2019.04.25., csütörtök , Márk

Szántóföld

2018. július 22. vasárnap • 11:04

Az éghajlatváltozás kedvez a mezőgazdaságnak

A hosszabb tenyészidőszak lehetővé teheti a meleg igényes növények elterjedését is, beleértve a hüvelyeseket, néhány zöldséget és gabonát.

Észak-Európában 2080-ra akár 40 százalékkal is növekedhet a szántóföldek területe az 1990-es szinthez képest, és Észak-Norvégiában akár négy héttel is hosszabbodhat a tenyészidőszak 2050-re – állítja a szakmai tanulmányokat elemző ClimateChangePost (CCP).

Dániában, Norvégiában és Svédországban a gazdálkodók és a szakemberek egyre inkább arra a következtetésre jutnak, hogy az éghajlatváltozás – miközben kiszámíthatatlanabb időjárással jár, mint korábban – növeli egyes növények termőképességét.

Dániában már megkezdődött a kukorica termesztése - fotó: pixabay.com

Dél-Norvégiában például a búza hozama 14 százalékkal növekedhet a CCP szerint. Hasonlóképpen a hosszabb tenyészidőszak lehetővé teheti más melegigényes növények elterjedését is, beleértve a hüvelyeseket, néhány zöldséget és gabonát – írja a Syngenta blog.

Amíg a vízhiány óriási probléma lesz a világ más részein, a norvég mezőgazdasági termelők a magasabb hőmérséklet és hosszabb tenyészidőszak mellett a vízből sem fogynak ki – mondja Arne Bardalen, a Norsk Institute for Bioøkonomi kutatója.

Dél-Dániában, ha kis mennyiségben is, de már terem a kukorica – mondja Jørgen Eivind Olesen, az Aarhusi Egyetem agroökológiai osztályának professzora, aki ezt az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás egyik legfontosabb példájaként említi amellett, hogy már borászatok is vannak a német határ közelében. Igaz, a szőlővel való kísérletezés még akkor kezdődött, amikor csak szűk tudományos körökben vitáztak a globális felmelegedés lehetőségéről.

A Dansk Vincentert, az ország egyik első szőlőültetvényét 1999-ben alapította Jens Michael Gundersen és Torben Andreasen. Kétszáz különböző szőlőfajta telepítésével kezdték a munkát, hogy meghatározhassák a helyi éghajlatra legmegfelelőbbet. Végül 2003-tól kezdhették forgalmazni az eredeti dán bort. A borászat manapság ugyanakkor egyre derűsebben tekint a jövő lehetőségeire.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Fókuszban
Fókuszáljunk a levélbetegségekre!

Fókuszáljunk a levélbetegségekre!

Az enyhe téli időjárás, a némi hótakaró ellenére, országos

Jelentkezzen kiállítóként a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ra

Jelentkezzen kiállítóként a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ra

A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva ...

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.