2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Szántóföld

2021. december 07. kedd • 16:17

A tavasz hamarabb itt lesz, mint gondolnánk

A tápanyagutánpótlás terén az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a mezo- és mikroelemek és azok hiánya. Gondoljunk csak a termőterületek nagy részén tapasztalható kén-, vagy cinkhiányra. A termésszintek növekedését tápanyagutánpótlási oldalról egyre inkább nem a makroelemek, hanem mezo- és mikroelemek gátolhatják.

A búza terméseredménye az utóbbi években dinamikus növekedésen ment keresztűl. Az országos terméseredmények 20 év alatt 50 %-al növekedtek. Ez csak úgy vált lehetségesség, hogy a termesztéstechnológia nagyon sokat változott, fejlődött. Ma már nem megy ritkaság számba a 8 t/ha feletti üzemi eredményeket elérő gazdaság. Azt azonban tudni kell, hogy a magas hozam elérése nagyobb elvárásokat támasz a tápanyagutánpótlással szemben is.

 Őszi búza terméseredmények alakulása Magyarországon (FAOSTAT)

Az őszi búza hozamában kulcsfontosságú tél után regeneráció és a kora tavaszi fejlődés a szárba szökkenés kezdetéig. Ilyenkor dől el a kalászszám és zajlik le a kalászonkénti szemszámot meghatározó kalászdifferenciálódás is. Ebben a folyamatban játszik meghatározó szerepet a réz. A talaj réztartalma még akkor is nehezen felvehető, ha egyébként az ellátottsági szintje megfelelő. Különösen a magas mész tartalmon, vagy a kora tavaszi szárazság is erősen gátolhatja a felvételét, ezért célszerű a magas hozamcél érdekében a bokrosodás végén pótolni.

Az Alba Milagro Hungary Kft. az őszi búzák kora-tavaszi regenerációját és gyors tavaszi fejlődését réz technológiai csomagokkal kívánja támogatni. Ezt most az előszezoni kondíciókon túl kiegészítő extra kedvezménnyel is támogatjuk.

A technológiai csomag tagjai a korai, gyors gyökérképződésben és dinamikus kezdeti fejlődésben támogatja a búzát, ami elengedhetetlen a nagy hozam megalapozásához.

Az ACTIVA PLUS gyökéraktivátor, a tél utáni regenerációt segíti, mely a tápanyagösszetételével és bioaktív hatóanyagival gyors gyökérregenerációt és dinamikus bokrosodást tesz lehetővé. Használatával maximálhatjuk a kalászszámot.

A COPPERS lombtrágya magas réztartalmával támogatja a kalászdifferenciálódást, fokozza a búza anyagcseréjét. Használata egyszerű, a szokásos növényvédelmi technológiába jól beilleszthető.  

A TILLERIT mikrokristályos lombtrágya a réz mellett számtalan, a búza fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagot is nagy mennyiségben tartalmaz. Ezzel a komplex módon a tenyészidőben szélesebb körben támogathatjuk a búza fejlődését.

A technológiai csomag részleteivel kapcsolatban keresse Alba Milagro szaktanácsadóját.

https://albamilagro.hu/kapcsolat

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.