2020.01.26., vasárnap , Vanda,Paula

Szántóföld

2018. május 25. péntek • 11:53

Amiben a világon csak öten vannak előttünk, az a vetőmagexportálás

A hazai gazdák igényeinek kiszolgálása mellett az ágazat több mint 100 milliárd forintos exporttevékenységet folytat.

A 130 ezer hektáron zajló magyar vetőmag-előállítás értéke éves szinten 190 milliárd forintot tesz ki - derül ki a Vetőmag Szövetség (VSZT) közleményéből.

A szektor vállalkozásai évente több mint 100 különböző fajból, csaknem 1500 fajta vetőmagot állítanak elő. A vetőmag szektor innovatív ágazat, évről-évre számos olyan új nemesített növényfajt hoznak létre, amelyek tulajdonságaikban megelőzik a korábbi fajtákat. 


A nemesítések eredményeire 10-15 évet is várni kell - fotó: kaposvarmost.hu

- Az elmúlt években nagy erőfeszítéseket tettünk a társszervezettel és a hatóságokkal közösen vetőmag-hamisítás elleni határozott fellépésre és a tájékoztatásra, amelyeknek köszönhetően ma már elenyésző mértékű a piacra kerülő hamisított vetőmag mennyisége – ismertette Takács Géza VSZT-elnök.

Takács Géza a jövőről szólva kifejtette: a következő időszakban folytatják a stratégiai együttműködést a Gabonatermesztők Országos Szövetségével és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával.

A jövő nagy kihívás elé állítja a hazai kutató-fejlesztő szakembereket, hiszen tovább folytatódik a globális felmelegedés. 2010 óta az öt legmelegebb évet mérték a Földön.

Az innovatív növénynemesítéssel elérhető, hogy a klímaváltozás miatti időjárási stressznek jobban ellenálló növényfajták kerüljenek a termelőkhöz, majd onnan az élelmiszerláncba.

- Ennek a kis országnak nagy a vetőmag-kibocsájtása, azon fogunk dolgozni, hogy a jövőben még több támogatást szerezzünk munkánkhoz - jelentette ki a szervezet elnöke. 

Újabb öt évre Takács Gézát választották a Vetőmag Szövetség elnökének

Takács Géza 1974-ben, a martonvásári kutatóintézet vetőmagüzemében kezdte pályafutását. 1986-ban részt vett a bábolnai IKR vetőmag programjának létrehozásában és az ágazat irányítója volt 2010-ig. Ezt követően a Hungaroseed Kft. ügyvezetőjeként dolgozik jelenleg is.


Takács Géza 2023-ig a szervezet élén - fotó: VSZT

Az agrárszakembert 1997-ben választották meg a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének, amelynek betöltésére a küldöttgyűlés újabb öt évre szavazott bizalmat neki. A tisztújító küldöttgyűlésen a tagok dr. Vida Gyulát, Cs. Nagy Istvánt és Földesi Lászlót választották a testület új alelnökeinek.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezetnek és Terméktanácsnak 884 tagja van.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.