2022.08.17., szerda , Jácint

Szántóföld

2020. október 12. hétfő • 11:43

A szemléletváltás ideje eljött!

A kukorica betakarítása után visszamaradt jelentős (akár 12-14 tonna/ha!) tarlómaradvány talajba való bedolgozása, majd lebontása agrotechnikailag, illetve a tápanyag gazdálkodás és a növényegészségügy szempontjából is kiemelten hangsúlyos és fontos feladat.

A mikrobiális tarlókezelés, azaz a CELL® - ezés a talajba kerülő, a természetes körülmények között képződő, a sokszor nagy mennyiségű növényi maradvány lebontását teszi intenzívebbé és gyorsabbá.

A CELL® egy biokontroll hatású, egy intenzív és irányító cellulózbontó szükséges, és a folyamat megnövekedett nitrogén igényét biztosítani képes speciális, télen is aktív,

N-fixáló törzset tartalmaz.

CELL® CÉLJA

A kukorica a vegetáció végén olyan állapotban „adja át” a területet a következő növénynek, hogy annak termesztését ne hátráltassa, hanem támogassa.

  1. Gyors és irányított CELLULÓZBONTÁS.

  2. Folyamatos BIOKONTROLL hatás.

  3. Talajszerkezetjavítás, ASZÁLYTŰRŐ képesség.

  4. Szerves TÁPANYAGSZOLGÁLTATÁS

A termesztés-technológia záró elemei tehát a megfelelő minőségben elvégzett tarlóhántás, elmunkálás és cellulózbontás kell legyenek. Miért van szükség minderre?

  1. A nagy mennyiségű növényi maradvány értékes tápelemeket tartalmaz, amelyek ráadásul szerves formában vannak.

  2. A növényi maradványok elbontásában a talaj élővilága (makro-, mezo- és mikrofauna) együttesen vesz részt. Ennek hatásfoka és minősége javítható, ha a szárat a bedolgozás előtt egyenletesen apró méretűre aprítjuk, és CELL® -el lekezeljük.

A CELL® hatására a kukorica szármaradványai nagyobb mértékben bomlottak el, mint a nem kezelt területen (Újcsanálos, 2019.)

  1. Ha a CELL® cellulózbontóval gyorsan csökkentjük a kukoricaszár mennyiségét a talajban, akkor kisebb lesz a rajtuk megtalálható növényi kórokozók élettere és áttelelési esélye és a jövőben segítséget nyújt majd a különböző penészgombák (Fusarium sp., Aspergillus sp.) kártételének mérsékléséhez.

  1. A CELL® cellulózbontóval történő szármaradványok bontásából származó tápelemek hozzájárulnak a következő kultúra tápanyaggal való ellátásához, ami a jövőben lehetővé teszi majd a kiadott műtrágyaadagok csökkentését.

Kedvező csomagajánlatainkért

CELL® + TrichoMax, CELL® + Amalgerol

és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat. www.agrobio.hu

 

Daoda Zoltán

szakmai igazgató

AGRO.bio Hungary Kft.

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.