2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Szántóföld

2020. június 02. kedd • 11:00

Az innovatív gombaölőszer lisztharmat ellen szőlőben

A lisztharmat jellegzetes tünete jól ismert a szőlőtermesztők körében, lisztes bevonat a bogyók felszínén, beteg, felrepedt bogyójú fürtök, amelyek jellegzetes dohos illatát már messziről érezhetjük.

Általános tapasztalat, hogy az első fertőzéseket már egyre korábban tapasztaljuk, akár 3-5 leveles állapottól – ami rendszerint május elejére esik, ezért nem szabad megfeledkezni a korai lisztharmat elleni védekezésekről sem. Amennyiben a száraz időjárás más gombabetegségek elleni védekezést nem indokol, a lisztharmat ellen akkor is feltétlenül védekezni kell. Hosszú permetezési fordulók esetén a betegség felszaporodik és virágzás után a fürtön már nagyon nehéz a kialakult fertőzést blokkolni.

A lisztharmat elleni védelem kiváló, új készítménye a Spirox D 

Hatóanyag-tartalom: 400 g/l spiroxamin + 50 g difenokonazol

Formuláció: EC (emulzióképző koncentrátum)

Hatásmechanizmus:

Preventíy, kuratív és eradikatív hatással egyaránt rendelkezik a készítmény, amely elpusztítja a gombákat, gátolja a spóraképzést. A spiroxamin szisztémikus gombaölő hatóanyag, amely gátolja a szterol-bioszintézist. A szterolok a sejtmembránok létfontosságú összetevői. A spiroxamin behatol a levélszövetbe, és akropetális irányban eléri a levél csúcsát. Ilyen módon egyenletesen oszlik el az egész levélben. Szőlőben alkalmazva a hatóanyag 30%-a 10 percen belül felszívódik, a maradék pedig csaknem teljes mértékben felszívódik 3 órán belül.

A difenokanazol gátolja a gombafonalak fejlődését, blokkolja az ergoszterol bioszintézist a sejtmembránokban. Könnyen felszívódik a levelekben, csúcsirányban és erőteljes transzlamináris transzlokációval eljut a növény minden részébe.

Annak ellenére, hogy a készítmény hatásmechanizmusa megelőző és gyógyító célú használatot is lehetővé tesz, ajánlott mégis a betegség elterjedése előtt, megelőző jelleggel alkalmazni. Ezáltal a növény nem szenved visszafordíthatatlan terméskárosodást.

Javasolt növényvédelmi technológia:

A permetezéseket fertőzésveszély esetén vagy előrejelzésre alapozva preventív jelleggel kell megkezdeni és a fertőzési veszélyhelyzettől függően 10-14 nap múlva még egyszer megismételni. A készítmény kijuttatását a permetezendő lombfal felületéhez (LFF) (l/m2) igazítsuk. Egyszeri dózisa 0,3 liter / 10000 m2 LFF. Területegységre vetítve az egy alkalommal kijuttatott mennyisége nem haladhatja meg az 0,5 l/ha-t (kétszeri kijuttatás esetén egy tenyészidőszakra számolva az 1 l/ha-t).

A védekezési programban a Spirox D-vel végzett kezelések előtt és után is eltérő hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyagokat tartalmazó gombaölő szer kijuttatása indokolt.

A Spirox D kiváló szisztémikus tulajdonsága révén teljes körű védelmet nyújt fürtön és levélen egyaránt a lisztharmat ellen, fekete rothadás és pszeudopezikulás orbánc ellen is sikerrel alkalmazható.

A Spirox D főbb tulajdonságai:

  • preventív és kuratív hatás

  • betegségek széles köre ellen hatásos

  • növényben 3 óra alatt felszívódik, kiváló esőállóságú készítmény

  • nem befolyásolja a must erjedését

A Spirox D használata a kiváló minőségű szőlőtermés garanciája!

 

Nádudvari Éva

marketing menedzser

UPL Hungary

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.