2021.06.24., csütörtök , Iván

Szántóföld

2017. szeptember 20. szerda • 09:08

A tavalyinál is olcsóbb a krumpli

Noha kevesebb termett, a tavalyinál is alacsonyabb áron veszik át a burgonyát a termelőktől.

De nemcsak a mennyiség lett kevesebb, a minőség is romlott – írja a magyaridok.hu.

Míg a háziasszonyok örülhetnek az olcsóbb burgonyának, a termelőknek nem kis bosszúságot okoz, hogy az idén a tavalyinál is alacsonyabb áron veszik át a terményt a felvásárlók. Az áresést ráadásul semmi sem indokolja, a nagy meleg miatt jóval kevesebb krumpli kerülhet a raktárakba, és a minőség is elmarad a megszokottól.

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai burgonyatermelők: a forró nyár és a kevés csapadék nem kedvezett a növénynek, ezért sokan jelentős hozamkieséssel zárhatják a szezont. Kecskés Gábor, a Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács elnöke lapunknak elmondta: az idén extrém időjárási körülményekkel kellett szembenézniük a gazdálkodóknak. A betakarítás már tart, de a tavalyi terméshez képest jóval kevesebb burgonya kerülhet a raktárakba; számos gazda ötvenszázalékos kiesésről számolt be az elnök szerint.

– Az országos átlagtermés jelentősen elmaradhat a megszokottól, bár nyilvánvalóan vannak olyan termelők, akik pénzt és energiát nem sajnálva igyekeztek a hiányzó csapadékot öntözéssel pótolni, s így jobb eredményt érnek el – emelte ki. Az aszály okozta károkat csak öntözéssel tudták csökkenteni a gazdálkodók, erre azonban nem mindenhol volt lehetőség, az ország jelentős részén ugyanis nem biztosítottak az öntözés feltételei.

A nagy meleg nemcsak a hozamokra, hanem a minőségre is hatással volt. Az elnök szerint ilyenkor sokkal több a torzult és az alaktalan gumó, ráadásul a termés apróbb a megszokottnál.

Attól viszont nem kell tartani, hogy nem lesz itthon elég burgonya. A vásárlók továbbra is megtalálhatják a terméket a boltokban, a magyar mellett azonban külföldivel is bőven találkozhatnak majd.

A burgonya a tavalyinál is olcsóbban kerülhet a kosarakba, az árak annak ellenére csökkentek, hogy az idei termés nem nevezhető bőségesnek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi jelentése szerint a burgonya termelői ára júliusban 19 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Arra a kérdésre, hogy minek tudható be az áresés, még a terméktanács is keresi a választ, hiszen sem a hazai, sem a külpiaci kínálat nem indokolja a változást. Kecskés Gábor szerint az áreséshez vélhetően hozzájárul a meggondolatlan termelői üzletpolitika: sokan egymás alá licitálva kötnek üzletet a felvásárlókkal, csak hogy mielőbb túladjanak a terményen. Ezért az elnök szerint csak akkor van hosszú távú jövője a hazai burgonyatermelésnek, ha a gazdálkodók összefognak és közös erővel kiállnak az érdekeik mellett.

A növekvő költségek, az időjárási kitettség és az alacsony árak miatt az elmúlt években sokaknak elment a kedve a termeléstől, így mára tízezer hektárra szűkült a hazai termőterület. Félő, hogy a következő években is tovább folytatódik a negatív tendencia.

– Bízunk abban, hogy a termelőknek sikerül átvészelniük az idei szokatlan piaci helyzetet és jövőre is töretlen kedvvel folytatják a munkát. Ugyanakkor a gazdáknak azt is tudatosítaniuk kell, hogy hosszabb távon az eredményes termeléshez összefogásra van szükség – emelte ki Kecskés Gábor.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Fotó: Pixabay

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.