2020.09.30., szerda , Jeromos

Szántóföld

2019. november 06. szerda • 18:46

Az őszi időjárás megkönnyítette a szántóföldi munkálatokat

Az október az egyik legsűrűbb és legösszetettebb hónap a mezőgazdaságban, hiszen van, aki még a betakarítással, más a mélyszántással, vetéssel, vagy éppen pocokirtással foglalkozik.

Kedvezett a vénasszonyok nyara a szántóföldeknek, sőt ezidáig a csapadékeloszlás is kegyes volt a dolgozókhoz, így a gazdák el tudták végezni a betakarításokat és az őszi vetéseket is. Az október az egyik legsűrűbb hónap a mezőgazdaságban, ilyenkor a betakarítástól kezdve a vetésig minden munka végezhető - írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

– Kukoricából és napraforgóból is többet vártak a gazdák, az idei évben ezekből egy kicsit kevesebbet tudtak betakarítani a tavalyinál. Ez nyilvánvalóan az időjárásnak köszönhető, kukorica szempontjából a tavalyi jó év volt, nagyon jó, amikor is 94 mázsa volt a megyei átlag, most 88. A májusi sok eső és az augusztusi nagy meleg miatt hamar beérett a kukorica, a 36–38 fokok a vegetációt megszakították – mondta a betakarításról Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke. Ami az árakat illeti, a szakember szerint még nem olyan kedvezően alakulnak, bár most mintha a búzára kereslet jelentkezne, annak ára emelkedik egy kicsit, a kukorica ára viszont stagnál. A napraforgó viszont jó áron van.

Baranya megyében minden gazdálkodó mást csinál, hiszen van, aki a betakarítás utolsó fázisainál tart, más mélyszántást végez, valaki az őszi vetést kezdte meg, aki pedig már vetett, annak a pockoktól kell megvédenie a növényeit. Az időjárás jól alakult, vetni is könnyebb volt, árpa és a búza is kibújt már, jó állapotban vannak.

– Egy kis félelme van a gazdálkodóknak, mivel az őszi káposztarepce túlfejlődött, ezt vissza kellett fogni növekedésszabályozó szerrel, hogy ne induljon meg a virágzás, de úgy gondolom, hogy ha kicsit bejön a hideg, akkor megállítja ezt a folyamatot. A gazdálkodók mindent megtettek annak érdekében, hogy ez jól sikerüljön. Mindenki elvégezte már ezt a munkát – mondta Rittlinger József.

– A pocok okoz itt-ott gondot, ezért erre is fokozott figyelmet kell fordítaniuk a gazdáknak, folyamatosan ellenőrizni kell a területeket, hiszen a rágcsáló szinte minden szántóföldi növényben kárt tesz, a kalászosoktól kezdve a lucernán és a kukoricán át a répáig és a burgonyáig. A mélyszántás sokat segíthet a védekezésben, azokon a területeken, ahol elvégzik a munkát a termelők, látványosan csökken a pockok száma.

Már majdnem végeztek az őszi vetésekkel a gazdák

Baranya megyében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei szervezetének tájékoztatása szerint több mint 54 ezer tonna napraforgót és 641 tonna burgonyát takarítottak be a gazdák, a cukorrépa, a szója és a kukorica betakarítása még nem mindenhol történt meg. Kukoricából eddig több mint 472 ezer tonnát sikerült betakarítani, azonban 6539 hektárnyi területen még várat magára a munka.

Az őszi vetéseket is már majdnem teljes egészében elvégezték a baranyai szántóföldeken, káposztarepcét 19 100, búzát 50 650, árpát pedig 15 230 hektáron vetettek, tritikálét 2210, rozsot pedig 910 hektáron vetnek, illetve már majdnem mindenhol elvetették az idén.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.