2020.07.11., szombat , Nóra, Lili

Szántóföld

2019. november 16. szombat • 12:46

Alaptrágyák minden helyzetre

A mezőgazdaság eredményességének egyik legmeghatározóbb tényezője a talaj, amely számos tulajdonságán keresztül alapjaiban határozza meg a termesztett kultúrák fejlődését és a termés minőségét. A talaj egy komplex rendszer, amelynek szerkezetét, biológiai aktivitását és tápanyagszolgáltató képességét több tényező egyszerre befolyásolja.

Növénytermesztés során a kijuttatandó tápanyagok kalkulálásakor figyelembe kell vennünk, hogy azoknak csak egy bizonyos részét képesek a növények felvenni. Az egyes tápelemek hasznosulását nagy mértékben befolyásolja az adott talaj tápele tartalma, fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai, a kijuttatott tápanyagok formája és azok egymással és a talajjal való kölcsönhatása, valamint nem utolsó sorban a növények felvételi kapacitása. Gyenge ellátottságú talajokon a növények adott fajra jellemző fajlagos tápanyagigényét kielégítő mennyiségű – főként foszfor és kálium, valamint mezo- és mikroelemek - hatóanyagot kell kijuttatni ahhoz, hogy termelésünk jövedelmező lehessen. A pozitív tápanyagmérleg eredményeként a talajban könnyen oldható tápelemek állnak rendelkezésre, amelyeket a növények hatékonyan és egyszerűen tudnak hasznosítani. Fontos azonban, hogy ha a talajban kémhatása nem megfelelő, tápanyag-feltáródási- és lekötődési problémákkal kell szembenéznünk.

A Timac AGRO Hungária Kft. a kezdetek óta igen nagy hangsúlyt fektet az okszerű és tudatos tápanyag-utánpótlásra és a hatóanyagok védelmére. Az EUROFERTIL TOP és DUOFERTIL TOP alap- és startertrágyákat tartalmazó termékcsaládjainkat kifejezetten a savanyú és lúgos talajokon történő hatóanyagvédelem céljából hoztuk létre.

Az EUROFERTIL TOP termékcsaládunk a savanyú területek tápelemfelvételi és lekötődési problémáira kínál megoldást. Speciális mész hatóanyaga, a MESCAL grammonkénti 37m2 felületével rendkívül gyorsan reakcióba lép a talajoldattal, korrigálva ezzel a pH-t, javítva a talajszerkezetet és megfelelő körülményeket biztosít a talaj mikroorganizmusainak számára. A foszfor lekötődésének védelmét a TOP-PHOS szerves hatóanyag biztosítja.

A Timac AGRO szabadalma egy speciális komplex, ami szerves kötésben tartja a foszfort, és akkor szabadítja fel, amikor a növény ásványi táplálkozása miatt annak koncentrációja lecsökkent a talajban.

A termékben található PHYSIO+ alacsonyabb talaj-kémhatás mellett is fokozza a gyökérfejlődést, intenzívebb tápanyag- és vízfelvételt téve lehetővé ezzel a növények számára.

Lúgos viszonyok között eltérő nehézségekkel találjuk szembe magunkat - mint például a foszfor kalciummal való oldhatatlan komplex képződését - így a felvehető tápelemek biztosítását teljesen más alapokra kell helyeznünk.

Ennek a problémának a megoldására lett kifejlesztve a DUOFERTIL termékcsalád, melyben az MPPA DUO biostimulátor komplex egyedülálló a piacon. Az MPPA hatóanyag magához vonzza és kötésben tartja a talajban található és a műtrágyából feltáródó tápelemeket, melyeket könnyen le tud adni a növények számára.

Ezzel nem csak a foszfor, hanem a többi tápelem is könnyen felvehetővé válik a növény számára.

A komplex másik hatóanyaga egy auxin prekurzort tartalmazó polipeptid kivonat, amely egyaránt serkenti a növény hajtás- és gyökérfejlődését és a talaj tartalék tápanyagait feltáró mikroorganizmusainak aktivitását. Ennek hatására gyorsabb kezdeti fejlődést, intenzívebb gyökérnövekedést és jobb tápanyag- és vízellátást biztosít.

Termékeink különböző hatóanyag összetétellel segítik az eredményes gazdálkodást. A a komplex táplálás érdekében a makroelemek mellett mezo- és mikroelemeket (S, Zn, Mg, Cu, B) is tartalmaznak.

További információért keresse Timac AGRO növénytermesztési szaktanácsadóját, vagy megújult honlapunkat.

www.timacagro.hu

www.facebook.com/TimacAGROHungaria

agrotrend.hu / Timac AGRO

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.