2020.09.20., vasárnap , Friderika

Szántóföld

2018. október 20. szombat • 10:08

A repce őszi növekedésszabályozása Conatra készítménnyel

Az időben, augusztus végén-szeptember elején elvetett repcék esetében mára már megkerülhetetlen technológiai elemmé vált a növekedésgátlás (retardálás).

Az őszi növekedésszabályozó (regulátoros) kezelések alapvető célja a repce hosszanti növekedésének lassítása, továbbá a gyökér tömegének és átmérőjének növelése, hiszen az így kezelt növények kellően meg tudnak erősödni a fagyos téli napok kezdetéig. Az állományunkban a téli időszak után kevesebb kifagyott tövet találunk:

a nagyobb tőszám pedig magában hordozza a magasabb terméseredmény lehetőségét

Az Arysta termékpalettáján a tavalyi évtől található meg a Conatra növekedésszabályozó készítmény. Kijuttatásának optimális ideje a repce 4-8 leveles fejlettsége, a javasolt dózis 0,7-1,0 l/ha. Amennyiben későbbre halasztjuk a kezelést, a repce már annyira meg tud erősödni, hogy a hatásosság csökkenésével számolhatunk. Ilyenkor mindenképpen indokolt a magasabb dózis használata.


fotó: Arysta

A kezelés után egy hónappal jól látható a különbség a kezeletlen (balra) és a kezelt (jobbra) növények között. A kezelt repce levelei nem törnek a magasba, levélnyelük rövidebb, a talajszinttel kisebb szöget zárnak be. A képek 2017 őszén, Vácdukán, a ProNutiva kísérleti területen készültek.


fotó: Arysta

További információkért látogassanak el az Arysta oldalára.

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.