2020.04.06., hétfő , Vilmos,Bíborka

Szántóföld

2017. november 09. csütörtök • 17:31

Az átlagot hozza, a minősége pedig megfelelő a kukoricának Zalában

Zala megyében a kukorica átlaghozama meghaladta a 7 tonnát. Az eső miatt néhány napot csúszhat a vetések befejezése.

Befejeződött a kukorica betakarítása Zala megyében, a 34 560 hektáros területen az átlaghozam meghaladta a 7 tonnát - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t. Az elmúlt évben kiemelkedően magas, hektáronként 7,99 tonna volt a kukorica átlaghozama Zalában, míg 2015-ben és a korábbi években átlagosan 6,5 tonna termést takarítottak be hektáronként.

Idén a megyében csaknem 244 ezer tonna kukorica termett, a kukorica minősége megfelel az elvárt paramétereknek, fuzáriumos tételekről nem érkezett információ

- ismertette Süle Katalin. Hozzátette: az őszi betakarítási munkákkal végeztek a gazdák, a termény a magtárakba került.

Az 5,3 ezer hektáros szójaföldeken 2 tonnás átlagot értek el. A 9 ezer hektáron termelt napraforgó átlaghozama 2,5 tonna volt, 0,2 tonnával kevesebb, mint tavaly. Értékesítési problémákról egyelőre nem kaptak jelzést, a kukoricánál azonban a gazdák magasabb árra számítanak, ezért tárolják a terményt - mondta az elnök.

A kukoricát tonnánként 44 ezer forintért lehet értékesíteni, míg egy évvel korábban lényegesen alacsonyabb, 34-36 ezer forint volt a felvásárlási ár. A napraforgót viszont idén magasabb áron, tonnánként 98-104 ezer forintért lehet eladni, tavaly 92-93 ezer forint volt az olajos növény tonnánkénti ára.

Süle Katalin arról is beszámolt, hogy az eső miatt néhány napot csúszhat a vetések befejezése, de alapvetően jól haladnak a vetési és a talajelőkészítési munkákkal.

A káposztarepcét 16 800 hektáron vetették el, 26 890 hektáron pedig őszi búza került földbe. A vetési szándék szerint összesen 51 110 hektáron termelnek majd őszi vetésű szántóföldi növényeket. Mintegy 49 ezer hektáron már befejeződött a magágyelőkészítés, valamint a vetés.

A kedvezőtlen időjárás miatt a kora ősszel elvetendő kalászosok - rozs, tritikálé, árpa - vetésterülete kismértékben csökkent - közölte az elnök.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.