2021.01.26., kedd , Vanda, Paula

Szántóföld

2019. február 19. kedd • 16:33

A terméscél meghatározása nélkül a jó hibrid is kevés

Az a gazda, aki ráérez, milyen nagyszerű nagyobb termésátlagot elérni, nem fog megállni félúton. Ehhez nyújt segítséget a Dekalb a megfelelő hibrid kiválasztásán túl azzal is, hogy meghatározza a tőszámot, és összerakja a technológiát a talajműveléstől kezdve a tápanyag-utánpótláson át a növényvédelemig.

Nem is olyan nehéz a dolguk a gazdának ezekkel a csodagépekkel - gondolhatják a laikusok, persze sok egyéb tényező is kell még a jó eredményekhez. Ezekről kérdeztük Kökény Benőt, a Dekalb régióvezetőjét.


Kökény Benő: az egyre korszerűbb fajták önmagukban még nem elégségesek - fotó: agrotrend.hu

- Miként tapasztalja, mennyire élnek a gazdálkodók az innováció jóvoltából kínálkozó új lehetőségekkel?

Egyre inkább jellemző a gazdákra, hogy keresik azokat a megoldásokat, amelyek által többet tudnak termelni. A kulcsszó a hatékonyság. Az a gazda, aki ráérez, milyen nagyszerű nagyobb termésátlagot elérni, az nem fog megállni félúton. Ahhoz, hogy tovább növelje a termést, elengedhetetlenek az új fajták és az új technológiák.

Mert mit is jelent a mostanában úton-útfélen emlegetett smart gazdálkodás?

Ha a Dekalbról van szó, akkor például azt, hogy az egyre korszerűbb fajták önmagukban még nem elégségesek: ha nem tudjuk ezeket megfelelő technológiával termeszteni, akkor nem érjük el azt a hozamot, amely „benne van” a hibridben. Tehát egy új látásmód, egy új hozzáállás is szükséges hozzá.

- Miből áll az új hozzáállás?

Például a tőszám jó megválasztásából. Az új térinformatikai módszereknek köszönhetően az elmúlt években forradalmi változás történt ezen a területen. Már egy hibrid bevezetésének pillanatában képesek vagyunk megállapítani, hogy mi az adott talajféleségre az optimális tőszám, amellyel a lehető legjobb eredményt tudja elérni.

- A magyar gazdálkodóktól milyen visszajelzések érkeznek a Dekalbhoz a hibridekről?

Ami nagyon pozitív, hogy nemcsak önmagában a Dekalbot keresik, hanem pontosan meghatározzák azt a fajtát is, amelyet előre kinéztek.

Tehát tudatosan választanak.

Ha például aszályos területen gazdálkodik valaki, akkor HD hibridet válasszon. Az is nagyon fontos dolog, hogy több hibridet vegyen ki a Dekalb-portfólióból, hiszen a termésbiztonság szempontjából ez nagyon jó módszer, ugyanis az eltérő virágzású hibridek termesztésével csökkenthetjük a kockázatokat.


Az új fajták és technológiák nélkül kevés az esély a termésnöveléshez - fotó: Dekalb

- Mi önöknél most a fejlesztési irány?

Egy igen fontos területen történt komoly innováció: 2018-ban jelent meg az Acceleron mint önálló márka a Dekalb vetőmaggal összekapcsolva: bizonyos hibridjeinket ezután Acceleron-csávázással hozzuk forgalomba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy biológiai és kémiai védelmet is adunk a növénynek. A biológiai hatóanyag a termés maximalizálását célozza, a kémiaiak pedig a korai gombabetegségektől védenek. Az így ellátott magok egyenletesebben kelnek, egyenletesebb állomány jön létre. Ez alapfeltétele a magasabb termésátlagnak.

Az új irányhoz hozzá tartozik az is, hogy amikor egy új hibridet piacra dobunk, akkor egyből a komplett szaktanácsadást is szolgáltatjuk mellé.

- A szaktanácsadás hogyan működik a gyakorlatban?

Kifejlesztettünk egy kalkulátort, amely a honlapunkon keresztül mindenki számára elérhető. A gazdálkodónak csak be kell üti a saját táblájára vonatkozó adatokat, és már is megkapja a neki szóló hibridjavaslatot, plusz a tőszámot is hozzá.

Természetesen területi képviselőink is rendelkezésre állnak. A 2019-es szezonban már 33 kollégánk várja az érdeklődő gazdálkodókat.

- Mennyire felkészültek a gazdák a precíziós technológiák alkalmazására?

Itt még vannak hiányosságok. Főleg, ha arra gondolok, hogy a Dekalb Smart technológia csúcsa, amikor már nemcsak a táblára általában határozzuk meg egy kukoricahibrid tőszámát, hanem különböző adottságú pontjaira külön-külön!

Ehhez felkészült gépparkkal kell rendelkezniük.

A hozzánk fordulóknak segítünk abban, hogy felmérjük, mennyire illeszthető a technológia a gépparkjához. Arra is tudunk javaslatokat tenni, mire figyeljen, amikor új gépeket vásárol, hogy a változó tőszámú vetést a gyakorlatban is meg tudja valósítani.


A DKC4541 a nagy terméspotenciál és a gyors vízleadás ötvözete - fotó: Dekalb

- A Dekalb weboldalán jó pár új aloldal is található. Milyen céllal hozták létre?

Az aloldalak pont a szaktanácsadást szolgálják, hogy a gazdákat ne csak a hibridekről tájékoztassuk, hanem egyéb praktikus információkkal is ellássuk, hiszen a növénytermesztés minden lépése fontos.

A folyamat a terméscél meghatározásánál kezdődik.

Ehhez ismernünk kell a tábláinkat, mi az, amit reálisan elvárhatunk a területünktől. Ezután kiválasztjuk a legmegfelelőbb hibridet, meghatározzuk a tőszámot, majd az egész technológiát összerakjuk, a talajműveléstől a tápanyag-utánpótláson át a növényvédelemig. A Dekalb honlapján mindenre kínálunk megoldást.

agrotrend.hu (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.