2021.08.03., kedd , Hermina

Szántóföld

2017. június 29. csütörtök • 15:57

Aratási kilátások: alacsonyabb hozamok, még alacsonyabb árak

Javában folynak már a munkálatok, az árpát és a repcét hamarosan teljes intenzitással követi a búza betakarítása is, a terményárak viszont várhatóan a tavalyi szintet sem érik el.

Jelentősen hidegebb volt az időjárás az év első napjaiban az átlaghoz képest, az ország egyes részein akár -25 fokig is süllyedt a hőmérséklet, és mivel a hótakaró viszonylag későn érkezett, ezért egy ideig védelem nélkül voltak az őszi vetések. Mivel azonban márciusban lényegesen melegebb volt az idő a sokévi átlaghoz képest, a vegetáció rendesen megindult.

Ezt követően május elején nagyobb mennyiségű csapadék esett, majd a hónap végén az átlaghoz képest lényegesen magasabb volt a hőmérséklet. A tartós meleg júniusban is folytatódott, a csapadékmennyiség viszont elmaradt az ideális értékektől.

Czerván György: Az árpa minősége és termésátlaga egyelőre jónak tűnik - fotó: Pelsőczy Csaba/FM

- Megkezdődött az őszi árpa betakarítása, ezidáig az ország termőterületének 15 százalékán, 35 ezer hektáron végeztek a munkákkal - közölte az aratási koordinációs bizottság idei első ülését követően Czerván György. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta: ahol a mostani esők lehetővé teszik, ott folyamatosak a munkák, van néhány országrész, ahol már be is fejezték az őszi árpa aratását. 

Az előzetes termésbecslésekben 4,7 t/ha szerepelt, azonban a nagy meleg és a csapadékhiány következtében a tavalyi rekordévhez képest 15-20 százalékkal alacsonyabb hozam várható nem csak az árpánál, hanem a repcénél és a búzánál is.

- A repce esetében konkrét átlaghozamszámok egyelőre még nem állnak rendelkezésre, de már most látható, hogy a végszámok nem fogják elérni a 2,7 tonnás előzetes becslést - tette hozzá az államtitkár.

A 958 ezer hektáros területről betakarítandó őszi búzának kései volt a május eleji csapadék, a szemek már megszorultak a nagy meleg miatt, így várhatóan 4-4,5 millió tonna közötti termésmennyiséggel lehet számolni. Ez a mennyiség fedezni fogja az ország belső szükségletét, és az alacsony termésátlag mellett még marad valamennyi exportálható árualap is.

A piaci árakról szólva Czerván György elmondta: a 2014 óta folyamatosan csökkenő gabonaárak 2016 végétől stabilizálódtak, viszont szinte valamennyi szántóföldi növény ára 5-10 százalékkal alacsonyabb szinten van, mint egy évvel ezelőtt. Ez alól egyedül a malmi búza jelent kivételt, a 43-44 ezer Ft-os tonnánkénti ár idén is reális.

Az árpa jelenlegi piaci ára 35 500 Ft, a kukoricáé 42 000 Ft, a napraforgóé 101 700 Ft, míg a repcéé 103 500 Ft.

A hét elejéig 8500 kárbejelentés érkezett 86 600 hektárra, az érintett terület 10 százalékkal nagyobb a tavalyinál. A téli fagykárra 27 ezer hektárról érkezett bejelentés, alapvetően Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, ami főleg a borszőlőt, a szántóföldi növények közül a káposztarepcét, és az almát érintette. Jelentős a tavaszi fagykár is, ami összesen 31 ezer hektárt érintett, elsősorban a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod, és Pest megyei gyümölcsültetvényekben.

Eddig 13 400 hektárra érkezett jégkár-bejelentés, ebből csak a múlt héten 3 ezer hektárra, de további károkra is számíthatunk - fotó MTI

- A kárenyhítési rendszer működik, folyamatosan bővül a lefedett károk köre, legutóbb például a légköri aszállyal. Javul a kárfelmérés hatékonysága is, a korábbi 30 százalékos hozamérték-csökkenési határ 15 százalékra módosult - hangsúlyozta az államtitkár. - Ezt immár növényi kultúra szintjén lehet számolni a korábbi üzemi szint helyett - tette hozzá. A kárenyhítési alapban 27 milliárt Ft áll rendelkezésre.

Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzáfűzte, a gazdák felkészültek az aratásra, raktárakkal és gépekkel is. A növények egészségesek, az aratás a tervek szerint augusztus elejére fejeződik be.

agrotrend.hu / EG.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.