2021.07.31., szombat , Oszkár

Szántóföld

2021. március 19. péntek • 10:02

Az időjárás globálisan veszélyezteti az agrártermelést

A mezőgazdaság kénytelen elnyelni a pénzügyi veszteségek és károk nagy részét, melyet az egyre gyakoribb és intenzívebb természeti katasztrófák okoznak, állapították meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői.

Soha a történelemben nem fenyegette az agrár-élelmezési rendszereket ennyi veszély – óriás tüzek, extrém időjárás, kiterjedt sáskajárás és biológiai veszélyek, mint a koronavírus járvány. Megjelenésük nem csupán emberéletekbe kerülhet, de tönkretehet megélhetéseket és súlyos, generációkon átívelő gazdasági következményekkel járhat családok, közösségek, országok, de akár egész kontinensek esetében, olvasható a FAO jelentésében - írja az origo.hu.

fotó: pixabay.com

NAPJAINKRA A TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK GYAKORISÁGA MEGHÁROMSZOROZÓDOTT AZ 50-60 ÉVVEL EZELŐTTIHEZ KÉPEST.

2008 és 2018 között a természeti katasztrófák a fejlődő országoknak több mint 108 milliárd dollárba (32.400 milliárd forint) kerültek a kiesett termény és haszonállat-termelés miatt. Ezek különösen érzékenyen érintik a helyi kistermelők és családi gazdálkodók, állattartók és halászok megélhetését.

A vizsgált időszak során Ázsia volt a leginkább érintett kontinens 49 milliárd dollár (5292 milliárd forint) veszteséggel, utána Afrika 30 milliárd dollárral (9000 milliárd forint) és Latin-Amerika és a Karibi-térség 29 milliárd dollárral (8700 milliárd forint).

A Covid-19 okozta felfordulás további családokat és közösségeket hoz aggasztó helyzetbe. A katasztrófák átható következményei azonnali válaszért kiáltanak, hogy jobban megérthessük a kiterjedésüket és dinamikájukat, és integrált, újszerű módon csökkenthessük hatásukat."– mondta a FAO főigazgatója Csü Tong-jü a kiadvány előszavában.

A katasztrófák és válságok mezőgazdasági és élelmezési hatásáról szóló 2021-es FAO tanulmány 457 természeti eseményt vizsgált 109 országban a világ minden pontjáról.

A legnagyobb fenyegetések

A FAO szakértői az aszályt nevezték meg, mint a termelés-veszteségek legfőbb okát, amit az áradások, viharok, betegségek és kártevők, és bozóttüzek követik a sorban.AZ ALACSONY- ÉS KÖZEPES-JÖVEDELMŰ ORSZÁGOKBAN AZ AGRÁRIUMBAN JELENTKEZŐ KÁROK TÖBB MINT HARMADÁT A SZÁRAZSÁG OKOZTA, 37 MILLIÁRD DOLLÁROS (11.100 MILLIÁRD FORINT) KÁRT GENERÁLVA.Az aszálykárok szinte csak a mezőgazdaságban éreztetik hatásukat, hatásuk 82 százaléka itt jelentkezik. A növényi és állati kártevők, betegségek, és fertőzések is fontos problémává léptek elő. Ezek felelnek a növénytermesztésben és állattenyésztésben jelentkező károk 9 százalékáért, ami a jövőben még magasabb lehet, tekintve a 2020-ban kezdődött súlyos sáskajárást.

Eközben a koronavírus járvány további terhet jelent az agrár-élelmezési rendszereknek, felnagyítva meglévő rendszerszintű problémákat és károsítva életeket, megélhetéseket és gazdaságokat szerte a világon.

fotó: pixabay.com

Élelmezésbiztonság a katasztrófák korában

A katasztrófák a gazdasági veszteségeken túli következményekkel is bírnak az élelmezésbiztonságot és a táplálkozást tekintve. A FAO tanulmány az első, amely foglalkozik a gazdaságban megjelenő kár táplálkozási hatásával.BECSLÉSEK SZERINT A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK 2008 ÉS 2018 KÖZÖTT A TERMELÉSKIESÉSSEL EGYÜTT 6,9 BILLIÓ KILOKALÓRIÁT IS VESZÍTETTEK NAPONTA, AMI 7 MILLIÓ FELNŐTT EMBER ÉVES KALÓRIAIGÉNYÉNEK FELEL MEG.Latin-Amerikában és a Karibi-térségben ugyanezen időszak alatt egy főre vetítve 975 kcal semmisült meg (a napi szükséglet 40 százaléka), Afrikában 559 kcal, Ázsiában 283 kcal.

Lehetséges változtatni a jövőn

Az ellenálló képesség és a rizikó-csökkentés (vagyis főként a megalapozott döntésekhez szükséges adatgyűjtést és -elemzést) támogatása kiemelten fontos annak biztosításához, hogy a mezőgazdaság is hozzá tudjon járulni a fenntartható jövőhöz, érvel a FAO tanulmány.

AZ INNOVÁCIÓ, MINT PÉLDÁUL A TÁVOLI ÉRZÉKELŐ BERENDEZÉSEK, A TÉRINFORMATIKA, DRÓNOK ÉS ROBOTOK, A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA JELENTŐS POTENCIÁLLAL BÍRÓ ADATGYŰJTŐ ESZKÖZÖK, MELYEKET A KATASZTRÓFAVESZÉLY CSÖKKENTÉSÉHEZ IS BE LEHETNE VETNI.

A hatékony döntéshozatalon és irányításon túl, kulcsfontosságúak a köz- és a magánszféra közötti partnerségek az agrárium kitettségének csökkentéséhez - áll a közleményben.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.