FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Szántóföld

2018. április 10., kedd • 08:02

Algafix®, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. Egy 2012-ben végzett felmérés adatai szerint az ide sorolt készítmények piaca Európában meghaladta a hatmillió hektárt, és ez a terület évről-évre dinamikusan növekszik, aminek fő oka a növénytermesztés kitettsége, a növényeket érő stressz-hatások okozta termésveszteség. Ennek megelőzése és kezelése mára az intenzív növénytermesztés fontos eleme lett.

Az Algafix® balatoni élő algát (Scenedesmus obtisausculus) tartalmazó mikrobiológiai biostimulátor. Az élő mikrobák mellett makro- és mikroelemeket, valamint az algasejtek által termelt növényi hormont tartalmaz. A kijuttatást követően - megfelelő körülmények között - folyamatosan termeli a kinetint (citokinin), aminosavakat és zsírsavakat, melyeket a növény levélen keresztül vesz fel. Az algák elhalása után a sejtjeiben tárolt anyag (pl. hormonok) is felszívódnak, így az Algafix® esetében dupla hatással számolhatunk. Az Algafix® kinetin termelése kiugróan magas más algatörzsekhez képest!

Hogyan működik az Algafix®?

A növényi hormonok kultúrnövényeinkre gyakorolt hatása függ az egymáshoz viszonyított arányuktól. Magas kinetin koncentráció (alacsony auxin koncentráció mellett) esetében a hajtások növekedését tudjuk indukálni, magas auxin koncentráció (alacsony kinetin koncentráció mellett) esetében inkább a gyökerekét. A kinetin főleg a sejtek oldalirányú (pl. gyökérnyak vastagsága, stb.), az auxin a sejtek hosszirányú megnyúlását (pl. kalászosok, repce szárba szökkenése, stb.) indukálják.

A tápelemek közül a bór aktívan részt vesz az auxin szintézis szabályozásában is. Hiányában gátolt a sejtosztódás és akadályozott a kambiumsejtek fejlődése, ennek következtében a gyökér- és szállítószövetek kialakulása akadályozott. Ugyanakkor a bórhiány belső auxin többletet indukál, ami relatív citokinin hiányt eredményez. Ennek következménye lehet a repce vagy napraforgószár felrepedése is, ami pl. utat nyit a gombás betegségeknek.

A fenti problémára korszerű és gazdaságos megoldás az Algafix®+ AminoBór® együttes kijuttatása. A kombináció egyszerre nyújt prevenciót a bórhiányra, ugyanakkor kinetin tartalma révén erős hajtásnövekedést indukál, másrészt ellensúlyozni képes a belső auxin túlsúlyt.

Kijuttatási javaslatunk: 6-8 leveles állapotban 1 l/ha Algafix, majd a virágzás kezdetén 1 l/ha Algafix + 1-2 l/ha AminoBór kombinációban.

A Nébih 2016-ban Fejér megyében, napraforgóban vizsgálta a különböző növénykondicionálók és lombtrágyák termésnövelő hatását. A grafikon is alátámasztja az AGRO.bio fentebb részletezett és a kísérletben szereplő technológiájának hatékonyságát, gazdaságosságát.

2017-ben a Martonvásáron az MTA ATK Intézetében teszteltettük az Algafixet. Látható, hogy az Algafix kezelés egy bőségesen megtérülő befektetés volt.

A diagram az Algafix kezelés hatását mutatja a repce vegetatív részeire.

A bemutatott eredmények mellett még egy jelentős előnye van annak, ha valaki az Algafix®+ AminoBór® termékpárt választja, mégpedig a gazdaságosság.

Ha felkeltettük érdeklődését, keresse területileg illetékes szaktanácsadóinkat, és kérje kereskedelmi ajánlatunkat.

Hasonlítsa össze üzemi technológiájának költségeit az Algafix® + AminoBór® termékpár hektárköltségével, és élvezze az AGRO.bio költséghatékony technológiájának előnyeit 2018-ban is a saját területén!

Tamás István

AGRO.bio

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.