2020.02.22., szombat , Gerzson

Szántóföld

2019. április 27. szombat • 17:11

Az öntöződobok új generációja!

A napjainkra jellemző szélsőséges klimatikus viszonyok mellett a vetőmag, a csemegekukorica, a zöldborsó, az iparinövények és jó néhány kultúra termesztése öntözés nélkül elképzelhetetlen.

A szélsőséges vízháztartási viszonyokat mesterséges vízpótlással egyenlíthetjük ki, így növelhető a termésbiztonság, a tápanyagok feltáródása és az agrotechnikai beavatkozások hatása, illetve azok energiaigényének csökkentése. A KITE Zrt. Öntözési Üzletága országos lefedettségű értékesítési és szervizcsapattal rendelkezik. Szakembereink segítséget nyújtanak komplett öntözőrendszerek specifikációjának elkészítésében, pályázatos árajánlatok készítésében és igény esetén a finanszírozásban is.


fotó: KITE Zrt.

A 16 fős öntözéses szervizcsapat a gépek szakszerű üzembehelyezésén túl a kezelő személyzet oktatására is figyelmet fordít a folyamatos szakmai továbbképzéseknek és a megfelelő műszaki háttér biztosításának köszönhetően.

Kollégáink mindenben a segítségére lesznek az Ön igényeinek maximálisan megfelelő, energiatakarékos, hatékony rendszer megtervezéséhez és igény esetén a finanszírozásához is. Szántóföldön és kertészetekben egyszerűen használható megoldás a csévélődobos öntözőberendezés. A KITE Zrt. által forgalmazott kisebb teljesítményű gépek 10-15, a közepesek 30-40, míg a nagy teljesítményű gépek 60 hektáros területet is képesek lefedni.

Az öntöződobok nagy előnye

  • a kiváló ár-érték arány (hektáronkénti bekerülési értékük alacsony)
  • a mobilitás
  • a megbízhatóság
  • és az egyszerű használat.

Szervizigényük minimális az egyszerű konstrukcióból adódóan. Mobilitásuknak köszönhetően könnyen szállíthatók, és így az öntözési idényen kívül akár a telephelyen is tárolhatók. Az öntöződobok tüzihorganyzással felületkezelt szerkezeteinek köszönhetően teljes védelmet kaptak az időjárás viszontagságaival szemben.


fotó: KITE Zrt.

Öntöző konzolok
Az öntözőkonzolok használatával kíméletesebb és energiatakarékosabb öntözést hajthatunk végre a dobos öntözőrendszereinkkel. A konzolok kiváló cseppképzésének köszönhetően csökken a cseppméret, mely kíméli a növényeket és így megelőzhető a talajerózió.

A konzolok képesek alacsonyabb nyomással is (1,5 bar) dolgozni, ami jelentős energiamegtakarítást jelent. Kiváló eszköz lehet kelesztő öntözéshez, ill. alacsonyabb kertészeti kultúrák kíméletes vízpótló öntözésére.

Szivattyúk

Amennyiben a szivattyú kiválasztásánál körültekintően járunk el, az nagymértékben csökkentheti az üzemeltetési költségeinket és az öntözési rendszer kiváló működését is szavatolhatjuk vele akár évtizedekig is.

A specifikálásnál figyelembe kell venni a térfogatáramot és a nyomásigényt

(melyet meghatároz a gép nyomásigénye, a gerincvezetéken és a rendszer egyéb részein fellépő nyomásveszteség). Minden esetben arra kell törekedni, hogy a szivattyú munkapontja a jelleggörbén az adott viszonyok között a legjobb hatásfokkal üzemeljen. A terület adottságai és a vízforrás alapvetően meghatározzák a rendszer specifikációját.

A megfelelő vízhozam és nyomás elérése érdekében alkalmazhatunk dízelmotoros szivattyúaggregátokat, traktormeghajtású TLT szivattyúkat, vagy ha a feltételek adottak, elektromos szivattyúkat is.

A szivattyúaggregátorok automatikus leállító funkcióval rendelkeznek, ami az

  • alacsony olajnyomás, öntözési nyomás vagy üzemanyagszint
  • a magas motorhőmérséklet és a generátor hibajelzése esetén nyújt védelmet.

A szivattyúaggregátorok magasabb szintű vezérléssel vagy akár távirányítással is rendelhetők. Ebben az esetben beállítási lehetőség nyílik a kívánt nyomás tartására és az öntözés indításakor a nyomás fokozatos felépítésére, így kímélve a rendszert.

A KITE csévélődobos öntözőberendezéseiről részletesebben ide kattintva olvashat.

Balogh József

agrotrend.hu / KITE Zrt.

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.