2020.11.29., vasárnap , Taksony

Szántóföld

2020. április 07. kedd • 09:04

A szemenkénti vetést bízza a profikra!

Az idei tavasz eddig lehetőséget biztosított a talajmunkák és magágykészítési feladatok jó minőségben történő elvégzésére. Bár a téli csapadékmennyiség elmarad az átlagtól, eddig az a tapasztalat, hogy a talaj megfelelő nedvességtartalommal rendelkezik a vetés tervezett mélységében. Az éppen aktuális témáról Tolnai Pétert, a Väderstad területi képviselőjét kérdeztük.

- Mi az a legfontosabb dolog, amire még a vetés előtt oda kell figyelnünk?

- Egy gazdaság eredményességét a vetés alapvetően meghatározza, ezért különös figyelmet kell rá fordítani. A külső körülményeken túl számos dolog befolyásolja a vetés eredményességét. A jó minőségű vetéshez és az azt követő egyöntetű kelés eléréséhez nem elég csupán egy elemet (például a vetőgépet) kiemelni a rendszerből, hiszen bizonyos egyéb alapfeltételnek is meg kell lenni ahhoz, hogy a gazdálkodás sikeres legyen. A vetést megelőzően minden esetben nagy hangsúlyt kell kapjon a talajelőkészítés, ami gyakorlatilag a betakarítást követő tarlómunkákkal kezdődik, melyet az alapművelés, magágykészítés, vetés, illetve annak szükség szerinti lezárása követ. A tavaszi vetésű növények talajelőkészítésére úgy gondolom jellemzően nagy figyelmet fordítanak. Az nem lehet kérdés, hogy a vetéstechnológia, melybe beleértem az alkalmazott vetési rendszer minden elemét, alapvető hatással van a leendő termésmennyiségre és ennek egyik meghatározó eleme a vetőgép.

Az E-Control vezérlés elengedhetetlen kelléke az iPad, mely monitorként szolgál a traktorfülkében

- Mely speciális technológiákkal érhetjük el a kívánt eredményt?

- Hagyományos, vákuumos rendszerű szemenként vetőgépek esetében a magok gravitációs úton jutnak el az adagolótól a magvezetőcsövön át a talajig. A sebesség növelése esetén fellépő vibráció miatt a magok többször nekiütközhetnek a magvezetőcső falának, így a maglehelyezés elveszti pontosságát. A pontosság alapjában véve a kihagyások és a kettős vetések számán múlik.

A kihagyás értelemszerűen kevesebb számú termőnövényt jelent a betakarítás idejére, ami mindenképpen terméscsökkentő tényező. A kettős vetés szintén korlátozó tényező, hiszen az egymáshoz túl közel lévő növények versenyeznek a napfényért, a tápanyagért, ami egyenetlen fejlődést és terméscsökkenést okoz, tehát a vetésnél elsődleges szempont az egyenletesség, pontosság.

A kihagyást több külső tényező idézheti elő, a kettős vetés viszont mindig a vetőgép hibája. Az egyenletes tőtávolság azonos fejlődési feltételeket teremt minden egyes növény számára, ami segíti a maximális termőképesség kihasználását. Tempo vetőgépek használatával minden egyes növény kelése és fejlődése számára azonos feltételeket teremthetünk.

Tempo – a 3D-s percízitás: egyenletes vetésmélység, szabályos tőtávolság és sorkizárás

- A Tempo gépek miben különböznek a piacon jelen lévő más vetőgépektől?

- A Väderstad Tempo, a szemenkénti vetőgépek piacán történő megjelenésével egy új irányt mutatott, új lehetőséget adott. Páratlan precizitásának köszönhetően a hagyományos vetőgépekre jellemző vetési sebesség kétszerese esetén is kifogástalan minőségű a vetés. A nyomott levegős adagolási rendszerének köszönhetően, a Tempo vetésekre a páratlan tőtávegyenletesség jellemző. Sajátos Gilstring adagolója nagy vetési sebesség esetén is pontosan adagol.

Az apró magvú növények vetési pontosságát növeli a több fokozatban állítható nyomó- és zárókerék.

Ez kiegészül azzal, hogy a magadagolótól egészen a talajig végig kontroll alatt tartja a magok mozgását. Így sem a vibráció, sem pedig a lejtésszög megváltozása nem befolyásolja a vetőgép pontosságát. A magvezető csövet elhagyó magot a nyomókerék állítja meg.

A nyomókerék feladata hogy a kívánt helyen pontosan megállítsa a magokat és belenyomja azokat a nyirkos talajba, így biztosítható a megfelelő mag-talaj kapcsolat kialakulása, ami a gyors csírázás és az egyenletes kelés feltétele.

A magadagolókat villanymotorok hajtják, lehetővé téve, hogy szabálytalan alakú táblák vetésekor az egyes vetőkocsik lekapcsolásával elkerüljük a rávetést, továbbá ez lehetőséget biztosít a differenciált vetésre, ahol a tábla különböző részein eltérő magrátával történik a vetés. Az elektromos hajtás emellett kiküszöböli a hagyományos, talajkerék hajtású gépek kerékcsúszásból eredő esetleges pontatlanságát is. Gépekhez sortisztító is rendelhető, mely elsősorban direktvetéshez ajánljuk, de köves területen is kiválóan használható.

A Tempo V modellek megjelenésével lehetővé vált a repce, a cukorrépa és a szója 45-50 cm-es sortávolságra történő vetése

A tőtávegyenletesség mellett az egyenletes vetési mélység kiemelten fontos. A Tempo vetőgépek akár 325 kg-os csoroszlyanyomása, mely lehet mechanikus és hidraulikus állítású is, garanciát jelent arra, hogy nagy sebesség mellett, kevésbé előkészített, vagy extrém kötött talajtípuson is minden soron azonos lesz a vetésmélység.

- Hogyan jelenik meg a szemenkénti vetés digitális formában a Väderstad-nál?

Hazánkban a legelterjedtebb tavaszi vetésű növények, mint a kukorica és napraforgó, a Tempo vetőgépek számtalan más növény vetésére is alkalmasak, úgymint cukorrépa, szója, repce, cirok, bab, tök, vagy a nehezen vethető csemegekukorica, vagy étkezési napraforgó. A magtárcsák cseréje rendkívül egyszerű, szerszámok használata nélkül elvégezhető.

A Väderstad 2012-ben értékesítette az első Tempo F6 és F8 modelleket. Ma már hazánkban 500 Tempo dolgozik.

Az iPad alkalmazására épülő Vaderstad E-Control vezeték nélküli adatátvitel segítségével kontrollálja minden egyes mag útját, tajékoztatást nyújtva a vetési minőségről, a kihagyásokról, a kettős vetésekről, a tőtávolságról és az aktuális magrátáról. A rendszer alkalmazásának előnye a könnyű kezelhetőség és a távvezérléssel történő kalibrálhatóság mellett a valós idejű adatszolgáltatás és ellenőrzés.

- Milyen lehetőségek közül válogathatnak a gazdák és van e lehetőségük a személyre szabott igények kielégítésére?

- A termékpaletta rendkívül széles a legkisebb gazdaságoknak szánt 4 soros kiviteltől 24 sorig kínálunk függesztett, vagy vontatott gépeket, fix és állítható sortávú kialakítással, mely nagyfokú rugalmasságot biztosít a gazdálkodók számára. A nagy menetsebesség melletti, kiváló vetésminőség, így nagyobb napi területteljesítményt eredményez. Gépeink szükség szerint a vetéssel egy menetben képesek hagyományos és mikrogranulált műtrágyát, vagy talajfertőtlenítő szert is kijuttatni. Hagyományos, szántásra épülő vagy csökkentett menetszámú talajművelési rendszerben és direktvetésben is használhatók.

A Tempo L modellek megjelenésével a nagyobb gazdaságok számára is elérhetővé vált a nagy sebességű, páratlan precizitású vetés.

Vetőgépeinkkel hazánkban az elmúlt időszakban rengeteg tapasztalatot szereztünk. A svédországi gyár kevesebb mint egy évtized alatt több, mint 5.000 legyártott géppel büszkélkedik és a hazai leányvállalatnál is napokon belül átadásra kerül az 500-ik hazai Tempó.

- Mit tudhatunk meg a garancia és a szerviz időről?

- Gépeinkre 2 év garanciát ad a svéd gyártó, mely hosszú élettartam mellett alacsony költségszinten üzemeltethető. A gondozásmentes csapágyak, a kevés zsírzási pont, valamint a tartós kialakítású csapok és perselyek alacsony szervizköltséget és kevés karbantartásra szánt időt jelentenek.

A gépek üzemeltetéséhez elengedhetetlen, jól felkészült, szakértő szervizhálózattal és alkatrészellátással rendelkezünk, ami a gazdálkodáshoz legalább annyira fontos, mint a megbízható gép.

Tolnai Péter, területi képviselő

Väderstad

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.