a középmély-lazítás.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.