2020.05.25., hétfő , Orbán

Szántóföld

2019. február 13. szerda • 15:41

Alacsonyabb lehet az őszi kalászosok idei termésátlaga és mennyisége

A tavalyi betelelési minősítés eredménye szinte mindenhol elmarad a 2017-es év számaitól.

A száraz ősz miatt gyengén fejlődnek az őszi kalászosok, emiatt az idei termés várhatóan elmarad a tavalyitól. Ez emelheti az árakat, és betárolásra ösztönözheti a termelőket - olvasható a Concordia Közraktár Zrt. közleményében.


Gyengén fejlődnek az őszi kalászosok - fotó: Concordia

- A tavalyi, különösen száraz ősz miatt Magyarország sok területén nem csíráztak, bokrosodtak megfelelően az őszi kalászosok. A Dunántúlon jobb, az Alföldön jellemzően rosszabb a helyzet, de a Vetőmag Szövetség (VSZT) által kiadott, úgynevezett betelelési minősítés eredménye majdnem mindenütt elmarad a 2017-es év számaitól - mutatott rá a gabonák jelenlegi helyzetére dr. Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

A gabonatárolással és közraktározással foglalkozó társaságot partnerei úgy tájékoztatták, hogy a kelés elhúzódott, ami kibújt a földből, az is nagyobb részt gyengén fejlődött.

Ugyanakkor a kártevők a rövid hideg időszakok miatt minden bizonnyal nagy számban átteleltek, ami emeli a vírusveszélyt. A fentiek alapján a kezdeti, vízhiányos fejlődés miatt őszi búzából mind a termésátlag, mind az idei mennyiség alacsonyabb lehet a tavalyi, hektáronkénti 5 tonnánál, illetve országosan 4,84 millió tonnás teljes termésnél.

- Ez nemcsak a búza tőzsdei és átvételi áraira lesz hatással, de a raktárkapacitásoknak a kihasználtságára is. Ha a teljes betakarított mennyiség alacsonyabb, akkor a termelők előszeretettel tárolják be a készleteiket, mert kivárják a valószínűsíthető áremelkedést - mutatott rá a vezető.

Az óbúza ára az aratáskori árhoz képest mostanra 25-30 %-kal emelkedett, tehát az idei szezonban jól jártak, akik raktározták a termést.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.