2021.03.02., kedd , Lujza

Szántóföld

2020. január 08. szerda • 09:24

A nitrátrendelet módosításához további kutatások szükségesek

Az Agrárminisztérium és a NAK is fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók számára legoptimálisabb, de a környezetet is kímélő gazdálkodás valósulhasson meg. A nitrátrendelet módosításához az Európai Bizottság további kutatási eredményeket kért.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az 59/2008 FVM rendelet (továbbiakban: nitrátrendelet) szerinti hazai szabályozást módosíttatni szeretné a NAK is, mivel az előírások több ponton is módosításra szorulnak; például a megváltozott éghajlati viszonyok, a módosult és korszerűbb alkalmazható agrotechnikai műveletek, termesztett növényfajták miatt. Természetesen az Agrárminisztérium is fontosnak tartja, hogy a gazdálkodók számára legoptimálisabb, de a környezetet is kímélő gazdálkodás valósulhasson meg - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

A nitrátrendelet megalkotása óta több ponton változott, dominánsan gazdálkodási szigorításokkal, így az agrárkamara 2017-ben kezdeményezte a „Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat” egyes pontjainak módosítását, különös tekintettel a trágyázási tilalmi időszak, a növénykultúrák alá kijuttatható műtrágya hatóanyagra. A szabályok enyhítése uniós jóváhagyással azonban csak kutatómunkák általi tudományos eredményekkel alátámasztva lehet. A módosítás ugyanis nem idézheti elő a vizek terhelését, melyeket az időszakos vízminőségi jelentéseinknek is igazolniuk kell.  

Arról is beszámoltunk, hogy zajlanak a trágyázási tilalmi időszak kezdetének – mely jelenleg október 31. – későbbi időpontra történő módosítását alátámasztó kutatások. A termesztett növények alá kijuttatható hatóanyag-mennyiségek növelését vizsgáló üzemi kísérletek, melyekben tíz üzem vesz részt.

A NAK vállalta, hogy az őszi induló talajmintavételi költségeket megfinanszírozza az MTA Talajtani Kutatóintézet felé, hogy egyéb források hiányában is haladjon a feladat végzése. Az őszi munkálatok, a talajvizsgálatok, a módosított dózisok kijuttatása már meg is történt.

Fentieken túl a minisztérium az Európai Bizottságnál már kezdeményezte a tavaszi fejtrágyázás február 1-től történő alkalmazhatóságát minden őszi kultúrára, valamint a pentozánhatás kivédése érdekében további nitrogén-hatóanyag kiadásának lehetőségét valamennyi termőhelyen. Sajnos e módosítások közül a február 1-től kezdhető fejtrágyázási időponthoz az EB már kutatási eredményt kér, hogy ezen engedmény biztosan nem okoz környezetterhelést.

Tehát bármely előírás „lazítása” csak konkrét eredményekkel igazolva hagyatható jóvá uniós szinten. Szükséges, hogy célzott forrásokkal, támogatásokkal mielőbb lezárhatóak, feldolgozhatóak legyenek az eddigi kutatási eredmények, összevetve az aktuális meteorológiai adatokkal, vízminőségi mutatókkal. Az agrárkamara lehetőségei szerint – a gazdálkodók érdekében, de a környezeti tényezőkre is figyelemmel – ezen támogatásokban szerepvállalási szándékát jelezte.

A módosítások uniós egyeztetéseinek további folytatását ösztönzi a NAK a kezdeti nehézségek ellenére is. Az egyeztetések és kutatások fenntartása, támogatása révén többéves folyamat az eredmények elérése, de ezek hiányában az nem realizálódhat.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.