2019.01.19., szombat , Fábián,Sebestyén

Szántóföld

2018. május 23.

Az őszi káposztarepce gyökérgolyvás betegsége

2017 őszén a csapadékos időjárás miatt az ország nyugati felében, leginkább Vas és Zala megyék savanyú, mély fekvésű talajain megjelent a repce gyökérgolyvás betegsége.

A betegség a káposztatermelők körében már régóta ismert, ám őszi káposztarepcében érdemi hazai előfordulását tavaly őszig nem publikálták. A régióra jellemző szűk vetésforgó, melyben az őszi búza és a repce évről évre egymást váltja, szintén kedvezett a kórokozó elterjedésének.

A Plasmodiophora brassicae szaporítóképletei minimum 3–6 évig, de akár 20 évig is életképesek a talajban. A gyökérszőrökbe zoospórák segítségével jut be, aminek következtében a repce gyökerén rákos daganatok keletkeznek (1. kép). A kialakult golyvák nehezítik a növény víz- és tápanyagfelvételét, a növény hervadásos tüneteket mutat. A betegség 30-40%-os termésveszteséget okozhat, súlyos esetben a legyengült növények a hideg telek hatására akár ki is pusztulhatnak, ezáltal 100%-os is lehet a terméskiesés. A Plasmodiophora brassicae jelenléte több mint 60 országban bizonyított, gazdanövénykörébe több száz faj tartozik. A kórokozó szaporítóképletei a munkagépekre felragadó sárral képesek tábláról táblára terjedni, ezért a megelőzés egyik legfontosabb eleme a gépek megfelelő tisztítása a fertőzött táblán végzett munkát követően.

1. kép: Golyvás daganatok a repce gyökerén - forrás: NPZ

Mivel a kórokozó rendszertanilag sem az állati kártevők, sem a gombák közé nem tartozik, eredményes vegyszeres növényvédelmi megoldás jelenleg nem ismert ellene. Védekezni vetésváltással, megfelelő gyomirtással (a keresztes virágú gyomok köztes gazdaként szolgálhatnak) vagy a fertőzött táblák repcetermesztésből történő kivonásával lehetséges (minimum 3-5 év). A fertőzött területeken a védekezés, illetve a még nem érintett területeken a megelőzés stratégiájának kialakításakor fontos, hogy elkerüljük a keresztes virágzatú komponenseket tartalmazó zöldítési keverékek használatát. A talaj pH-értékének növelése (meszezéssel) segít a kórokozó visszaszorításában, a betegség savanyú talajokon jelentkezik (2. kép). Ha módunkban áll, kerüljük az őszi káposztarepce korai vetését, ezzel is csökkentve a kórokozó számára rendelkezésre álló fertőzési ablakot. A táblákon megjelenő pangó vizek elvezetése vagy azok megelőzése talajműveléssel szintén sokat segíthet a kórokozó visszaszorításában.


2. kép: A savanyú kémhatású talajokon nagyobb a betegség kialakulásának kockázata - forrás: www.enfo.agt.bme.hu

Ha nem lehetséges a fertőzött táblák (3. kép) termelésből történő kivonása, megoldást nyújthat a rezisztens hibridek használata. A rezisztenciatörés elkerülése érdekében csak abban az esetben javasolt rezisztens hibrid használata, ha a fertőzés alapos gyanúja fennáll az adott területen.

3. kép: Gyökérgolyvával fertőzött tábla (Bozzai-Bárdos, 2017)

Németország egyes tartományaiban a betegség egyre súlyosabb károkat okoz. Az elmúlt 10 évben a német köztermesztésben lévő golyvarezisztens hibridek aránya több mint háromszorosára nőtt. A RAPOOL jelentős nemesítői munkát végez annak érdekében, hogy ezeken a területeken az eredményes és gazdaságos repcetermesztés fenntartható legyen a jövőben is.

A MENTOR tagja annak a hibridkörnek, mely rendelkezik törzsspecifikus gyökérgolyva-rezisztenciával. Erőteljes kezdeti fejlődése segíti a korai fertőzési nyomás legyőzésében. Elsősorban a jó és nehezebb talajokon javasoljuk a termesztését. Az észak-európai regisztrációs vizsgálatok során bizonyította kiváló fagytűrő képességét, ezzel is elősegítve az optimális telelést, csökkentve a gyökérgolyva okozta téli kipusztulás mértékét. Állománymagassága közepes. Szárai egészségesek, vastagok, a MENTOR nem hajlamos a megdőlésre. Középkorai érésidő és könnyű betakaríthatóság jellemzi. A beltartalmi mérések során megfigyelhető volt a hibrid kiemelkedő olajtartalma.

A németországi fajtakísérletekben és a köztermesztésben is egyértelműen bizonyította a MENTOR, hogy képes megfelelő megoldást nyújtani azon gazdálkodók számára, akik gyökérgolyva sújtotta területen gazdálkodnak. 2016-ban a gyökérgolyva sújtotta területeken a legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibrid volt.

 A MENTOR teljesítménye

Hozam/piaci teljesítmény

Jellemző/alkalmasság

 

Alacsony

Közepes

Magas

magtermés

x

x

x

x

 

 

olajtartalom

x

x

x

x

x

 

Termésbiztonság

 

szárazságtűrés

x

x

x

x

 

 

kezdeti fejlődés erőssége

x

x

x

x

x

 

télállóság

x

x

x

x

x

x

állóképesség

x

x

x

x

x

x

regenerálódóképesség

x

x

x

x

x

 

betegség-ellenállóság

x

x

x

x

x

x

Termőhelyjavaslat

 

könnyű, laza talajok

x

x

x

x

 

 

jó talajok

x

x

x

x

x

x

nehéz, problémás talajok

x

x

x

x

x

 

Állományjellemzők

 

korai vethetőség

x

x

x

 

 

 

késői vethetőség

x

x

x

x

x

 

mulcsvethetőség

x

x

x

x

x

 

extenzívtechnológia-tűrés

x

x

x

x

x

 

korai érés

x

x

x

x

 

 

késői érés

x

x

x

x

 

 

betakaríthatóság

x

x

x

x

x

x

Pálffy András 
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu


Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

(x)

Fókuszban
Rengeteg agrárszakember élete követendő

Rengeteg agrárszakember élete követendő

Az Év Agrárembere kitüntető díj során ilyen példamutató embereket ...

Bálint gazda: A haza és a termőföld életem két legfontosabb pontja

Bálint gazda: A haza és a termőföld életem két legfontosabb pontja

Bálint György eklektikus élete során vezetett állami gazdaságot, ...

Már csak 3 napig szavazhat kedvenc agráremberére!

Már csak 3 napig szavazhat kedvenc agráremberére!

A január 20-ig tartó online szavazás győztese Az Év Agrárembere ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.