2019.09.20., péntek , Friderika

Szántóföld

2018. augusztus 28. kedd • 14:00

Az aszály miatt kevesebb lehet a napraforgótermés

Korábbi termésbecslések alapján idén napraforgóból 1,8 millió tonnás, míg szójából 170 ezer tonnás hozamot vártak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága (NÉBIH-NKI) közös napraforgó és szója-fajtabemutató rendezvényt tartott. Az eseményen mutatták be a piaci igények kiszolgálására alkalmas új fajtákat a Csongrád megyei Székkutason. A korábbi termésbecslések alapján idén napraforgóból 1,8 millió tonnás, míg szójából 170 ezer tonnás hozamot vártak a szakemberek, de az utóbbi hetek aszályos időjárása miatt ennél kevesebb termést takaríthatnak be a gazdák - olvasható a NAK közleményében.


Bíztató hozamok a napraforgó-betakarítás előtt - fotó: Pixabay

- A fajtabemutatók összehívását azért kezdeményeztük, hogy segítsük a termelőket a piaci igények kiszolgálására szolgáló következő évi fajtaválasztásban. Egyértelmű, hogy az ilyen jellegű a rendezvényeken a legegyszerűbb összehasonlítani a klímaváltozásra az innováció segítségével létrehozott új fajtákat, illetve bemutatni azt, hogy miként szerepeltek ebben a rendkívüli időjárást mutató évben - mondta Szél István, a NAK Csongrád megyei elnöke.

A NÉBIH növénytermesztési szakemberei és a meghívott szakértők a szántóföldi fajtakísérlet jövőjéről, a fajtaválasztás szempontjairól és termesztéstechnológiai érdekességekről tájékoztatták a megjelenteket.

A fajtabemutatón megjelent nagyszámú érdeklődőt Csapó József, a NÉBIH-NKI, Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztály osztályvezetője köszöntötte, aki megnyitó beszédében kiemelte annak az együttműködésnek a jelentőségét, amit a NAK és a NÉBIH a gazdálkodók aktív tájékoztatása érdekében végez.

A rendezvényen kiderült, hogy az eltérő vetési időpontok miatt a napraforgótáblák a kezdeti fejlődés idején jelentős különbségeket mutattak, azonban azok július végére mérséklődtek.

A napraforgó virágzási időszaka viszonylag hosszan tartott, emiatt a virágok megtermékenyülése jónak mondható. A növények egészségi állapota a korábbi védekezéseknek köszönhetően jó volt.

Az Európa egyik legnagyobb napraforgó-termelőjének számító Magyarországon évek óta stabilan több mint 600 ezer hektáron termesztenek napraforgót.

A napraforgó hozamát tekintve hazánk csúcstartó:

míg 20 éve nagyjából 1,5-1,8 tonna termett hektáronként, addig mostanra ezeket az értékeket közel megduplázva takaríthatják be a termést a gazdálkodók.

Az idei kilátások kifejezetten biztatóak voltak: a 15 termesztett fajta a tavalyi eredményhez hasonlóan nagyjából 1,8 millió tonnás hozamot ígért idén az aratás előtti becslések alapján, ez azonban az aszály miatt kevesebb lehet.

A terményt jellemzően étolajként és margarinként hasznosítják, de a sajtolás után visszamaradó napraforgódara takarmány- és ipari alapanyagként is értékes.

A betakarításra váró növényekben kárt inkább csak jelentős mennyiségű eső okozhat.

A szója esetében egyes területeken csökkent a termesztési kedv és ezzel a vetésterület, miután az Európai Unió döntése értelmében a növény az idei évtől egyes esetekben nem vehet részt a zöldítési előírások teljesítésében.

A nyári csapadékos, párás időjárás nagyon kedvezett a szója fejlődésének.

A gyengébb talajokon is meglepően szép az állomány. A szója vetésterülete az elmúlt években 40-70 ezer hektár között alakult, idén nagyjából 60 ezerre tehető. A néhány héttel ezelőtti termésbecslés alapján a növényből még hektáronként átlagosan 2,8 tonna termést vártak a szakemberek, azonban az elmúlt időszak aszályos időjárása miatt ennél várhatóan alacsonyabb lesz az országos termésátlag.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.