2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Szántóföld

2019. július 24. szerda • 20:27

A vízminőség nagy hatással van a növényvédelem sikerességére

A vízminőség a tarlóápoláskor befolyásolhatja a gyomirtás hatékonyságát

A növényvédelem hatékonyságát sok szempontból értékelhetjük, de legegyszerűbben a célszervezetek mortalitási rátájával jellemezhetjük.

A növényvédelmen belül a gyomírtás speciális helyzetben van a kezelés optimális idejét illetően, mert a kultúrnövény és a gyomflóra összetételére és fenológiai állapotára is figyelnünk kell.

Ha a megfelelő időpontot elszalasztjuk, vagy nem érjük el a kívánt hatás, sokszor nem marad időnk elvégezni, vagy megismételni a kezelést.

A hatékonyságot ronthatja többek között:

  • az alacsony, egyenetlen fedettség,
  • a levegő hőmérséklete, páratartalma,
  • a felhasznált víz minősége.

Ez utóbbi viszonylag kevés figyelmet kap a gyakorlatban, mert a legtöbb termelő azt gondolja, hogy az általa használt víz minősége gazdaságosan nem befolyásolható.

A VÍZMINŐSÉG SZEREPE A NÖVÉNYVÉDELEMBEN

A permetlé készítéséhez felhasznált víz minősége és azon belül a kémhatása, keménysége jelentősen befolyásolja a hatóanyagok azonnali és tartam hatását. A vízben oldott aktív ionok hasonlóan viselkednek a permetlé készítés során, mint az emberi szervezetben a szabadgyökök. A hatóanyaghoz kapcsolódva szélsőséges esetben akár már a kezelés megkezdése előtt inaktiválják azt és hatástalan lesz a kezelés.

Az Alba Milagro Hungary Kft. a hatékony növényvédelem támogatására fejlesztette ki a pH MASTER vízkezelő készítményt. Segítségével a permetezéshez felhasznált vizet lágyíthatjuk, kémhatását optimalizálhatjuk.

A pH MASTER befolyásolja a kijuttatás során elérhető fedettséget is, mert csökkenti a víz felületi feszültségét, fokozza a cseppek terülését, tapadását.

A képre kattintva további információkat talál a PH Master készítményről

agrotrend.hu / Albamilagro

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.