2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Szántóföld

2017. június 23. péntek • 11:46

Akkora az aszály, hogy hamarosan kihirdethetik a vízhiányos időszakot

Az elmúlt hetek, illetve hónapok csapadékhiánya miatt már most 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermés prognosztizálható idénre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a biztonságos élelmiszer-termelés fenntartása érdekében a vízhiányos időszak 2017. június 1-től visszavonásig érvényes megállapítását kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszternél. Már most 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermést várhatunk erre az évre, ezen felül a tavaszi és a nyár eleji száraz időszakok a szabadtéri tüzek számát is megemelték. 

Az előrejelzések szerint hosszabb távon is száraz, meleg, csapadékmentes időszak várható, amely tovább fokozza az aszálykárokat - fotó: pixabay.com

A napokig tartó hőség pedig megnöveli a károkozó erős szelek, jégesők kockázatát, amelyek újabb veszteségeket okoznak a gazdálkodók számára. A NAK kezdeményezése megteremti a mezőgazdasági és halászati termelés vízzel, illetve öntözővízzel való kiszolgálását, ami az éghajlati anomáliák által okozott további termésátlag-csökkentését, valamint az agrárium költségterheinek mérséklését szolgálja.

Amennyiben a NAK javaslatára kihirdetik a vízhiányos időszakot, úgy a szóban forgó időtartamra a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.