2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Szántóföld

2019. október 20. vasárnap • 11:53

A vártnál kevesebb az idei cukorrépatermés

Míg az indián nyár kedvezett a cukrosodásnak, a hozamokat a kevés csapadék és egy alattomos gombabetegség is visszafogta. A betakarítás folyamatban van, eddig a tervezett mennyiség egynegyede került a feldolgozókhoz.

Javában zajlik a cukorrépa betakarítása az országban. Máig a tervezett mennyiség egynegyede került a feldolgozókhoz. – A kaposvári cukorgyárba eddig mintegy 750 ezer tonnát szállítottak be a gazdálkodók, az eszéki, illetve a verőcei üzem pedig összesen 130-140 ezer tonnát vett át a termelőktől – tudtuk meg Kelemen Istvántól, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének főtitkárától - írja a Magyar Nemzet.

Az édes cukorrépa több pénzt jelent a termelőknek is - fotó: pixabay.com

Bár az ágazati szakértők nyáron még optimistán tekintettek a szezon elé, mára kiderült, hogy a terméshozam nem éri el a várt szintet. – Idén a tavalyinál alacsonyabb hozamokkal számolhatunk, ami elsősorban a kevés csapadéknak tudható be – fogalmazott az elnök. Az augusztusi szárazság igencsak megviselte a növényeket, csak ott értek el jobb eredményt a gazdálkodók, ahol kicsivel több csapadék hullott.

Sajnos a legtöbb termőhelyen nem sikerült elkerülni a cerkospórának nevezett gombabetegség megjelenését sem. Bár a gazdálkodók igyekeztek védekezni a fertőzés ellen, a terményt így sem sikerült megmenteni a betegségtől, ami a hozamokra is hatással volt.

Míg az augusztusi forróság megviselte a növényeket, az indián nyár kifejezetten kedvezett a terménynek. Az alacsonyabb hozamhoz ugyanis a meleg ősznek köszönhetően magasabb cukorfok társul. A később szedett cukorrépa esetében már látható, hogy igencsak kedvező hatással volt a terményre a hosszúra nyúlt nyárutó.

– A cukrosodás folyamatát nagyban segíti, ha a meleg nappalokat hűvös éjszakák követik – mutatott rá a szakember, majd hozzátette: az idén várhatóan eléri az országos átlag a 16-os cukorfokot, ami igencsak jó eredménynek számít.

Ennek a gazdálkodók is örülhetnek, hiszen ez az a tényező, ami a leginkább befolyásolja a cukorrépa felvásárlási árát. Így a tavalyinál valamivel magasabb árat kaphatnak a termésért a gazdálkodók. Kelemen István szerint a betakarítás még jó pár hétig eltart majd, ez idő alatt remélhetőleg elkerüli hazánkat a hidegebb idő, hiszen a fagy nagy kárt tehet a terményben. A tervek szerint november végére a teljes mennyiség az üzemekbe kerül, ahol a termést januárra fel is dolgozzák majd.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a vetésterület összességében enyhén csökkent az idén. A gazdálkodókkal ebben az évben 13 100 hektárra kötött szerződést a kaposvári Magyar Cukor Zrt., további háromszáz hektáron pedig biorépát is vetettek, amit a szintén az Agrana-cégcsoport érdekeltségébe tartozó csehországi üzemben dolgoznak fel.

Emellett 2202 hektáron folyik cukorrépa-termesztés az országban, a terményt innen a horvátországi Eszékbe és Verőcére szállítják.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.