2019.03.20., szerda , Klaudia

Szántóföld

2018. december 20. csütörtök • 11:33

A SAATEN-UNION új hibridjeivel kitör a tömegből

A SAATEN-UNION legfrissebb hibridkukoricái sok magyarországi és európai helyszínen, változatos körülmények között elképesztő eredményekkel – a stabilan kiugró termést ötvözve a meglepően alacsony víztartalommal – bizonyították rátermettségüket.

Az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményei kiváló lehetőséget biztosítottak cégünk számára, hogy az Európában több tekintetben egyedülálló szelekciós programjának köszönhetően kiemelkedő terméspotenciálú és termésstabilitású hibridekkel újítsa meg kukoricavetőmag-kínálatát. Portfóliónk új tagjai olyan kísérletsorozaton kell, hogy megfeleljenek a modern kukoricahibridekkel szemben támasztott követelményeknek, melyet Európa több országában végeznek, és bizonyosságot ad számunkra arról, hogy a lehető legmagasabb termésstabilitással rendelkező hibrideket tudjuk a hazai kukoricatermelés szolgálatába állítani.

A kísérletsorozatban 9 ország – Németország, Franciaország, Bulgária, Románia, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország és Magyarország – 15 kísérleti helyszínének átlagát figyelembe véve a REPLIK (FAO 380) nevű, új kukoricahibridünk kimagasló eredménnyel szerepelt a 2018-as évben is. A REPLIK rendkívüli alkalmazkodóképességét a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez megerősítette továbbá, hogy a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20 kísérleteit a kilenc hazai kísérleti helyszín összességében a korai csoportban ugyanúgy megnyerte, mint az IKR Agrár Kft. 2018-ban 8 helyszínen beállított, mezoparcellás kísérleteit. Fontos kiemelnünk a hibrid rendkívüli vízleadási dinamikáját, aminek köszönhetően a magas terméspotenciál mellett minimalizálhatók a gazdák szárítási költségei, így magasabb profithoz juttatva partnereinket.

Kísérletsorozatunk azonos éréscsoportjában teszteltük a PIAFF (FAO 320) és BADIANE (FAO 360) nevű új kukoricahibridjeinket is, melyek termésstabilitásuk és terméspotenciáljuk tekintetében szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az összehasonlító fajtákkal szemben.

A PIAFF koraisága ellenére későbbi vetélytársait is felülmúló terméspotenciállal rendelkezik. Ehhez társul dinamikus korai fejlődési erélye, rendkívüli szárstabilitása és szembetűnő zöld száron érése.

A BADIANE esetében is a termésbiztonság mellett kiemelendő kifejezetten dinamikus vízleadó képessége, mely fontos tulajdonság a betakarítás tervezhetősége szempontjából.

JUDOKA (FAO 340) nevű kukoricahibridünket kifejezetten a hazai, intenzív körülmények közé ajánljuk kedves partnereinknek, akik vékony, ám stabil szárú és erős gyökérzetű, korán betakarítható kukoricát szeretnének vetni, mely után kevés szármaradvánnyal kell megbirkózni a hibridbúzavetések előtt.

Azoknak a gazdáknak nyújthat kiváló alternatívát az ELDACAR (FAO 430), kukoricaportfóliónk új tagja, akik nagy biztonsággal termékenyülő, extenzívebb adottságú területeken is helytálló csúcshibriddel szeretnék jól ütemezhetően megtervezni a betakarítási időszakukat.

A SAATEN-UNION legfrissebb kukoricahibridjei tehát rendkívül alapos kísérleti rendszer végtermékeként válnak elérhetővé kukoricatermelő partnereink számára. Előttük nyitva áll az a lehetőség, hogy cégünk unikálisan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg az egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Forrás: Magyar Kukorica Klub – Top 20 kísérletek 2017, IKR Agrár Kft. – fajtasorok 2018, SAATEN-UNION 2018

 

 

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

  

A SAATEN-UNION tavaszi fajtakínálata letölthető ide kattintva.

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

(x)

Fókuszban
Dress code: szabály vagy tisztelet?

Dress code: szabály vagy tisztelet?

A “dress code” azon írott és íratlan szabályok

Visszatekert kilométeróra, hiányzó szervizkönyv

Visszatekert kilométeróra, hiányzó szervizkönyv

Válasszon inkább megbízható használtautót! - JóAutók.hu

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.