2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Szántóföld

2018. augusztus 29. szerda • 10:29

A repcetermesztés Alfája

E sorok írásakor még tart a repce betakarítása. A napi, aktuális problémák megoldása mellett, egyre inkább körmünkre ég az őszi vetések pontosítása, a vetésszerkezet kialakítása, melyet a zöldítési elvárásoknak is megfelelően kell kialakítani. Nem egyszerű kérdés.

A vetésterület meghatározásán kívül fajta, hibrid kérdésben, talajművelési módban is, és ezt megelőzően, vagy ezekkel egy időben dönteni kell a tápanyagellátás kérdéséről is. Előttünk áll, hogy milyen műtrágyát vásároljunk és mennyit. A repcetermesztés sikere, eredményessége már ősszel eldől, tehát az előkészítő munkák és azok kivitelezése meghatározó.

A szántóföldi növénytermesztés két legnagyobb hatással bíró tényezője az időjárás és a talaj. A jövedelmező növénytermesztés alapja, hogy e tényezők kedvezőtlen hatásait a lehetőségeink szerint mérsékeljük. Az időjárás hatásait csak közvetve, de azért tudjuk befolyásolni különböző agrotechnikai eljárásokkal, mint a talajművelés, vetés, fajtahasználat, növényvédelem, tápanyagellátás. Az egyes elemek különböző mértékben hatnak, ennek ellenére fontossági sorrendet nehéz felállítani. Kiemelem a tápanyaggazdálkodást, mint a leginkább kézben tartható, közvetlen a döntésünk alapján ható agrotechnikai elemet.

Mi indokolja, hogy a tápanyagellátással kiemelten foglalkozzunk?

Egyrészt, mert hatása a termés mennyiségére és minőségére nagy, másrészt, mert a tápanyag-ellátásra fordítandó összeg a termelési költségen belül jelentős hányadot képez. A termelés jövedelmezőségét eldöntheti, hogy a költség legnagyobb hányadát kitevő rész milyen hatékonyságú. Nagymértékben befolyásolja a többi ráfordítás hatékonyságát, megtérülését. A repce esetében alapvető fontosságú a kezdeti fejlődést, a megfelelő télállóságot és a tavaszi gyors indulást biztosító őszi tápanyagellátás mikéntje. A termesztés biztonsága megköveteli, hogy a zavartalan fejlődéshez biztosítsuk a szükséges tápelemeket a megfelelő időben, arányban, elegendő mennyiségben és felvehető formában.

Ezek után nézzük mit ajánl a Yara a sikeres repcetermesztés megalapozásához!

A talajellátottságnak megfelelően a foszfor és a kálium biztosítására a YaraMila termékcsalád valamelyik tagja ajánlott. Ezekre jellemző a magas hatóanyagtartalom mellett a kiváló fizikai tulajdonság, továbbá a NPK tartalmon kívül  jelentős a másodlagos és mikroelem tartalmuk is. A gyártási technológiának köszönhetően a tápelemeket a növény tápanyagfelvételi dinamikájának megfelelően szolgáltatják. A termékek P/K aránya széles, használatukkal megelőzhető a foszfor (1. sz. kép) és a kálium (2. sz. kép) hiánytünet.

Repcefoszfor-hiánytünet


1.sz. kép - fotó: ©International Plant Nutrition Institute

Repcekálium-hiánytünet


2. sz. kép - fotó: Simmes, Christine ©Yara

Ajánlott termékek                                                                                       P/K

  • YaraMila NPK 9-12-25 + 2 MgO, 6,5 SO3, 4,5 CaO + B                0,48
  • YaraMila NPK 14-14-21 + 5 SO3 + B, Cu, Fe, Mn, Zn                   0,67                
  • YaraMila NPK 7-20-28 + 2 MgO, 7,5 SO3 + B, Fe, Mn, Zn            0,71
  • YaraMila NPK 18-11-13 + 1,2 MgO, 6,5 SO3                                 0,85
  • YaraMila NPK 8-24-24 + 5 SO3 + B, Fe, Mn, Zn                            1,0                           

A YaraMila műtrágyák használata egyben biztosítja a repce őszi kénigényét is.

Az őszi ellátáson belül kiemelem a nitrogén kérdést. Jelentős területeken lehet már az őszi időszakba  a foszfor hiánytünet mellett, vagy vele együtt, nitrogén hiánytünetet tapasztalni (3.sz. kép)

Repce nitrogén hiánytünet


3. sz. kép - fotó: Heinemann, Thomas ©Yara

A kialakuló nitrogénhiány megelőzésére javaslataink :

  1. Az elővetemény tarlójának megfelelő aprítása egyenletes bedolgozása, 100-150 kg/ha YaraBela Extran, vagy Superstart* kijuttatás mellett.
  2. Alaptrágyaként a YaraMila Actyva 18-11-13 használata 250-300 kg/ha adagban.
  3. Ha szükséges őszi fejtrágyázás YaraBela Extran, Superstart* 100-150 kg/ha adagban.
  4. Erre megfelelő lombtrágyák használata YaraVita Universal Bio, YaraVita Thiotrac ,YaraVita Last N, Folicare 17-9-33 B, ha foszfor hiánnyal is számolni kell YaraVita Kombiphos.
  • Kifejezetten ajánlott < 6pH területeken

A fenti nitrogén hiánytünet nagyon hasonlít a foszfor hiánytünet okozta elszíneződésre. A tünet orvoslásához elengedhetetlen, hogy a problémát megfelelően azonosítsuk. Ehhez segítséget ad a bármely okostelefonra ingyenesen letölthető Yara CheckIT alkalmazás, amely a képi megjelenítésen kívül szöveges leírást és megoldási javaslatot is tartalmaz.

Az elegendő nitrogén elengedhetetlenül szükséges az ideális őszi 8-12 leveles állapot eléréséhez. A  túlzott nitrogén ellátás szintén kedvezőtlen hatást eredményez, de az egészen biztos, hogy nem éheztetéssel kell az állományt a télbe küldeni. Megvannak az egyéb agrotechnikai lehetőségek, hogy elkerüljük az őszi túlfejlett és megnyurgult állományt.

Tapasztalataink, méréseink szerint olyan területekről várható nagy termés ahol ősszel, a növény által felvett nitrogén mennyisége legalább 60-70 kg/ha. Ennek mérésére kiválóan alkalmas az egyszerűen használható Yara ImageIT mobilapplikáció, amely szintén díjmentesen letölthető. A mért érték hasznos információt ad az évi beavatkozás szükségességére, illetve az első fejtrágyázás idejére és mennyiségére vonatkozóan. Az applikáció ez évtől alkalmas a búza és a kukorica által felvett nitrogén mennyiségének mérésére is.

Javasoljuk továbbá az őszi lombtrágyázást a télállóság, a megfelelő gyökérnyak átmérő és szükséges lombozat kialakításához szükséges mikroelemek biztosítása érdekében. Ajánlott készítmény a YaraVita Brassitrel Pro amely a korai időszakban már a szükséges kulcsfontosságú tápelemeket tartalmazza (B, Mg, Ca, Mn, Mo, N) 2 l/ha dózisban az aktuális növényvédelmi munkákkal egy menetben.

Összefoglalva: A repcetermesztés Alfája a megfelelő őszi növényállomány kialakítása, melyben az egyéb agrotechnikai tényezők mellett jelentős szerep jut a kielégítő, harmonikus tápanyagellátásnak. Az alaptrágyázás mennyisége, milyensége határozza meg döntően a termesztés sikerességét, vagy sikertelenségét. Tehát a jó döntés alapvető fontosságú a jövedelem tekintetében. A Yara választéka megfelelő ár/érték arányban biztosít lehetőséget a sikeres termesztéshez az utóbb időben jellemző rapszodikus időjárási tényezők mellett is. Használatukkal megtesszük az első lépést - és nem kis lépést - a jövedelmező termesztés érdekében.

Felmerült kérdések megválaszolására készséggel állunk rendelkezésre.

Térmeg János
Szaktanácsadó
30 34 98 084

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.