2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Szántóföld

2019. október 11. péntek • 09:09

A Vaderstad a forgatás nélküli alapművelés szakértője

Nem elég ismerni az általunk forgalmazott eszközöket, társként kell segíteni a gazdálkodókat a mindennapokban – mondta Kovács Gábor, a Vaderstad képviselője.

 • Mennyire ismerik a gazdák a forgatás nélküli alapművelésben rejlő lehetőségeket, mi az általános vélemény erről a technológiáról?
 • Alapvetően három csoportra oszthatjuk a gazdákat az alapján, hogy miként vélekednek a forgatás nélküli technológiáról. Az első csoport, akik már felfedezték, hogy ez a technológia évtizedek óta ismert, sikeres, az új eszközöknek és ismereteknek köszönhetően egyre inkább elérhető, tehát teret hódit. Hazánkban is van, aki már több mint 20 éve alkalmazza. A második csoporthoz tartoznak azok, akik hallottak már róla, de még picit tartanak a számukra újdonságtól. Érdeklődnek, információt gyűjtenek, járják a többi gazda területét és kérdezősködnek. Tulajdonképpen ők azok, akik hamarosan át fognak állni. A harmadik csoporthoz azokat a gazdákat soroljuk, akik sok esetben már hosszú évtizedek óta a megszokott módon gazdálkodnak újítás, változtatás, fejlesztés nélkül. Ők azok, akik sokszor meg vannak győződve arról, hogy ha „valami régen is úgy volt, akkor most máshogy nem lesz jobb.”


A Cultus 300-400 kultivátorok a kisgazdaságok számára is lehetővé teszik a szántás szerepének mérséklését

 • Hazánkban elsősorban milyen típusú gazdaságok álltak át a forgatás nélküli technológiára, kik azok, akiknél még várat magára a változás?
 • Jellemzően azok a gazdák állnak át hamarabb, akik nagyobb háttértudással rendelkeznek, több információt kapnak, nyitott szemmel utaznak a világban, látják a jó példákat. Ők azok, akik felismerték már a technológia előnyeit és sikeresen alkalmazzák azt saját területeiken. Üzemméretet tekintve nagyon sokszínű az összetétel. Kisebb gazdaságok is sikeresek tudnak lenni, megtalálható köztük már olyan, aki követi az újdonságokat. 250300 hektár feletti üzemek között már jelentős számban találhatóak forgatás nélküli technológiát alkalmazó gazdaságok. A 3000 hektár feletti nagy gazdaságok földterületeinek már közel 60 %-án jellemző ez a művelési mód. Az üzemmérettel való összefüggést indokolja az is, hogy a forgatás nélküli technológiára való váltás esetén nem elegendő csak megvásárolni egy kultivátort, a többi technológiai elemet is át kell gondolni. Kultúrákat tekintve a leglassabban a kukorica esetén megy az átállás. A forgatás nélküli technológia helyes alkalmazásához (akárcsak az okszerű szántáshoz) lényegesen több háttértudás és fegyelem kell. Tudni kell, mit kell másképp csinálni ahhoz, hogy jó irányba vigyük a talajt.


A MixIn késszár kétszeres keverőhatást garantál

 • Mi lehet az oka annak, hogy egyre többen ismerik fel a technológiában rejlő lehetőségeket?
 • Úgy gondolom, ezek lassan nem lehetőségek, hanem egyértelműen nem lesz más kiút, ha a gazda a vetést követően aratni is kíván a területén. A dinamikusan változó körülmények, mint például a klimatikus viszonyok miatt, sok esetben már azok az állítások, szabályok sem érvényesek, amiket csak néhány évvel ezelőtt állapítottunk meg. Mindannyian érezzük a saját bőrünkön a klímaváltozás hatásait, nincs két egyforma év gazdálkodói szempontból. A hatalmas aszályokat jellemzően még hatalmasabb belvizes időszakok követik. Vannak olyan kultúrák, melyek termesztéstechnológiájában már szinte csak a forgatás nélküli alapművelés található meg, ilyen hazánkban a repce. A repce alapművelésekor a mostani klimatikus viszonyok között, szinte képtelenség okszerűen szántani


A Marathon kések használata nem csak hosszabb élettartam miatt célszerű, de a beállított mélység teljesülésének is feltétele

 • Mit tapasztal a kezdeti átállást követően a gazdálkodó?
 • Ha a területen nagyon régóta szántottak, akkor a forgatás nélküli technológiára való átállást követően megváltozik a mikrobiológiai egyensúly. Ahogy a kultivátor megnevezésben is benne van, az eszköz és a technológiai új mikrobiológiai kultúrát ad a talajnak. Szántás esetén a talajon levő szármaradványt leforgatjuk a mélyebb rétegekbe, az ott elinduló fermentációs folyamatok nem igényelnek nitrogén többletet. Amikor a kultivátoros művelés során a szármaradványt a talajba keverjük akkor a megváltozott mikrobiológiai környezetben megkezdődik a növényi részek lebontása, a tápanyagok feltárása. Egy tonna szármaradvány mikrobiális lebontásához 3 kilogramm nitrogén hatóanyag szükséges eleinte, amíg be nem áll az új mikrobiológiai egyensúly, tehát addig, hogy ne a növénytől vegyük el ezt a tápanyagot, növelnünk kell a talaj nitrogén ellátását, különben a kezdeti időben csökkenhet a termésünk. Minél rosszabb talajadottságokkal rendelkezik egy terület, annál hamarabb válik láthatóvá a fejlődés a forgatás nélküli technológiára való átállás után. A legnagyobb gondossággal végzett technológiai váltás során sem szabad az első három évben csodát várni, hacsak nem jönnek éppen nagyon aszályos évek. Igazán látványos, mondhatjuk zsebbel érzékelhető változások a hetedik évtől várhatók.


Az Opus nehéz kultivátor képes a talaj akár 40 cm-es mélységig történő meglazítására

 • Néhány év elteltével milyen számottevő, szemmel és pénztárcával érzékelhető előnyökre lehet számítani?
 • Először a talaj művelhetősége, szerkezete javul. Szélsőséges időjárási körülmények között is jó kultúrállapotban tarthatóvá válnak a területek. Belvizes időszakban a szomszédos, hagyományosan művelt földeken lehet, hogy még egy hét múlva is állni fog a víz, a forgatás nélkül művelt területen elképzelhető, hogy már másnap sem. Lazítás esetén könnyebben, szebben, kisebb rögökkel végezhető a lazítás. Az ismerten rosszul művelhető, kötött, tömörödött, levegőtlen területeken a leglátványosabb a változás. Aszályos időben is szebb, egyenletesebb kelés várható. 4050 %-kal csökken a területen töltött munkaidő, illetve legalább 30%-kal az üzemanyag felhasználás. Miután beáll a talajban az új generációs mikróbiológiai élet, normalizálódik a szárbontás nitrogén igénye, növekedni fog a várható terméshozam.

 

 • Sokszor lehet a kultivátoros művelés kapcsán hallani, hogy „gyomosít a kultivátor”. Mi igaz ebből?
 • Egy kultivátor nem tud gyomosítani. A technológia váltás során megnövekedhet a gyomállomány, de ezt nem a kultivátor okozza. Azok a gyommagvak, amelyek korábban a szántás során történő leforgatás miatt nem tudtak kikelni, azok lehetőséget kapnak az új művelés során, hiszen a talajban ideális körülmények lesznek a nedvességtartalom és a levegő tekintetében is. Ésszerűen, ami kedvező talajállapot a kultúrnövénynek, az kedvező lesz a gyomoknak is. A modern mezőgazdaságban végtelen a tárháza a mechanikai és a kémiai gyomírtóknak, így a valóságban ez nem okozhat problémát. Ez a megnövekedett gyommennyiség csak a kezdeti időkben szembetűnő, körülbelül három év után itt is beáll az egyensúly.


Az Opus és a TopDown kultivátorok tömörítő egysége a talaj típusának megfelelően állítható, szükség esetén akár le is vehető

 • Milyen fontos technológiai követelménye van a forgatás nélküli művelésnek, a megfelelő kultivátoron túl?
 • Az egész folyamat a kombájnnál kezdődik, itt dől el milyen lesz a szármaradvány minősége. Néhány évvel ezelőtt még megbotránkoztak azon is, ha azt mondtuk, jussunk el a 20 centiméteres szárdarabokig, ma már a kultivátoros műveléshez a 38 centiméteres szecskahosszt tartjuk megfelelőnek, ez az a méret, ami kedvező a technológiai folyamatnak. Korábban sokan idegenkedtek a plusz munkamenettel járó szárzúzózástól, mára az új, korszerű kombájnok már egyre jobb szárzúzásra alkalmasak. Van olyan partnerünk, akinél a kombájnosok nem az alapján kapják az elismerést, hogy ki hány hektár területet aratott le a nap folyamán, hanem az a cél, hogy a kukorica után hagyott szecskahossz legfeljebb hat centiméter lehet. Ahol sok és rossz minőségű szármaradványt hagynak a területen, ott nem az a probléma, hogy a kultivátor összehúzza a szárat, az eszköz elbírna vele. A fő gond ezekben az esetekben az, hogy ezek a növényi részek nem bomlanak le időben, a benne levő tápanyag nem megfelelően hasznosul. Ha jó a szecskahossz, gyorsabban bomlik le a szár és táródik fel a tápanyag, ez pedig zsebre megy.


A TopDown szántóföldi kultivátorok a mély alapművelés új mércéjét állították fel

 • A kiváló eszközökön túl a legfontosabb a szaktudás. Hogyan segíti a gazdálkodókat a Vaderstad?
 • A mezőgazdasági eszközforgalmazásra nem szabad pusztán gépeladásként tekinteni. A forgatás nélküli technológia helyes alkalmazása komoly szaktudást igényel, ezért a kiváló minőségű eszközök biztosítása mellett folyamatosan a partnereink rendelkezésére állunk tapasztalatainkkal, tanácsainkkal. A Gödöllői Szent István Egyetemen Birkás Márta professzorasszony tanszékén több mint tizenöt éve végzünk műszeres kísérleteket, melyekből rengeteg tapasztalatot nyertünk. Az agrárium mostani tudásszintjén már nem elég valamit szemmel bírálni, pontos, mért adatokra van szükség. Közvetlen kapcsolatot ápolunk a partner gazdáinkkal, tulajdonképpen egyénre szabottan tudjuk segíteni őket az adott körülményekhez igazodva a kopóalkatrészek, kések kiválasztásától a munkasebességig, mindenre tudunk javaslatot tenni.

 

 • Milyen technológiai háttérre van szükség az átálláshoz, milyen eszközöket nyújt a Vaderstad?
 • Először a gazdálkodó azt veszi észre, hogy meg fog növekedni a vonóerő igénye. Egy 33,5 méteres kultivátorhoz is, kötöttebb talajon szüksége lesz egy 180-200 lóerős traktorra. A gazdaság és a földek sajátosságait figyelembe véve a kultivátorainkat két csoportra osztva ajánljuk. Sekély munkamélységű könnyű kultivátoraink a Väderstad Ferox és a Swift. Szántóföldi nehézkultivátoraink a Väderstad Cultus, az Opus és a TopDown. A Cultus függesztve is, az Opus és a TopDown kizárólag vontatott változatban érhető el, a két utóbbi akár 1400 kg/m súllyal rendelkezik. A Vaderstad 1977 óta, több mint 40 év tapasztalattal a háta mögött készít kultivátorokat, már a legelső eszközökön sem használtak hagyományos nyírócsavaros biztosítást, helyette rugós biztosítással látták el az eszközöket, az TopDown megjelenése óta pedig az eszközeinken hidro biztosítást használunk. Számtalan olyan gazdaság van, ahol nem termesztenek kukoricát, ott nem feltétlenül indokolt a TopDown használata a két sor tárcsa miatt, elegendő az Opus, kukorica tarlóra viszont elsősorban a TopDown-t ajánljuk. Kultivátoraink különböző felszereltséggel és méretekkel érhetők el, így minden gazdálkodó megtalálhatja a számára legmegfelelőbb Väderstad kultivátort.
   

agrotrend.hu / Vaderstad
(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.