2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Szántóföld

2020. március 05. csütörtök • 15:05

A zöldborsó termőterülete fogyóban van

Válságstáb jött össze a múlt héten az Agrárminisztériumban, miután az elmúlt időszakban annyira lecsökkent a hazai zöldborsótermelés területe, hogy az már a feldolgozók érdekeit is erősen veszélyezteti.

A lapnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt jelezte, hogy a termelők erősen kritizálták azt a szerződéses rendszert, amelyben a többlettermést csak igen nyomott áron vették át a feldolgozók. Ez nem ösztönzi őket a technológiai fejlesztésekre és a magasabb hozamok elérésére, ami egy visszás helyzetet teremtett - írja a Világgazdaság.

fotó: pixabay.com

Olyannyira, hogy a megbeszélésen a feldolgozók kérték a szaktárcát arra, hogy az állam adjon a termelőknek kiegészítő támogatást.

Ezt viszont maguk a termelők, illetve az őket képviselő termelői értékesítő szervezetek utasították vissza, mondván dotációk java része korábban sem náluk landolt, ugyanis azok értékével arányosan csökkentett árat kaptak terményükért.

A zöldborsó terméscsökkenése jelentős kockázat a feldolgozóiparnak, mivel Magyarország lényegében nagyhatalomnak számít a csemegekukorica feldolgozásban, ám kapacitásaik java része az év egy időszakában lekötetlen marad, ha nem jutnak elegendő mennyiségű borsóhoz.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.